Τον έλεγαν Ανέες. Ηταν μόλις 18. Ήταν ντελιβεράς. Πέθανε μόνος

Τον έλεγαν Ανέες. Ηταν μόλις 18. