To δεύτερο συνέδριο ελληνικού online gaming το οποίο οργάνωσε η εταιρεία CLEON Conferences & Communications που δραστηριοποιείται στον χώρο των συνεδρίων και της επικοινωνίας τα τελευταία 30 χρόνια έχοντας διοργανώσει πάνω από 100 εξειδικευμένα συνέδρια άνοιξε ο διευθυντής της Γρηγόρης Λεωνίδης ο οποίος έκανε μια σύντομη αναφορά στις δραστηριότητές της. Συντόνισε ο Αντώνης Παπαγιαννίδης δημοσιογράφος-δικηγόρος.
Στην εισαγωγική του ομιλία ο Χρήστος Παναγόπουλος, πρόεδρος Ελληνικής Ένωσης Παιγνίων (HGA) είπε:
«Σήμερα είναι μία σημαντική ημέρα για την Ένωση μας, για τον κλάδο του Διαδικτυακού Στοιχηματισμού και την αγορά μας συνολικά. Και αυτό γιατί είναι η πρώτη φορά που συγκεντρωνόμαστε όλοι μαζί σε φυσικό χώρο, έπειτα από δυόμιση χρόνια λόγω της πανδημίας που άλλαξε πολλά στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την καθημερινότητα μας και τη ζωή μας γενικότερα. Αλλά είναι και η πρώτη φορά που θα συζητήσουμε όλοι μαζί τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο, έπειτα από την αδειοδότηση των εταιρειών διαδικτυακού στοιχηματισμού το καλοκαίρι του 2021. Οφείλω να πω ότι η αδειοδότηση αυτή που εκκρεμούσε επί πολλά χρόνια, ολοκληρώθηκε με τις προσωπικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη αλλά και τις άοκνες ενέργειες της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου και Παιγνίων.
Σήμερα, λοιπόν, 16 μήνες μετά την αδειοδότηση, βρισκόμαστε σε ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο, πολλά θέματα έχουν εξομαλυνθεί, η συνεργασία με την ΕΕΕΠ είναι διαρκής, υπάρχουν βέβαια και πολλά θέματα που βρίσκονται σε διαδικασία επεξεργασίας. Όλα αυτά θα συζητήσουμε κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας, με διακεκριμμένα στελέχη και προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Πριν επεκταθώ στην θεματολογία, θα ήθελα να πω ποιοι είμαστε, ποια είναι η FGA και οι σκοποί της. Είμαστε, λοιπόν, μια Ένωση στην οποία συμμετέχουν πέντε από τις αδειοδοτημένες εταιρείες: NOVIBET, WINMASTERS, FONBET, NETBET, INTERWETTE, σύντομα πιστεύουμε ότι θα εγγράψουμε δύο ακόμη μέλη, ενώ βρισκόμαστε σε επικοινωνία και με ένα πλέγμα εταιρειών παρόχων λογισμικού τυχερών παιγνίων. Σκοπός μας είναι ο καλύτερος συντονισμός μας στις επαφές μας με όλα τα θεσμικά όργανα, η συμμετοχή μας σε αυτά όπου απαιτείται, η προώθηση του υπεύθυνου παιχνιδιού, η συντονισμένη δράση ενάντια στον παράνομο τζόγο και κοινές δράσεις στα πλαίσια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.
Να περάσω, όμως, τώρα στα θέματα που θα διαχειριστούμε σήμερα: Ο κλάδος του διαδικτυακού στοιχηματισμού είναι ένας γοργά αναπτυσσόμενος κλάδος τα πολλά τελευταία χρόνια, καθώς ακολουθεί τις επιταγές της κοινωνίας που όλο και περισσότερο χρησιμοποιεί το διαδίκτυο, ιδιαίτερα δε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Με τζίρους που ξεπερνούν τα 21 δισ. ευρώ το 2022 και GGR πάνω από 742 εκατ. ευρώ την ίδια χρονιά. Σε σχέση δε με το 2019, χρονιά συγκρίσιμη διότι είναι προ COVID, αλλά και προ αδειοδότησης, η διαφορά είναι σημαντική, καθώς τότε ο τζίρος ήταν στα 8,5 δισ. ευρώ και το GGR στα 440 εκατ. ευρώ.
Η απλή παράθεση στοιχείων καταδεικνύει τη σημαντική μεγέθυνση του κλάδου αυτά τα χρόνια, κάτι που επιβεβαιώνουν και μελέτες που έχουν γίνει από αρμόδιους φορείς και οι οποίες προβλέπουν περαιτέρω ανάπτυξη. Άρα η δυναμική είναι εδώ! Αυτό που απαιτείται είναι σωστή διαχείριση και αποφυγή λαθών, ώστε να μην ανατραπεί η πορεία. Εδώ, λοιπόν, ανοίγουν δύο μεγάλα κεφάλαια που θα εξετάσουμε στη συνέχεια.
Πρώτον: μπορεί να δημιουργηθεί ένα ασφαλές πλαίσιο για επενδύσεις των εταιρειών στη χώρα; Να τονίσω εδώ ότι εν πολλοίς οι εταιρείες αυτές είναι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας. Άρα θα μπορούσαν να φέρουν στην Ελλάδα τεχνογνωσία χρήσιμη και απαραίτητη. Όμως το πλαίσιο σήμερα πάσχει. Χρειάζεται αναδιάρθρωση, κάτι που ήδη εξετάζει, απ’ ό,τι γνωρίζει και η ΕΕΕΠ, η οποία προτίθεται να αναθέσει μελέτη για αυτό το σκοπό. Αναδιάρθρωση που αγγίζει τα φορολογικά, τα εργασιακά, τις ταχύτητες του διαδικτύου, τη συνεργασία με τα Πανεπιστήμια κ.λπ. Είναι κρίμα να χαθεί μια ευκαιρία που μπορεί να φέρει πολλές και καλά αμοιβόμενες θέσεις εργασίας για νέους Έλληνες επιστήμονες.
