Τιμητική αναγόρευση του Χριστόφορου Πισσαρίδη από το ΕΚΠΑ, αναγνώριση για τη συμβολή του στην οικονομική επιστήμη. Στη Μεγάλη Αίθουσα του ΕΚΠΑ, την Δευτέρα 7 Απριλίου 2025, πραγματοποιήθηκε η αναγόρευση του Sir Χριστόφορου Πισσαρίδη ως επίτιμου διδάκτορα των Τμημάτων Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο Sir Χριστόφορος Πισσαρίδης, καθηγητής Οικονομικών στο London School of Economics και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, είναι βραβευμένος με το Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών το 2010. Η αναγόρευση αναγνωρίζει τη σημαντική συμβολή του στην οικονομική επιστήμη και επιβεβαιώνει τη διαχρονική σχέση του με το πανεπιστήμιο.
Στην τελετή παρέστησαν προσωπικότητες όπως ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, Σταύρος Αυγουστίδης, και ο νέος Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης, καθηγητής Δημήτρης Μπουραντώνης. Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, επισήμανε τη σπουδαιότητα του μοντέλου αναζήτησης και ταιριάσματος που ανέπτυξε ο τιμώμενος, το οποίο έχει αλλάξει ριζικά το θεωρητικό πλαίσιο της μακροοικονομικής ανάλυσης.
Η τελετή περιλάμβανε αγορεύσεις και ομιλίες από καταξιωμένους ακαδημαϊκούς, οι οποίες ανέδειξαν το πλούσιο έργο του καθηγητή Πισσαρίδη και την επίδραση της έρευνάς του στην οικονομική πολιτική και τις αγορές εργασίας. Κατά την ομιλία του, ο Χριστόφορος Πισσαρίδης αναφέρθηκε στη σημασία της τεχνητής νοημοσύνης και της ρομποτικής για την οικονομία, τονίζοντας την ανάγκη για πολιτικές που να προάγουν τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Επιπλέον, η τελετή υπογράμμισε την ακαδημαϊκή πορεία του καθηγητή, ο οποίος έχει αναλάβει ηγετικές θέσεις σε διεθνείς οργανισμούς και έχει συμβάλει καθοριστικά στον σχεδιασμό οικονομικών πολιτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Χριστόφορος Πισσαρίδης είναι ο 23ος νομπελίστας που αναγορεύεται σε επίτιμο διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Βίντεο:
Πηγή περιεχομένου: in.gr