Με εγκαύματα δευτέρου βαθμού ο νεαρός σε εργατικό ατύχημα στην Κρήτη- Κινεί νομικές διαδικασίες η οικογένεια
Άσχημο ξεκίνημα είχε στην εργασία του ένας 22χρονος όταν, λίγες μόνο μέρες αφότου έπιασε δουλειά σε ξενοδοχείο, κάηκε με καυτό λάδι στο πρόσωπο και στα χέρια όταν χρειάστηκε να μεταφέρει μία γεμάτη κατσαρόλα, όπως μεταδίδει το cretalive.gr.
Ο 22χρονος τελείωσε φέτος τη σχολή και εργάζονταν ως βοηθός μάγειρα σε ξενοδοχείο στην περιοχή των Μαλίων του Δήμου Χερσονήσου, από τις 10 Ιουνίου μέχρι και το απόγευμα της Τρίτης 20/6, οπότε σημειώθηκε το εργατικό ατύχημα με τον νεαρό να φέρει εγκαύματα β’ βαθμού.
«Το παιδί δεν έχει ακόμα την απαραίτητη εμπειρία και δούλευε ως ανασφάλιστος όλο αυτό το διάστημα δίχως εμείς να το γνωρίζουμε» αναφέρει στο Cretalive η κ. Μαρίνα, μητέρα του 22χρονου.
Παράλληλα η ίδια τονίζει: «το παιδί μου ούρλιαζε “καίγομαι, πονάω” και η αντίδραση τους ήταν να τον μεταφέρουν σε δωμάτιο με κλιματισμό. Κατόπιν έφεραν δικό τους γιατρό ο οποίος είδε απλά τα εγκαύματα και σύστησε μία αλοιφή την οποία πήγε και πήρε εργαζόμενος από το φαρμακείο. Εν τω μεταξύ στη δουλειά του είπαν να πάρει δύο μέρες ρεπό και μετά να επιστρέψει στο ξενοδοχείο. Δεν βρέθηκε ένας άνθρωπος να μας ενημερώσει» λέει με πόνο ψυχής η μητέρα.
Μεγάλη, όπως αναφέρουν, ήταν η ταλαιπωρία της οικογένειας από τη στιγμή που ενημερώθηκαν μέχρι να φθάσουν στο ξενοδοχείο, να παραλάβουν τον 22χρονο και να τον μεταφέρουν με αγροτικό αυτοκίνητο στο Νοσοκομείο Σητείας. Η οικογένεια μένει στη μακρινή Ζάκρο και χρειάστηκαν περίπου τρεις ώρες μέχρι να φθάσουν στα Μάλια και περίπου δύο ακόμα ώρες μέχρι το νοσοκομείο.
«Εκεί χειρούργος έδωσε στο παιδί μου τρία πακέτα αλοιφές (αντιβίωση, κορτίζονη και αναπλαστική) καθώς και ειδικό σαπούνι να πλένει τα εγκαύματα» τονίζει η κ. Μαρίνα ενώ το μαρτύριο τους είχε και συνέχεια αφού το περασμένο Σάββατο ο 22χρονος πόναγε φρικτά με αποτέλεσμα να μεταφερθεί ξανά στο νοσοκομείο όπου του έκαναν ενδοφλέβιες παυσίπονες ενέσεις.
Κινούνται νομικά- Στο πλευρό τους η Ιωάννα Παλιοσπύρου
Πλέον η μητέρα προχωρά τις διαδικασίες ώστε να κινηθεί νομικά κατά παντός υπευθύνου, όπως αναφέρει, ενώ ένα μεγάλο κύμα συμπαράστασης έχει απλωθεί ήδη ως δίχτυ προστασίας στην οικογένεια.
Η ιστορία μέσω των social media έφθασε και στην Ιωάννα Παλιοσπύρου η οποία επικοινώνησε με την οικογένεια και τους ενημέρωσε ότι θα ζητήσει από τον δικό της δικηγόρο να αναλάβει νομικά την υπόθεση με την ίδια να καλύπτει όλα τα έξοδα.
Παράλληλα και η Δημήτρα Κατσαφάδου ενημέρωσε την μητέρα ότι θα στείλει κρέμες ανάπλασης για τον 22χρονο.
Κοκολάκης: “Χτυπάει κόκκινο” η παραβατικότητα
Κατηγορηματικά καταδικάζει το περιστατικό ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου κ. Νίκος Κοκολάκης επισημαίνοντας ότι πρόκειται για «τραγικό περιστατικό».
Συγκεκριμένα ο ίδιος δήλωσε στο Cretalive: «Σίγουρα είναι καταδικαστέο το γεγονός ότι, ενώ είναι νέος εργαζόμενος και μπήκε στο επάγγελμα ως επαγγελματίας, ήταν ανασφάλιστος και αυτό είναι το πιο τραγικό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιθεώρηση Εργασίας παρότι η παραβατικότητα “χτυπάει κόκκινο” στον επισιτισμό δυστυχώς υπάρχουν κάποιοι που δεν σέβονται τους εργαζόμενους καθώς υπάρχει μεγάλη εντατικοποίηση στους χώρους εργασίας. Αντί να παίρνουν μέτρα και να τηρείται η εργατική νομοθεσία βλέπουμε αυτά τα τραγικά περιστατικά».
Νεκτάριος Μωυσάκης: «Προϊστορικές συνθήκες εργασίας στα μικρά ξενοδοχεία»
Την ίδια ώρα, το Σωματείο Μαγείρων, Ζαχαροπλαστών και Βοηθητικού Προσωπικού Κουζίνας νομού Ηρακλείου διεξάγει έρευνα για τις συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε το εργατικό ατύχημα.
«Δυστυχώς πολλά από τα μικρά ξενοδοχεία λειτουργούν με προϊστορικές προϋποθέσεις και χωρίς ασφαλείς συνθήκες εργασίας» αναφέρει στο Cretalive ο πρόεδρος του Σωματείου κ. Νεκτάριος Μωυσάκης.
Επίσης υπογραμμίζει ότι το Σωματείο δεν επιβάλλει ποινές αλλά βρίσκεται πάντα δίπλα στον εργαζόμενο. «Δυστυχώς δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό, συμβαίνουν μικροατυχήματα που δεν είναι αμελητέα αλλά φοβούνται οι εργαζομενοι να τα δημοσιοποιήσουν καθώς υπάρχει εκφοβισμός. Η μη τήρηση κανόνων υγιεινής, η υπερβολική εργασία φέρνει κούραση και ατυχήματα. Οι μάγειρες στα ξενοδοχεία εργάζονται 12 με 14 ώρες καθημερινά αλλιώς δεν βγαίνει η δουλειά με την έλλειψη προσωπικού και τον υπερβολικό όγκο εργασίας».
Δείτε επίσης: Φωτιά τώρα στη Ζάκυνθο – Σηκώθηκαν αεροπλάνα