Το θέμα της ενδοσχολικής βίας τέθηκε επί τάπητος στη συνεδρίαση του ΔΣ του Δήμου Βύρωνα

Ο ξυλοδαρμός 17χρονου από συμμαθητές του σε λύκειο του Βύρωνα, αλλά και το μπούλινγκ που είχε υποστεί η μικρότερη αδελφή του, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βύρωνα. Σύσσωμο καταδίκασε το περιστατικό, εξέφρασε τη συμπαράσταση στο θύμα και την οικογένειά του, παράλληλα, όμως, τονίστηκε η ανάγκη παιδαγωγικής και ψυχολογικής υποστήριξης και των άλλων παιδιών που εμπλέκονται στο θλιβερό περιστατικό. Έγινε συζήτηση σε βάθος για το πρόβλημα, αναλύθηκαν όλες οι παράμετροι και στο τέλος, ο δήμαρχος, Γρηγόρης Κατωπόδης έθεσε τις προτάσεις του για την καταπολέμηση της ενδοσχολικής βίας.   
Ο κ. Κατωπόδης δήλωσε: «Μετά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίηση μου για την ψύχραιμη αντιμετώπιση του θέματος, από όλες τις παρατάξεις και το επίπεδο της συζήτησης που έγινε, για ένα τόσο ευαίσθητο κοινωνικό θέμα. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Βύρωνα έκανε μια πολιτισμένη και χρήσιμη συζήτηση και στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Καταδίκασε ομόφωνα το περιστατικό βίας σε σχολείο της πόλης και εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση του στο θύμα και την οικογένεια του, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη παιδαγωγικής και ψυχολογικής υποστήριξης και των άλλων παιδιών που εμπλέκονται στο θλιβερό περιστατικό, προκειμένου αυτό να μην σημαδέψει τις ζωές τους ανεπανόρθωτα. Συμφώνησε, επίσης, ότι τα αίτια της βίας είναι πρωτίστως κοινωνικά και σχετίζονται άμεσα με την έξαρση της βίας σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής. Η παραδοχή αυτή αποτέλεσε κοινό τόπο για τις πολύ σημαντικές τοποθετήσεις που έγιναν στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δημοτικοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων και εκπαιδευτικοί που πήραν το λόγο, αλλά και μαθητές (εκπρόσωποι 15μελών συμβουλίων) και ειδικοί επιστήμονες, πρότειναν η αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας να είναι ολιστική μέσα από ένα ολοκληρωμένο φάσμα κοινωνικών δράσεων και πρωτοβουλιών».
Στη συνέχεια ο δήμαρχος τόνισε: «Με βάση τα παραπάνω και μέσα σε κλίμα συνεννόησης κατέθεσα στο Δημοτικό Συμβούλιο του Βύρωνα πέντε προτάσεις για τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν και έτυχαν ευρείας συμφωνίας και αποδοχής:
– Να εντείνουμε τη δυναμική διεκδίκηση προς το Υπουργείο Παιδείας για το διορισμό μόνιμων ψυχολόγων και σχολικών φυλάκων σε όλα τα σχολεία.   
– Να γίνει μια σειρά πολυήμερων εκδηλώσεων στο Δημοτικό Κινηματογράφο «Νέα Ελβετία» με αφορμή την 6η Μαρτίου, Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας – Εκφοβισμού και τη συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας και όλων των ενδιαφερομένων, υπό την αιγίδα του Δήμου Βύρωνα. 
– Να ενισχυθεί με όλα τα μέσα και να ενταθεί η προσπάθεια που γίνεται από την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου μας με ψυχολόγους, με τη διεξαγωγή ενημερωτικών ομιλιών και σεμιναρίων για το σχολικό εκφοβισμό (σε συνεργασία και με το Χαμόγελο του Παιδιού), με τις Σχολές Γονέων ακόμα και με ατομικές συνεδρίες συμβουλευτικής και θεραπευτικής αντιμετώπισης σε παιδιά, σε εφήβους και στις οικογένειές τους. 
– Να ενισχυθούν και να εμπλουτιστούν οι κοινωνικές δράσεις που ωθούν τα παιδιά σε πιο ωφέλιμες και δημιουργικές κατευθύνσεις όπως το κοινωνικό φροντιστήριο, ο Λογοτεχνικός Διαγωνισμός του Δήμου Βύρωνα, οι ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες, τα καλλιτεχνικά εργαστήρια, οι αθλητικές δραστηριότητες κ.α.
– Να δημιουργηθεί ένα αρραγές μέτωπο ενάντια στη βία, το σχολικό εκφοβισμό και κάθε μορφής ρατσισμό μέσα στο σχολείο, μέσα από τη συνεδρίαση των σχολικών συμβουλίων, εκπαιδευτικών, μαθητών, συλλόγων Γονέων, εκπροσώπων του Δήμου». 
Και ο κ. Κατωπόδης κατέληξε: «Η βία, ο εκφοβισμός, κάθε είδους ρατσισμός και κοινωνικός αποκλεισμός δεν έχουν θέση στον Βύρωνα, μια πόλη με μεγάλη παράδοση σε κοινωνικούς αγώνες για την ισότητα και την αρμονική συνύπαρξη των πολιτών του. Απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι και αποφασισμένοι, αυτό αναδείχθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο και με χαροποιεί ιδιαίτερα».

propoli

Δ.Β.

©Πηγή: amna.gr

Loading