Το Πιλάτες ως μάθημα στο ΤΕΦΑΑ Θεσσαλίας για τη βελτίωση του σύγχρονου τρόπου ζωής

Το Πιλάτες ως μάθημα στο ΤΕΦΑΑ Θεσσαλίας για τη βελτίωση του σύγχρονου τρόπου ζωής

«Η εξάσκηση του Πιλάτες είναι πραγματικά μια πρακτική νου-σώματος που χρησιμοποιεί την αναπνοή, προσεκτικές και απαλές κινήσεις για την ενίσχυση της σωματικής και ψυχικής ευεξίας». Πρόκειται για στοιχεία έρευνας της δρ Αγλαΐας Ζαφειρούδη, η οποία διδάσκει το συγκεκριμένο μάθημα στο ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ειδικότερα, το πιλάτες διδάσκεται στο παραπάνω Τμήμα, από το 2014, όπως και γιόγκα και μοντέρνος χορός.

Όπως αναφέρει η κυρία Ζαφειρούδη στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «το Πιλάτες, σύμφωνα με τις παραδοσιακές αρχές και τη φιλοσοφία του, προσεγγίζει τη μάθηση ως μια εσωτερικευμένη διαδικασία. Οι αλλαγές στο σώμα συμβαίνουν μέσω αισθητηριο-κινητικών μεθόδων, παρέχοντας ένα εργαλείο για την ενίσχυση της ενσώματης μάθησης δηλαδή της απόκτησης γνώσεων κι εμπειριών μέσω της κίνησης. Η μέθοδος Πιλάτες ενθαρρύνει τους ασκούμενους να “μπουν μέσα στο σώμα τους”». Η σύνδεση του νου με τους μύες, διευκρινίζει, δημιουργεί ένα πιο συνειδητοποιημένο σώμα και καθώς οι άνθρωποι αλλάζουν σταδιακά το σώμα τους, αλλάζει και ο τρόπος σκέψης. Τελικά, σύμφωνα με την ίδια, οι άνθρωποι μπορούν να κινηθούν αποτελεσματικά, να βελτιώσουν τη στάση τους και να διορθώσουν διάφορα μοτίβα κίνησης που δεν τους εξυπηρετούν πλέον, ακόμη να διορθώσουν μια βλάβη, έναν τραυματισμό.

Η μέθοδος Πιλάτες προσδιορίστηκε από τον δημιουργό της, Joseph Pilates, σημειώνει η κυρία Ζαφειρούδη, ως μια μορφή δραστηριότητας που ωφελεί το σώμα, το μυαλό και το πνεύμα συνολικά, με απώτερο στόχο την ευεξία, την ευτυχία. Ως μέθοδος αποφεύγει σε μεγάλο βαθμό τη βαριά μυϊκή και σκελετική φόρτιση. Βασίζεται σε σωματικές ασκήσεις που δεν γίνονται αυθαίρετα αλλά εκτελούνται σύμφωνα με συγκεκριμένες αρχές, όπως η συγκέντρωση, ο έλεγχος, η ακρίβεια, η εστίαση στο κέντρο του σώματος και η αναπνοή. Το Πιλάτες με την προσοχή στην ευθυγράμμιση και τη ροή της κίνησης παρέχει ένα εργαλείο για την ενίσχυση της ψυχικής, πνευματικής και σωματικής υγείας. Επισημαίνει ότι δεν αποτελεί μια μέθοδο γυμναστικής που στοχεύει αποκλειστικά στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης, στην αύξηση της μυϊκής δύναμης και της ευλυγισίας. Για να καταλήξει τονίζοντας πως το Πιλάτες χρησιμοποιεί το φυσικό σώμα στοχεύοντας στις αισθήσεις, στο μυαλό, στα συναισθήματα, ενώ τα άτομα μπορούν να επιτύχουν μεγαλύτερο έλεγχο πάνω τους. Αυτός ο έλεγχος και η γνώση που αποκτάται γίνεται μια εμπειρία που αποτελεί το πρώτο σημαντικό βήμα προς την αλλαγή, δημιουργώντας έναν νέο τρόπο ζωής.

Η δρ Αγλαΐα Ζαφειρούδη αποτελεί ιδρυτικό μέλος του εργαστηρίου «Εφαρμοσμένες Επιστήμες Ελεύθερου Χρόνου: Φύση, Σπορ, Τέχνες» https://www.applelabway.com/ μέσα από το οποίο διεξάγονται επιστημονικές έρευνες, διοργανώνονται πρότζεκτ, εκδηλώσεις. Επιπλέον παρέχονται εκπαιδευτικά προγράμματα μέσα από τη δομή του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σχετικά με τα αντικείμενα των πιλάτες, γιόγκα, χορού.

Δείτε επίσης: Γ. Σουρβίνος: Βρισκόμαστε στην έναρξη του έκτου κύματος

Loading

Play