Στο ΑΠΕ – ΜΠΕ φιλοξενήθηκε ο εθελοντής καθηγητής στο Κοινωνικό Φροντιστήριο του δήμου Αγίου Δημητρίου Πέτρος Τασσόπουλος.
«Αν όλοι μας προσφέραμε κάτι στο πλαίσιο της αλληλεγγύης, η κοινωνία θα ήταν λίγο καλύτερη από ό,τι τώρα και αυτό ισχύει για όλους τους τομείς, όχι μόνο την εκπαίδευση».
Το Κοινωνικό Φροντιστήριο του δήμου Αγίου Δημητρίου αποτελεί ένα από τα καλύτερα παραδείγματα κοινωνικής αλληλεγγύης.
Στόχος του είναι η στήριξη μαθητών Λυκείου της πόλης, των οποίων η οικογένεια δεν έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στα έξοδα ενός ιδιωτικού φροντιστηρίου.
Επίσης, δυνατότητα συμμετοχής έχουν και οι απόφοιτοι, κάθε ηλικίας. Για παράδειγμα πριν λίγα χρόνια πέρασαν στις σχολές επιλογής τους δυο γυναίκες άνω των 45 ετών.
Η ουσιαστική δουλειά που γίνεται, το καλό κλίμα μεταξύ καθηγητών και μαθητών σε συνδυασμό με τις επιτυχίες των υποψηφίων στις Πανελλήνιες έχουν οδηγήσει το κοινωνικό φροντιστήριο του δήμου Αγίου Δημητρίου στον ένατο χρόνο λειτουργίας του. Την περσινή χρονιά, 107 παιδιά παρακολούθησαν το φροντιστήριο, 32 εθελοντές καθηγητές δίδασκαν, ενώ από τους 24 υποψηφίους των Πανελληνίων, πέρασαν οι 22.
Το 2013, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, βλέποντας ότι πολλοί μαθητές της πόλης του Αγίου Δημητρίου, ενώ είχαν ανάγκη, αδυνατούσαν να φοιτήσουν σε ιδιωτικό φροντιστήριο κι έχοντας το παράδειγμα άλλων δήμων, ο Πάνος Μπαντούνας, σήμερα αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας Αγίου Δημητρίου, εισηγήθηκε από τη θέση τότε του εθελοντή στην Επιτροπή Νεολαίας του δήμου Αγίου Δημητρίου να ιδρυθεί και στον Άγιο Δημήτριο μια τέτοια κοινωνική δομή. Και τα γεγονότα πήραν το δρόμο τους.
«Δε θα ήταν φοβερή ανισότητα και αδικία να τα κατάφερναν μόνο όσοι μπορούσαν μέσα στην οικονομική κρίση να έχουν κάποια άνεση;»
«Το Κοινωνικό Φροντιστήριο Δήμου Αγίου Δημητρίου δεν υπήρξε πολυτέλεια ή κοινοτοπία. “Γεννήθηκε” μέσα στην οικονομική κρίση από την ανάγκη να έχουν την απαραίτητη ενισχυτική διδασκαλία τα παιδιά των οικογενειών που επλήγησαν βαρύτατα», περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πάνος Μπαντούνας .
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αμέσως αντιλήφθηκε το πρόβλημα και έσπευσε να καλύψει την αδήριτη ανάγκη, συνεχίζει ο κ. Μπαντούνας. «Μαθητές είχαν να αντιμετωπίσουν Πανελλαδικές, αδύναμα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες έπρεπε να βοηθηθούν. Δε θα ήταν φοβερή ανισότητα και αδικία να τα κατάφερναν μόνο όσοι μπορούσαν μέσα στην οικονομική κρίση να έχουν κάποια άνεση; Έτσι, το Κοινωνικό Φροντιστήριο κάλυψε τις ευπαθείς ομάδες και προσέφερε μέγιστη βοήθεια στις πληττόμενες οικογένειες».
Δείτε επίσης: Καιρός: Ηλιοφάνεια σχεδόν σε όλη την χώρα