Το χρονικό τρόμου με τις πτήσεις της Emirates από Αθήνα – Τι έψαχνε η CIA

Λήξη συναγερμού σήμανε λίγο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» μετά από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο αεροπλάνο της Emirates που αναγκάστηκε να επιστρέψει το βράδυ της Πέμπτης στην Αθήνα, με δύο F16 στο πλευρό του που απογειώθηκαν για να το συνοδεύσουν πίσω στα Σπάτα. Άμεση ήταν η κινητοποίηση της Αντιτρομοκρατικής. Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ κατά τη διάρκεια του ελέγχου δεν εντοπίστηκε το άτομο το οποίο αφορούσε η πληροφορία ή οτιδήποτε άλλο ύποπτο.

Νωρίτερα, πληροφορίες από την CIA, ανέφεραν ότι σε μια από τις δύο πτήσεις της Emirates στο «Ελ. Βενιζέλος» με προορισμό το Ντουμπάι και τη Νέα Υόρκη, επέβαινε ύποπτο άτομο αραβικής καταγωγής.

propoli

Η πτήση ΕΚ209 της Emirates, που είχε προορισμό τη Νέα Υόρκη, είχε ήδη απογειωθεί και έτσι δόθηκε εντολή στον πιλότο, ενώ πετούσε πάνω από τον ιταλικό εναέριο χώρο, να επιστρέψει στο «Ελ. Βενιζέλος», ενώ άμεσα απογειώθηκαν δυο F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας που το συνόδευσαν μέχρι την προσγείωσή του στο αεροδρόμιο. Η πτήση επέστρεψε στην Αθήνα και προσγειώθηκε στις 21:56.

Η πρώτη πτήση για Ντουμπάι καθηλώθηκε στο αεροδρόμιο και αφού ελέγχθηκαν επιβάτες και αποσκευές αναχώρησε για τον προορισμό της.

Για την υπόθεση ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος είχε επικοινωνία με τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Σε ανακοίνωσή της η ΕΛΑΣ αναφέρει ότι «το πλαίσιο διερεύνησης πληροφοριακών στοιχείων, σχετικά με ύπαρξη ύποπτου ατόμου σε μία από τις δύο πτήσεις γνωστής εταιρείας που αναχωρούσαν απογευματινές ώρες σήμερα (10-11-2022), από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», δόθηκε η εντολή για την επιστροφή της μίας πτήσης και την μη αναχώρηση της έτερης, μετά από απόφαση της Επιτροπής Ασφάλειας Αερολιμένα. Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε έλεγχος στο σύνολο των επιβατών, καθώς και στα αεροσκάφη από υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, χωρίς να εντοπιστεί το άτομο το οποίο αφορούσε η πληροφορία ή οτιδήποτε άλλο ύποπτο”.

Το χρονικό

Το θρίλερ με τα δύο αεροπλάνα της Emirates ξεκίνησε λίγο πριν από τις 21:00 όταν σήμανε συναγερμός στο διεθνές αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» μετά από πληροφορία των αμερικανικών Αρχών για ύποπτο άτομο που πιθανόν να έχει επιβιβαστεί σε μία από δύο πτήσεις της Emirates, η μία για Ντουμπάι και η άλλη για Νέα Υόρκη.

Αμέσως δόθηκε εντολή να σταματήσει η διαδικασία απογείωσης της πτήσης για Ντουμπάι και το αεροπλάνο επέστρεψε στο σταθμό. Οι Αρχές έλεγξαν εξονυχιστικά όλους τους επιβάτες της συγκεκριμένης πτήσης, χωρίς να βρεθεί κάτι ύποπτο.

Η πτήση προς Νέα Υόρκη είχε ήδη απογειωθεί και έτσι δόθηκε εντολή στον πιλότο να επιστρέψει στο «Ελ. Βενιζέλος», ενώ άμεσα απογειώθηκαν 2 F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας που συνόδευσαν το αεροπλάνο της Emirates.
Μόλις έφτασε το αεροπλάνο της Emirates με 209 επιβάτες και 18μελές πλήρωμα, μετέβη κλιμάκιο της αντιτρομοκρατικής και έκανε έλεγχο σε επιβάτες και αποσκευές, χωρίς να εντοπίσουν κάποιο ύποπτο άτομο.

Οι επιβάτες της πτήσης ΕΚ209 της Emirates οδηγήθηκαν με πούλμαν σε ξενοδοχεία για να διανυκτερεύσουν και σήμερα ενδεχομένως να φύγουν για τον προορισμό τους με άλλη πτήση.

Πηγή: ΕΡΤ

Δείτε επίσης: Συναγερμός για πτήσεις της Emirates στο «Ελ. Βενιζέλος» – Καθηλώθηκαν 2 αεροσκάφη μετά από πληροφορίες της CIA για ύποπτο επιβάτη

Loading