Το φόρουμ BEYOND 2025 AI: Από την επανάσταση της υγείας έως την πράσινη τεχνολογία

Το φόρουμ BEYOND 2025 AI: Από την επανάσταση της υγείας έως την πράσινη τεχνολογία

Ολοκληρώθηκε το BEYOND 2025 AI Forum, με μια σειρά από εμπεριστατωμένες ομιλίες και τοποθετήσεις από Έλληνες και διεθνείς ομιλητές, οι οποίοι εξέφρασαν τις απόψεις τους για όλα τα κρίσιμα θέματα που αφορούν το πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη ως Βοηθός του Γιατρού

Η Τεχνητή Νοημοσύνη, όπως επισημάνθηκε, εισέρχεται δυναμικά στον τομέα της υγείας, με στόχο τη βελτίωση της πρόληψης, της διάγνωσης και της θεραπείας. Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ανέφερε ότι το 99% των συνταγών εκδίδονται πλέον ηλεκτρονικά, ενώ μέχρι το 2026 κάθε πολίτης θα διαθέτει πλήρη ηλεκτρονικό φάκελο υγείας. Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα λειτουργεί ως «βοηθός γιατρού», προσφέροντας προτάσεις θεραπείας και διαγνωστικές συμβουλές.

Έγινε, επίσης, αναφορά στη δημιουργία ενιαίου αποθετηρίου δεδομένων (data lake) και στην ανάγκη στρατηγικής αξιοποίησης των πληροφοριών. Η χρήση του AI αναμένεται να αποφορτίσει τους γιατρούς από τον τεράστιο όγκο δεδομένων και να ενισχύσει τη δυναμική τους. Τέλος, εκφράστηκε η προσδοκία ότι τα ανώνυμα δεδομένα θα αξιοποιηθούν από υποδομές όπως το AI Factory και ο υπερυπολογιστής «Δαίδαλος». Ο keynote speaker Ihsan Elgin, Board Member – Finberg, ανέδειξε τον ριζικό μετασχηματισμό που επιφέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη στον χώρο των επενδύσεων και των startups.

Ηγεσία και στρατηγική στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Στο πλαίσιο της συζήτησης με τίτλο «Thought Leadership & AI», οι ομιλητές εξέφρασαν τις απόψεις τους για τη σημασία της Τεχνητής Νοημοσύνης και του ψηφιακού μετασχηματισμού, τονίζοντας ότι, προτού μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε πλήρως τις δυνατότητές της, πρέπει να δημιουργηθεί ένα ξεκάθαρο και ισχυρό κανονιστικό πλαίσιο. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ανάγκη για ουσιαστική εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού και την ανάγκη στρατηγικής χρηματοδότησης.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη για την Κλιματική Αλλαγή

Ένα ακόμα επίκαιρο και κρίσιμο θέμα που απασχόλησε το συνέδριο ήταν η επίδραση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην κλιματική αλλαγή, με παραδείγματα ενεργειακής εξοικονόμησης και πράσινων τεχνολογιών να αναδεικνύουν τη συμβολή του AI στη βιωσιμότητα. Τονίστηκε η σημασία των ποιοτικών δεδομένων για την ανάπτυξη αποτελεσματικών λύσεων.

Ηθική και κανονιστικό Πλαίσιο της Τεχνητής Νοημοσύνης

Στη δεύτερη ημέρα της BEYOND, συζητήθηκαν καίρια ζητήματα γύρω από την ηθική χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης και την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Οι ομιλητές συμφώνησαν ότι η διαφάνεια στη λειτουργία των αλγορίθμων είναι κρίσιμη, ειδικά καθώς δεν είναι πάντα σαφές πώς παράγονται τα αποτελέσματα από τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα. Υπογράμμισαν ότι η εμπιστοσύνη των πολιτών μπορεί να ενισχυθεί μόνο εφόσον διασφαλίζεται ο σεβασμός στην ιδιωτικότητα.

Εθνικό Συμβούλιο για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Εκτενώς παρουσιάστηκε η ανάπτυξη της εθνικής στρατηγικής για το AI, κύριος άξονας της οποίας είναι η μέριμνα για κάθε πολίτη χωριστά. Στο πλαίσιο αυτό, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο project «Δαίδαλος» και το ελληνικό εργοστάσιο AI, αλλά και επεξήγηση του ρόλου του Δημόκριτου ως τεχνικού συντονιστή.

Βελτίωση της Επιχειρηματικότητας Μέσω της Ψηφιακής Καινοτομίας

Η συζήτηση ανέδειξε πως η ψηφιακή καινοτομία δεν αφορά μόνο την τεχνολογία, αλλά κυρίως τη σωστή στρατηγική. Οι επιχειρήσεις χρειάζεται να αναδιαμορφώσουν την ιεραρχία τους και να εντοπίσουν τις πραγματικές τους ανάγκες για να τις μεταφράσουν σε τεχνολογικές λύσεις με απλό και κατανοητό τρόπο.

Loading

Play