Τι προβλέπει το σχέδιο του υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το Ελληνικό Κτηματολόγιο

Τι προβλέπει το σχέδιο του υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το Ελληνικό Κτηματολόγιο

Το σχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το Ελληνικό Κτηματολόγιο περιλαμβάνει επιτάχυνση κτηματογράφησης, νέες ψηφιακές υπηρεσίες και το mega-project της ψηφιοποίησης των Αρχείων. Ήδη, όπως δήλωσε κι ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης «από τις αρχές Μαρτίου μέσω του gov.gr θα επιτρέψουμε την απομακρυσμένη πρόσβαση στους επαγγελματίες στα ψηφιοποιημένα στοιχεία του Κτηματολογίου, δηλαδή ό,τι κάνει σήμερα ένας δικηγόρος όταν πηγαίνει σε ένα γραφείο Κτηματολογίου, θα γίνεται πλέον από το γραφείο του χωρίς ταλαιπωρία, συνωστισμό. Κι αντίστοιχα δικαστικοί επιμελητές, συμβολαιογράφοι θα έχουν απομακρυσμένη πρόσβαση στα στοιχεία που έχουν σχέση με την δική τους δραστηριότητα». Έτσι, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τα 390 υποθηκοφυλακεία που σήμερα υπάγονται στο υπουργείο Δικαιοσύνης θα μετεξελιχθούν σταδιακά και στο σύνολο τους, σε 92 σύγχρονα νέα κτηματολογικά γραφεία υπό την εποπτεία του Ελληνικού Κτηματολογίου. Μέχρι σήμερα έχουν ανοίξει 6 από τα 17 κτηματολογικά γραφεία και 15 από τα 75 υποκαταστήματά τους.

 

Το σχέδιο για τους επόμενους μήνες

Η ηγεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με την Διοίκηση του Κτηματολογίου έχει ήδη καταρτίσει μια στρατηγική ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου μέχρι το 2024, με εμπροσθοβαρή αποτελέσματα ήδη από το 2021, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως «έτος-ορόσημο», προκειμένου να διευκολυνθούν και να εξυπηρετούνται εύκολα και γρήγορα πολίτες και επαγγελματίες του κλάδου στις καθημερινές συναλλαγές με το Κτηματολόγιο. Μέσα στους επόμενους μήνες πρόκειται να επιταχυνθεί η κεντρική αυτή στρατηγική που θα βασίζεται σε τρεις άξονες:

 

1. Επίσπευση της Κτηματογράφησης σε όλη τη χώρα

Στόχος είναι μέσα στο 2021 να έχει ξεκινήσει και να φτάσει σε σημαντικό βαθμό ολοκλήρωσης η συλλογή δηλώσεων και στο υπόλοιπο 7% της ελληνικής Επικράτειας. Η συλλογή δηλώσεων αποτελεί το πρώτο επίπεδο Κτηματογράφησης όπου οι πολίτες καλούνται να έρθουν σε επαφή με το Κτηματολόγιο και να δηλώσουν την ακίνητη ιδιοκτησία τους. Στη συνέχεια ακολουθούν το στάδιο της Προανάρτησης και τέλος της Ανάρτησης όπου πλέον η ιδιοκτησία των πολιτών κατοχυρώνεται και θωρακίζεται, ενώ παράλληλα δημιουργείται ένα ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό περιβάλλον. Σε λίγες ημέρες ξεκινάει η Συλλογή Δηλώσεων στο Ρέθυμνο, ακολουθούν τον Μάιο οι Κυκλάδες, λίγο αργότερα τα Χανιά και το Ηράκλειο και στο τέλος του έτους η Κέρκυρα και η Θεσπρωτία. Παράλληλα, και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας οι πολίτες που δεν έχουν μέχρι σήμερα δηλώσει την ακίνητη ιδιοκτησία τους μπορούν να το κάνουν χωρίς την επιβολή προστίμων.