Δεύτερον: φορολόγηση – ένα μεγάλο και κρίσιμο ζήτημα. Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή την εποχή κάθε ευρώ που συλλέγει η Πολιτεία είναι πολύτιμο, καθώς προσπαθούμε να βγούμε από «συστοιχία» κρίσεων. Όμως η φορολόγηση του κλάδου είναι πάρα πολύ υψηλή, η δεύτερη ή τρίτη υψηλότερη στην Ευρώπη. Μόνον το 2022 δόθηκαν για την εισφορά του 35% 260 εκατ. ευρώ, ενώ από τον φόρο του παίκτη η Πολιτεία συγκέντρωσε το 2022 άλλα 163 εκατ. ευρώ. Σύνολο 423 εκατ. ευρώ. Αν προσθέσουμε εδώ και την ετήσια δόση από το κόστος απόκτησης της άδειας, 5 εκατ. ευρώ, τότε τα έσοδα του κράτους από τις διαδικτυακές πλησιάζει το μισό δισ. ευρώ. Με όλο αυτό το πλέγμα φόρων, η φορολόγηση των εταιρειών αγγίζει το 55%, που όπως καταλαβαίνετε είναι αντιπαραγωγικό. Αν συμπεριλάβουμε εδώ ότι οι εταιρείες αυτές είναι ο μεγαλύτερος χορηγός Αθλητισμού, αλλά και ένας πολύ μεγάλος διαφημιζόμενος σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όπου ξοδεύονται αλλά 70 εκατ. ευρώ ετησίως, εύκολα αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει ένας σοβαρός κίνδυνος: να ψοφήσει η αγελάδα. Πιστεύω ότι στη συνέχεια της ημέρας θα συζητηθεί διεξοδικά το ζήτημα της αναμόρφωσης του φορολογικού καθεστώτος στη λογική της εκλογίκευσης των συνηθειών, ώστε τα οφέλη της Πολιτείας να παραμείνουν υψηλά για τα πολλά επόμενα χρόνια.
Η πολύ υψηλή φορολογία διογκώνει επίσης ένα άλλο πολύ μεγάλο και επικίνδυνο ζήτημα που αποσκοπεί και ανησυχεί ιδιαίτερα και την Πολιτεία και τις εταιρείες. Τη διόγκωση του παράνομου στοιχηματισμού, που αναπτύσσεται ανεξέλεγκτα. Ήδη χάνονται έσοδα δεκάδων εκατομμυρίων για την Πολιτεία και την αγορά από τη δράση τους, ενώ δεν εμπίπτουν φυσικά ούτε στο ρυθμιστικό πλαίσιο, ούτε και στους κανόνες υπεύθυνου παιχνιδιού, ενώ αντίθετα καλλιεργούν τις πρακτικές διακίνησης μαύρου χρήματος, ξεπλύματος και αλλοίωσης αθλητικών αποτελεσμάτων. Υπάρχουν σήμερα μαζί μας ομιλητές απ’ όλες τις πλευρές που θα αναπτύξουμε διεξοδικά το θέμα. Σε ό,τι αφορά στο ρυθμιστικό πλαίσιο, αυτό που αποτελεί κοινή διαπίστωση είναι ότι οι αρμόδιες διευθύνσεις της ΕΕΕΠ και οι αρμόδιοι των εταιρειών έχουν κάνει μεγάλες προόδους και βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία. Πολλά θέματα έχουν επιλυθεί, άλλα βρίσκονται σε φάση επίλυσης και υπάρχουν επίσης κάποια που χρήζουν μελέτης. Ανάμεσά τους το θέμα βελτίωσης της εμπορικής επικοινωνίας, ιδιαίτερα για τα παιχνίδια RNG. Τελευταία ενότητα στη σημερινή μας συνάντηση αλλά με πρωτεύουσα σημασία, το υπεύθυνο παιχνίδι, το καθαρό παιχνίδι που είναι από τους κύριους στόχους της Ένωσής μας. Πρώτον: Διότι προστατεύει τους παίκτες, τους πελάτες μας για να μη νιώθουν ότι κινούνται σε θολά νερά. Δεύτερον: Διότι έτσι προστατευόμαστε όλοι από τον παράνομο τζόγο, μια διαρκή πληγή που δυσφημεί συνολικά τον κλάδο.
Προκειμένου ο κλάδος να είναι συνεπής στον τομέα αυτό, διαθέτει πολυάριθμο ανθρώπινο δυναμικό αλλά και επαρκή τεχνικά μέσα για να το εξυπηρετήσει. Άλλωστε αυτός ο τομέας, όπως προείπα, ξεχωρίζει τη σοβαρότητα των αδειοδοτημένων εταιρειών μέσα στον απέραντο κόσμο του Διαδικτύου. Περιμένω με μεγάλο ενδιαφέρον τις θέσεις των πολύ έμπειρων ομιλητών στον τομέα αυτό, αλλά και τη θέση της αντιπροέδρου της SUPERLEAGUE, κυρίας Κοξένογλου, για τη σχέση του κλάδου με το βασιλιά των σπορ, το ποδόσφαιρο».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δείτε επίσης: Οι Ισραηλινοί πρώτη ξένη εθνικότητα στον τουρισμό της Θεσσαλονίκης το 2022