Θετικές προοπτικές για την ελληνική οικονομία από τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Θετικές προοπτικές για την ελληνική οικονομία από τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Τα μεγέθη και τα δεδομένα που θα επηρεάσουν σε βάθος πενταετίας την ελληνική οικονομία από την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων ανέπτυξε η «Μελέτη Επιπτώσεων στην ελληνική οικονομία του Νόμου 5094/2024 για την εγκατάσταση & λειτουργία στην Ελλάδα Παραρτημάτων αλλοδαπών Πανεπιστημίων (Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης – ΝΠΠΕ)», που εκπόνησε η διεθνής εταιρεία συμβούλων Deloitte για λογαριασμό του Ινστιτούτου Δημοσιονομικών & Οικονομικών Μελετών (ΙΔΟΜ).

Αναλυτικότερα, από τη μελέτη εκτιμήθηκε ότι, σε βάθος πέντε ετών, θα λειτουργούν 18 μη κρατικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα, με τον αριθμό των φοιτητών να εκτιμάται ότι θα αγγίξει τους 58.800, εκ των οποίων οι 16.400 θα προέρχονται από το εξωτερικό.

Σχετικά με τα οικονομικά μεγέθη, η μελέτη αναφέρει ότι η εγκατάσταση και λειτουργία των ΝΠΠΕ στην Ελλάδα σωρευτικά αναμένεται να οδηγήσει σε 10,2 δισ. ευρώ σε όρους παραγόμενου προϊόντος, 1,9 δισ. ευρώ εισροές σε κρατικά έσοδα και σε 73.500 θέσεις εργασίας (FTEs) σε βάθος πενταετίας.

Η εν λόγω ιστορική μεταρρύθμιση δημιουργεί στην οικονομία έναν καινούργιο δυναμικό κλάδο που μπορεί να αποτελέσει τον σημαντικότερο πυλώνα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Η Ελλάδα έχει πλέον την ευκαιρία να δημιουργήσει έναν επιπλέον αναπτυξιακό πόλο, περιορίζοντας τη διαρροή ταλέντου και επανεντάσσοντας ακαδημαϊκούς στην εγχώρια εκπαιδευτική κοινότητα.

Loading

Play