Η Ελλάδα παρουσιάζει στασιμότητα στο προσδόκιμο ζωής, καταγράφοντας αδυναμίες στο σύστημα υγείας της. Η πρόοδος των προσδόκιμων ζωής στην Ελλάδα μετά το 2000 έχει σημειώσει μια ανησυχητική επιβράδυνση. Η χώρα μας, αν και αρχικά σημείωνε θετικές τάσεις, αδυνατεί να παρακολουθήσει την εξέλιξη της μείωσης της θνησιμότητας που παρατηρείται σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες. Στη συγκριτική μελέτη του Ινστιτούτου Δημογραφικών Ερευνών και Μελετών (ΙΔΕΜ), προκύπτει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καθοδική πορεία, με το 2019 να έχει χάσει την προνομιακή θέση της που κατείχε 20 χρόνια νωρίτερα.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η χώρα μας συνεχώς κατατάσσεται ανάμεσα στις χώρες με τα χαμηλότερα κέρδη ζωής, αποτυγχάνοντας να επανέλθει στα επίπεδα προ της πανδημίας. Η εξέταση των κερδών ζωής μεταξύ 2001-2010 και 2010-2019 αποκαλύπτει ότι τα προσδόκιμα ζωής στην Ελλάδα και σε κάποιες άλλες χώρες παραμένουν κατώτερα συγκριτικά με το 2019.
Επιπλέον, το 2001, η Ελλάδα βρισκόταν στην 5η θέση παγκοσμίως όσον αφορά το προσδόκιμο ζωής, όμως η κατάταξή της έχει υποχωρήσει σημαντικά, με τα κέρδη ζωής να επιβραδύνονται διαρκώς. Σύμφωνα με την έκθεση του ΙΔΕΜ, οι κύριες αιτίες θανάτου, όπως οι παθήσεις του κυκλοφορικού συστήματος και οι καρκίνοι, δεν αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά, γεγονός που ενισχύει τις υπάρχουσες αδυναμίες του συστήματος υγείας της χώρας.
Τέλος, η ανεπάρκεια των δημόσιων δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη και η ελλιπής διάγνωση και πρόληψη των χρόνιων παθήσεων εντείνουν το πρόβλημα, με τη χώρα να καταγράφει υψηλά επίπεδα μη καλυπτόμενων ιατρικών αναγκών στην Ε.Ε.
Πηγή περιεχομένου: in.gr