Την Χίο επισκέφθηκε σήμερα αντιπροσωπεία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» με επικεφαλής την πρόεδρο Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη. Στην επίσκεψη συμμετείχαν επίσης τα μέλη της ολομέλειας, Καθηγητές, Νίκος Κανελλόπουλος, Πασχάλης Κιτρομηλίδης και Δέσποινα Μουζάκη.
«Σε αυτόν εδώ τον τόπο, οι πρόγονοί σας πλήρωσαν έναν βαρύ, έναν ασύλληπτο για τον ανθρώπινο νου, φόρο αίματος. Έγιναν τα θύματα μιας πρωτοφανούς βαρβαρότητας» δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής για την Σφαγή της Χίου, προσθέτοντας όμως ότι «και όμως η θυσία των Χιωτών δεν έγινε εις μάτην. Μαζί με τους θρήνους για τη σφαγή, φούντωσε η πίστη στα ιδανικά του Αγώνα και ο φιλελληνισμός. Η Ευρώπη συγκλονίστηκε. Σαν το γεγονός να άγγιξε ό,τι πιο μύχιο και ό,τι πιο ευαίσθητο είχε να επιδείξει ο ευρωπαίος πολίτης της Εποχής των Επαναστάσεων».
Όπως επεσήμανε η αντιπροσωπεία της Επιτροπής, η σφαγή της Χίου έγινε ο μοχλός μεταστροφής της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης υπέρ του ελληνικού σκοπού και ενέπνευσε εμβληματικές μορφές του ρομαντικού κινήματος, όπως ο Ευγένιος Ντελακρουά στη ζωγραφική και ο Βίκτωρ Ουγκώ στη λογοτεχνία. Αποτέλεσε, όμως, επίσης και το εφαλτήριο νέων πράξεων γενναιότητας και ανδρείας, όπως εκείνες του Κωνσταντίνου Κανάρη και του Ανδρέα Πιπίνου, που με τα πυρπολικά τους μπήκαν στο λιμάνι της Χίου και έβαλαν φωτιά στην οθωμανική ναυαρχίδα του Καρά Αλή.
Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή της περιοδείας ήταν η επίσκεψη της αντιπροσωπείας της επιτροπής στη Νέα Μονή, ένα από τα σπουδαιότερα βυζαντινά μνημεία της χώρας, το οποίο έχει χαρακτηριστεί από την Unesco «Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς». Στον εμβληματικό αυτό ναό γράφτηκε ένα από τα αιματηρά κεφάλαια της καταστροφής της Χίου, όταν χιλιάδες γυναικόπαιδα που είχαν βρει εκεί καταφύγιο, σφαγιάστηκαν από τους Οθωμανούς. Σήμερα, στο ναό φυλάσσονται όσα οστά σφαγιασθέντων Χιωτών περισώθηκαν.
«Οι σπόροι του παρελθόντος, ο σπόροι που έβαλαν οι πρόγονοί μας με τα ανδραγαθήματα και τις πράξεις ηρωισμού τους, έπιασαν τόπο. Δημιούργησαν μια Ελλάδα, που σήμερα έχει ρίζες βαθιές στην ιστορία και ανθεκτικότητα στο χρόνο. Που αντιμετωπίζει τις προκλήσεις των καιρών με νηφαλιότητα και αυτοπεποίθηση. Που επενδύει στο μέλλον για να αφήσει μια κληρονομιά στις επόμενες γενιές. Μια χώρα που μπαίνοντας στον τρίτο αιώνα της σύγχρονης ζωής της ετοιμάζεται να δρέψει τους καρπούς αυτής της πορείας και να συνεχίσει να γράφει μια σπουδαία ιστορία. Αυτό το μήνυμα θα στείλει η επέτειος των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση σε όλο τον κόσμο» ανέφερε η πρόεδρος της επιτροπής.
Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Χίου Παντελή Μπουγδάνο, τον δήμαρχο Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη και τον δήμαρχο Οινουσσών Γεώργιο Δανιήλ. Συζήτησε επίσης με τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών, των πνευματικών, παραγωγικών και πολιτιστικών φορέων της περιοχής για το μέλλον του νησιού, καθώς και για τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί για την επέτειο των 200 ετών μετά την Επανάσταση. Πρόκειται για προτάσεις που συνδυάζουν την ιστορία της Επανάστασης με την εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες, επενδύουν στο προϊόν της μαστίχας, μέσα από βιωματικά εργαστήρια και καταγραφές των ιδιοτήτων της, καθώς και για τη δημιουργία ψηφιακών μουσείων πολιτισμού στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο.
Στις δηλώσεις του, ο αντιπεριφερειάρχης θύμισε τη συμβολή της Χίου στην Επανάσταση και επεσήμανε ότι παρά τους ποταμούς αίματος που χύθηκαν, το νησί κατάφερε σιγά-σιγά να ανασυγκροτηθεί και σήμερα να αναπτύσσεται πνευματικά και οικονομικά. «Η Χίος είναι πρέσβειρα του αθάνατου ομηρικού πνεύματος και των αγαθών της ελευθερίας της σκέψης, των στοχασμών και των χρηστών εμπορικών συναλλαγών» ανέφερε. «Το μήνυμα που επιθυμούμε να μεταδώσουμε είναι ότι το ηρωικό παρελθόν μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριό μας για το παρόν, την κινητήρια δύναμη μας για το μέλλον» τόνισε ο δήμαρχος Χίου και συμπλήρωσε: «Πρόθεση μας είναι να δώσουμε τον δικό μας αγώνα σήμερα, έναν ειρηνικό αγώνα για δικαιοσύνη, για δημοκρατία, για έργα πνοής, για υποδομές, για το περιβάλλον, την αειφορία, την ποιότητα ζωής και όλες τις προκλήσεις της νέας εποχής».
«Η πρόταση για τη δημιουργία ψηφιακών μουσείων πολιτισμού στα τρία νησιά του Βορείου Αιγαίου ανοίγει ένα παράθυρο στο μέλλον. Και είναι σημαντικό να περάσουμε, μέσα από τέτοιες δράσεις, τη γνώση στις νέες γενιές» τόνισε ο Νίκος Κανελλόπουλος. Από τη μεριά της, η Δέσποινα Μουζάκη έκανε λόγο για προτάσεις που έχουν το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, πατούν όμως γερά στην ιστορία του τόπου. «Ο Αδαμάντιος Κοραής παρότι γεννήθηκε στην Σμύρνη, από πατέρα Χιώτη, θεωρούσε τον εαυτό του Χιώτη. Η Χίος είναι μια ακρόπολη που φωτίζει το πνευματικό μέλλον του Ελληνισμού. Και συγχρόνως μια κοιτίδα ανάπτυξης που θα μπορούσε να θεωρηθεί παράδειγμα για τα άλλα νησιά και για την υπόλοιπη χώρα, ειδικά αναφορικά με τα προϊόντα που παράγει και τον τρόπο που τα προωθεί» υπογράμμισε ο Πασχάλης Κιτρομηλίδης.
Η αντιπροσωπεία της επιτροπής επισκέφθηκε επίσης ένα από τα Μαστιχοχώρια της Χίου, τα Θυμιανά, όπου είχε την ευκαιρία να δει από κοντά πώς συλλέγεται και πώς παράγεται ο «λευκός χρυσός της Χίου», όπως αποκαλούν τη μαστίχα οι κάτοικοι του νησιού. Η πρόεδρος και τα μέλη της επιτροπής συνομίλησαν με τον Γιώργο Τούμπο, πρόεδρο της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, η οποία στέλνει τη μαστίχα στα πέρατα του κόσμου, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο στον κλάδο των τροφίμων και των ποτών, αλλά και στην φαρμακευτική και την χημική βιομηχανία, καθώς και στα καλλυντικά και τα αρώματα. Η αντιπροσωπεία της επιτροπής επέμεινε ιδιαίτερα στην υποδειγματική δραστηριότητα της Ένωσης. «Στην επέτειο των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση, δεν θα τιμήσουμε μόνο το παρελθόν. Θα αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του κάθε τόπου. Η Χίος και η Ένωση των Μαστιχοπαραγωγών, μας μαθαίνουν ότι η ισχύς μας βρίσκεται στην ένωση», ανέφερε η πρόεδρος της επιτροπής.