Το 18ο Δημοσιογραφικό Συνέδριο Σαμοθράκης εξελίσσεται σε ένα think tank της ενημέρωσης, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), Σωτήρης Τριανταφύλλου, κατά την ολοκλήρωση των εργασιών του, δεσμευόμενος για την περαιτέρω αναβάθμισή του τα προσεχή χρόνια.
Το Συνέδριο καθιερώνεται πλέον ως θεσμός στη δημοσιογραφία και την ενημέρωση της χώρας μας, ενώ οι φετινές εργασίες και δράσεις του συνδιοργανώθηκαν από την ΠΟΕΣΥ, την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και τελούν υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.
Συνοψίζοντας τα συμπεράσματα του Συνεδρίου, οι κκ Σωτήρης Τριανταφύλλου, Θέμης Μπερεδήμας και Νίκος Καρράς ανέλυσαν τις βασικές ενότητες και τις κύριες τοποθετήσεις που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια των εργασιών του, με επίκεντρο τις προκλήσεις που προκύπτουν στους κλάδους της ενημέρωσης από την κλιματική κρίση και τις τεχνολογικές εξελίξεις.
Ο κ. Καρράς υπογράμμισε την ανάγκη για περαιτέρω συνεργασίες ώστε να ενισχυθούν οι εργασιακές διεκδικήσεις, ενώ ο κ. Μπερεδήμας πρότεινε τη συνεργασία με εκπροσώπους των Διεθνών Ενώσεων Δημοσιογράφων στο άμεσο μέλλον.
Στο κλείσιμο του Συνεδρίου, βιβλία δώρισαν οι εκπρόσωποι των Ενώσεων στα σχολεία της Σαμοθράκης, με την πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου, να δεσμεύεται για την παροχή τεχνολογικού εξοπλισμού μέσω του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ.
Η δεύτερη ημέρα εργασιών εστίασε στο θέμα της πολιτιστικής δημοσιογραφίας και του τουρισμού, με την πρόεδρο του ΕΟΤ, ‘Αντζελα Γκερέκου, να τονίζει τη σημασία του Συνεδρίου ως γέφυρας διαλόγου με την κοινωνία.
Αξιοσημείωτη ήταν η παρέμβαση των μελών της Βιώσιμης Σαμοθράκης κατά των εγκαταστάσεων υπεράκτιων αιολικών πάρκων στη θαλάσσια περιοχή της Σαμοθράκης, που ανέφεραν τους κινδύνους για τον τουρισμό και την αλιεία.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό δρώμενο από τα μέλη της χορωδίας Φίλων Μουσικής Σαμοθράκης.