Το Συμβούλιο της Επικρατείας διατήρησε το πρόστιμο στην Intellexa

Το Συμβούλιο της Επικρατείας διατήρησε το πρόστιμο στην Intellexa

Η Intellexa υπέστη ήττα στο Συμβούλιο της Επικρατείας σχετικά με πρόστιμο για μη συνεργασία στην έρευνα. Διπλό όχι από το Συμβούλιο της Επικρατείας που απέρριψε για τυπικούς λόγους τις αιτήσεις ακύρωσης που είχε καταθέσει η εταιρεία Intellexa, γνωστή από την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων που ερεύνησε η εισαγγελική αρχή, κατά της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα επειδή είχε επιβάλλει πρόστιμο και άλλες κυρώσεις.

Η εταιρεία ηττήθηκε και στις δύο περιπτώσεις λόγω μη νόμιμης εξουσιοδότησης της πληρεξούσιας δικηγόρου της προκειμένου να μπορεί νόμιμα να ασκήσει εκπροσώπηση την εταιρεία ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Όπως είναι γνωστό η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με την υπ΄ αριθμ. 2/2023 απόφασή της είχε επιβάλλει στην Intellexa πρόστιμο 50.000 ευρώ για μη συνεργασία της κατά τη διαδικασία ελέγχου της στο πλαίσιο της έρευνας που αφορούσε το κακόβουλο λογισμικό Predator.

Στη συνέχεια, η εταιρεία υπέβαλε στην Αρχή αίτηση θεραπείας, δηλαδή ζήτησε να μετατραπεί προς το ευνοϊκότερο η απόφαση της Αρχής, αλλά η αίτηση απορρίφθηκε σιωπηρά, καθώς η Αρχή δεν απάντησε στο αίτημά της.

Το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ απέρριψε και τις δύο αιτήσεις της Intellexa, καθώς δεν νομιμοποίησε όπως προβλέπεται τη δικηγόρο της για να μπορεί να παρασταθεί στο ΣτΕ.

Αναλυτικότερα, η δικηγόρος της εταιρείας την ημέρα συζήτησης των υποθέσεων στο ΣτΕ ζήτησε και έλαβε από το δικαστήριο προθεσμία έως τις 13.5.2024 προκειμένου να προσκομίσει τα αναγκαία στοιχεία νομιμοποίησης από τον εντολέα της (την εν λόγω εταιρεία) ενώπιον του ΣτΕ.

Ωστόσο, την τελευταία ημέρα της προθεσμίας, η δικηγόρος προσκόμισε στο ΣτΕ έγγραφο επιγραφόμενο Πληρεξούσιο, το οποίο συντάχθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου, στα ελληνικά, από τη νόμιμη εκπρόσωπο της εταιρείας.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας, και με τις δύο αποφάσεις τους, αποφάνθηκαν ότι το έγγραφο παροχής πληρεξουσιότητας δεν μπορεί να ληφθεί υπ’ όψιν ως νομιμοποιητικό έγγραφο, διότι δεν έχει περιβληθεί τον συμβολαιογραφικό τύπο, όπως απαιτείται από το Προεδρικό Διάταγμα 18/1989, που αφορά δικονομικά θέματα του ΣτΕ.

Loading

Play