Τι να κάνετε αν συναντήσετε αρκούδα;

Τι να κάνετε αν συναντήσετε αρκούδα;

Η Συντονιστική Επιτροπή Διαχείρισης κρίσεων που συνεδρίασε στη Θεσσαλονίκη έδωσε συμβουλές προς κυνηγούς, μελισσοτρόφους, κτηνοτρόφους και πολίτες που βρίσκονται και δραστηριοποιούνται στην ύπαιθρο, ειδικά στις παρυφές δασών, σχετικά με τη συμπεριφορά που πρέπει να τηρήσουν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Δασών Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, οι άνθρωποι που βρίσκονται στη φύση ή σε περιοχές που μπορεί να διέρχεται η αρκούδα για να βρει τροφή θα έπρεπε να προκαλούν θόρυβο με την κίνησή τους, μιλώντας δυνατά ή χρησιμοποιώντας σφυρίχτρα, ώστε η αρκούδα να απομακρυνθεί αν υπάρχει.

Αν βρίσκονται μέσα σε ένα όχημα, σε περίπτωση που συναντήσουν μια αρκούδα, θα πρέπει να παραμείνουν μέσα, να κινούνται με χαμηλή ταχύτητα, να ανάψουν τα φώτα του αυτοκινήτου και να κορνάρουν.

Αν βρίσκονται πεζοί και συναντήσουν μια αρκούδα, πρέπει να παραμείνουν ήρεμοι και να απομακρυνθούν αθόρυβα και σε διαφορετική κατεύθυνση, χωρίς να τρέξουν ή να φωνάξουν, προσφέροντας μια διέξοδο από την περιοχή. Είναι σημαντικό να μην εκπλαγεί, να μην ενοχληθεί, να μην νιώσει ότι κινδυνεύει, απειλείται ή ότι είναι παγιδευμένη. Πάντα να αποφεύγεται η διατάραξη μιας θηλυκής αρκούδας που συνοδεύεται από τα μικρά της.

Μια αποτελεσματική μέθοδος προστασίας είναι η περίφραξη των εγκαταστάσεων με ηλεκτρική φράκτη και η παρουσία φυλάκων σκύλων-κοπαδιών.

Επιπλέον, η Επιτροπή τονίζει ότι είναι απαραίτητο να αποφεύγεται η διάσπαση τροφής (για αδέσποτα) ή το πέταμα σκουπιδιών που μπορεί να γίνουν τροφή για την αρκούδα.

Επίσης, είναι σημαντικό να ενημερωθεί η τοπική Δασική Υπηρεσία, η Αστυνομία ή το Πυροσβεστικό Σώμα αμέσως αν υπάρξει οποιαδήποτε εμφάνιση αρκούδας.

Στη συνεδρίαση αναφέρθηκαν περιστατικά εμφάνισης αρκούδας σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, όπως Χορτιάτης, Φράγμα Τριαδίου, Λακκιά, Σοχός, Αυγή, Πετροκέρασα και Βρασνά, και συζητήθηκαν λεπτομερώς όλα τα άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Επίσης, θα γίνει ενημέρωση της Κεντρικής Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να βελτιωθεί η διαχείριση των περιστατικών εμφάνισης αρκούδας, με γνώμονα την ασφάλεια των πολιτών και την επιβίωση και ευημερία των αρκούδων.

Δείτε επίσης: Ηράκλειο Κρήτης: Τρεις συλλήψεις για παθητική κακοποίηση ζώων

Loading

Play