Πρωταθλητής στις αναφορές των καταναλωτών στον Συνήγορο του Καταναλωτή είναι ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας, ιδίως δε οι ιδιώτες πάροχοι, ενημέρωσε σήμερα την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο επικεφαλής της Αρχής, Λευτέρης Ζαγορίτης.
Ανακοίνωσε ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, οι αναφορές μόνον για υποθέσεις ηλεκτρικής ενέργειας φτάνουν τις 2.585, νούμερο εξαιρετικά εντυπωσιακό αν υπολογιστεί το γεγονός ότι οι καταγγελίες αφορούν μόνον στους ιδιώτες παρόχους αφού για την ΔΕΗ, που κατέχει το 65% της αγοράς, ουδεμία παραβατικότητα αναφέρεται.
Ο κ. Ζαγορίτης είπε χαρακτηριστικά, ότι τόσο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 (713 αναφορές) όσο και για το πρώτο εξάμηνο του 2022 (2.585) κυριαρχούν οι αναφορές εναντίον των ιδιωτών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας και μάλιστα, χωρίς να υπάρχει παραβατικότητα στον μεγαλύτερο πάροχο (ΔΕΗ) που κατέχει τα δύο τρίτα περίπου της αγοράς.
Ο Συνήγορος του Καταναλωτή ανέφερε μάλιστα, ότι «ο καθένας κάνει ό,τι θέλει στην αγορά ενέργειας και δυστυχώς, δεν υπάρχει από την άλλη πλευρά έλεγχος και επιβολή της νομιμότητας», δείχνοντας έτσι προς την πλευρά της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) η οποία είναι η υπεύθυνη Αρχή να ελέγχει την αγορά και να επιβάλλει κυρώσεις. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι ο Συνήγορος προσπαθεί να αντιμετωπίσει αυτό το φαινόμενο με συστάσεις, με έγγραφα τα οποία, εκτός από τις ίδιες τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας, απευθύνονται προς τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ανάπτυξης αλλά κυρίως, πηγαίνουν και προς την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, τη ΡΑΕ, «η οποία είναι η Ανεξάρτητη Αρχή που έχει την ευθύνη για την παρακολούθηση της συμπεριφοράς και της νομιμότητας στον χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας και έχει και την ευθύνη, εκτός από το ότι θα πρέπει να επιβάλλει τη νομιμότητα, να επιβάλλει και κυρώσεις όταν έχουμε εκτροπές, όταν έχουμε παραβατικότητα».
«Δυστυχώς έχουμε πολύ μεγάλη παραβατικότητα, δεδομένου ότι, ξαφνικά, άρχισαν να μετατρέπονται οι συμβάσεις σταθερού τιμολογίου σε συμβάσεις κυμαινόμενου τιμολογίου, χωρίς να υπάρχει η ανάλογη προειδοποίηση των 60 ημερών, όπως επιβάλλει ο κώδικας ηλεκτρικής ενέργειας» εξήγησε ο κ. Ζαγορίτης και διευκρίνισε περαιτέρω ότι υπάρχουν τρελές χρεώσεις, ρήτρες πρόωρης αποχώρησης, δηλαδή πρόστιμα που επιβάλλονται σε συμβάσεις κυμαινόμενου τιμολογίου, ενώ χαρακτήρισε μη νόμιμο και διαφανή τον καθορισμό της ρήτρας αναπροσαρμογής.
«Υπάρχουν τρελές χρεώσεις, που γίνονται χωρίς να υπάρχει η προ συμβατική, αλλά και η συμβατική ενημέρωση των καταναλωτών. Υπάρχουν ρήτρες πρόωρης αποχώρησης, πρόστιμο δηλαδή σε συμβάσεις οι οποίες είναι κυμαινόμενου τιμολογίου ενώ δεν επιτρέπεται ρήτρα πρόωρης αποχώρησης, μονάχα στις συμβάσεις σταθερού τιμολογίου και, έξω από την μη ορθή και παραπλανητική ενημέρωση και την αδιαφάνεια που επικρατεί στον χώρο. Δεν είναι και νόμιμος και διαφανής ο καθορισμός της ρήτρας αναπροσαρμογής. Δεν χρησιμοποιείται δηλαδή ένα σταθερό μέγεθος, δεν χρησιμοποιούνται οι αποφάσεις της ΡΑΕ και, ειδικά η 409 του 2020 που δίνει τον τύπο της εξίσωσης με τον οποίον θα πρέπει να υπολογίζεται η ρήτρα αναπροσαρμογής», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του.
Σχετικώς με την βοήθεια που παρέχεται από το κράτος σε σχέση με επιδοτήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος, ο κ. Ζαγορίτης ανέφερε ότι «πιάνει τόπο σε μία σειρά από εταιρείες που απορροφούν ένα μεγάλο μέρος των αυξήσεων» και τόνισε ότι ο μεγαλύτερος πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας ο οποίος είναι και παραγωγός (έχει λιγνίτη, υδροηλεκτρικά έργα, ΑΠΕ), δεν έχει πολλά συμπτώματα παραβατικότητας. «Εκεί απορροφούνται οι αυξήσεις, αλλά σε κάποιες άλλες εταιρείες έχουμε φαινόμενα να έχουμε ρήτρες αναπροσαρμογής των 500, των 700, των 1.000 ή και παραπάνω ευρώ και έχουμε και μεγάλες αποκλίσεις από τις τιμές, δηλαδή, άλλος χρεώνει 0,15 ευρώ ανά κιλοβατώρα, άλλος χρεώνει 0,30 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα», πρόσθεσε.
«Φανταστείτε ότι τα 10 λεπτά σε μία μέση κατανάλωση τετράμηνου 2.000 κιλοβατώρων είναι αμέσως-αμέσως 200 ευρώ plus και επιπλέον ΦΠΑ» είπε και ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής ότι «φτάσαμε στο σημείο να έρχονται στον Συνήγορο του Καταναλωτή, νοικοκυριά από τους Αμπελόκηπους και την Κυψέλη, που είναι μισθωτοί, συνταξιούχοι με αποδοχές 1.000 ευρώ που πληρώνουν 400-500-600 ευρώ στο επίπεδο του ηλεκτρικού ρεύματος».
«Ελπίζουμε, να υπάρξει εξομάλυνση της αγοράς και των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος» είπε ο κ. Ζαγορίτης, ενώ ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Ανδριανός, ζήτησε να κληθεί εκ νέου στην Επιτροπή προς ακρόαση η αρμόδια Αρχή Ρυθμιστικής Ενέργειας προκειμένου να απαντηθούν οι καταγγελίες του Συνηγόρου του Καταναλωτή.
©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Συνεχείς πτώσεις δέντρων λόγω των ισχυρών ανέμων (vid & pics)