Όταν κάτι επαναλαμβάνεται παύει να είναι σύμπτωση! Τους θερινούς μήνες θα καιγόμαστε και τον χειμώνα θα πλημμυρίζει.
Δυστυχώς, το επιτελικό κράτος «κάηκε» και αυτό το καλοκαίρι καθώς τα δεκάδες πύρινα μέτωπα που ξέσπασαν σε μερικά 24ωρα στη Σαρωνίδα, στο Λουτράκι και στα Δερβενοχώρια απείλησαν εκ νέου ανθρώπινες ζωές και καταστρέφουν περιουσίες.
Ασφαλώς οι ασφυκτικές συνθήκες που προκαλεί ο παρατεταμένος και ιδιαίτερα έντονος καύσωνας σε όλη τη χώρα μετατρέπονται σε καταστροφικές πυρκαγιές. Όμως δεν γίνεται, κάθε χρόνο, να φταίει για όλα η κλιματική αλλαγή. Να τη μετατρέπουμε σε αποδιοπομπαίο τράγο αλλά και σε… βολική δικαιολογία κατά το δοκούν.
Η ουσία είναι και αυτό το καλοκαίρι ο πύρινος εφιάλτης ξαναγύρισε με άγριες διαθέσεις. Βέβαια, για να μην είμαστε ισοπεδωτικοί στην κριτική, η αλήθεια είναι ότι από την πρώτη στιγμή οι δυνάμεις του κρατικού μηχανισμού και των εθελοντών, ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες. Σε μια δύσκολη μάχη, την οποία έκαναν δυσκολότερη οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν. Όπως συνέβη τα προηγούμενα χρόνια, έτσι και τώρα η κυβέρνηση έθεσε ως απόλυτη προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και όλα δείχνουν ότι… πήρε καλό βαθμό σε αυτό το πεδίο.
Όμως η ουσία παραμένει ότι κάθε καλοκαίρι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με παρόμοιες εικόνες. Και εδώ τίθεται το ερώτημα… Αυτό είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε; Δεν υπάρχει μηχανισμός πρόληψης ώστε να μην τρέχουμε πίσω από τις φλόγες; Γιατί, σε τελική ανάλυση, μπορεί να υπάρχει σχέδιο και για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, ωστόσο το ζήτημα είναι ότι η πατρίδα μας μετρά κάθε καλοκαίρι χιλιάδες στρέμματα καμένων εκτάσεων.
Για όλα φταίει (πάντα) η κλιματική αλλαγή
Στην κλιματική αλλαγή επέρριψε ευθύνες και ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής. «Οι επιστήμονες μάς είχαν προειδοποιήσει ότι οι μέρες αυτές θα ήταν εξαιρετικά δύσκολες λόγω του καύσωνα και των ισχυρών ανέμων. Ο κρατικός μηχανισμός κάνει το καλύτερο το οποίο μπορεί, για να ανταποκριθεί με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα και να περιορίσει αυτές τις μεγάλες πυρκαγιές» δήλωσε σχετικά.
Και αμέσως μετά πέρασε στο σκέλος των αποζημιώσεων, λέγοντας ότι οι πληγέντες θα αποζημιωθούν με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα. Απομένει να διευκρινιστεί πόσο «μέγιστη» θα είναι τελικά.
Δείτε επίσης: Φωτιές: Η ενημέρωση της πυροσβεστικής για τα πύρινα μέτωπα σε Δερβενοχώρια, Σαρωνίδα και Λουτράκι