 

2. Επιτάχυνση του μετασχηματισμού των παλαιών υποθηκοφυλακείων σε σύγχρονα Κτηματολογικά Γραφεία

Τα 390 υποθηκοφυλακεία που σήμερα υπάγονται στο υπουργείο Δικαιοσύνης θα μετεξελιχθούν σταδιακά και στο σύνολο τους σε 92 σύγχρονα νέα Κτηματολογικά Γραφεία υπό την εποπτεία του Ελληνικού Κτηματολογίου. Μέχρι σήμερα έχουν ανοίξει 6 από τα 17 κτηματολογικά γραφεία και 15 από τα 75 υποκαταστήματά τους και αναμένεται μέσα στο 2021, παρά τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας, ο μετασχηματισμός να εξελιχθεί ομαλά καθώς κάθε μήνα ανοίγουν δυο νέα κτηματολογικά γραφεία. Εντός του επόμενου τριμήνου ανοίγουν νέα Κτηματολογικά Γραφεία στο λεκανοπέδιο της Αττικής (Καλλιθέα, Νέα Σμύρνη, Νέα Ιωνία, Νέα Φιλαδέλφεια, Ηλιούπολη) αλλά και στην περιφέρεια (Πάτρα, Μυτιλήνη, Έδεσσα, Σέρρες) και ακολουθεί τον Ιούνιο η Θεσσαλονίκη.

 

3. Ψηφιοποίηση δομών και υπηρεσιών του Κτηματολογίου με στόχο να εξελιχθεί σε ένα «ψηφιακό Κτηματολόγιο».

Ήδη το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει προγραμματίσει την λειτουργία πολλών νέων ψηφιακών υπηρεσιών εντός του προσεχούς εξαμήνου, που θα αναβαθμίσουν σημαντικά το επίπεδο εξυπηρέτησης τόσο των πολιτών όσο και των επαγγελματιών που συνεργάζονται με το Κτηματολόγιο. Μεσοπρόθεσμος στόχος είναι ο πολίτης και ο επαγγελματίας να μην χρειάζεται να επισκέπτεται τα κατά τόπους Κτηματολογικά Γραφεία αν εξαιρέσουμε τις απολύτως απαραίτητες συναλλαγές με τον φορέα οι οποίες δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν με ψηφιακό τρόπο.

 

Το mega-project της ψηφιοποίησης του Αρχείου των Υποθηκοφυλακείων

Μέσα σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί η έναρξη υλοποίησης εντός του έτους και της ψηφιοποίησης του Αρχείου των Υποθηκοφυλακείων, το οποίο κατά προσέγγιση φτάνει τις 600.000.000 σελίδες. Το έργο είναι προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, και αναμένεται να απαλλάξει το ελληνικό Δημόσιο από τόνους χαρτιού και από την ανάγκη ύπαρξης μεγάλων αποθηκευτικών χώρων, καθώς όλα τα αρχεία θα αποκτήσουν ψηφιακή μορφή. Το τεύχος δημοπράτησης προβλέπει μέχρι τέσσερις αναδόχους με προβλεπόμενο χρόνο ολοκλήρωσης την επόμενη τριετία.

«Η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου αποτελεί κεντρική κυβερνητική προτεραιότητα. Aποτελεί όχι μόνο απαίτηση των πολιτών αλλά και επιτακτική ανάγκη για την ίδια την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας» τονίζει ο υφυπουργός για Ειδικά Ψηφιακά Έργα και το Κτηματολόγιο, Γιώργος Στύλιος και συμπληρώνει: «Η ψηφιοποίηση δομών και υπηρεσιών αποτελεί το ισχυρό μας όπλο προς αυτή τη κατεύθυνση και ήδη έχουμε προγραμματίσει την υλοποίηση πολλών εξ αυτών μέσα στους επόμενους μήνες».

Κάτια Παπαδοπούλου

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play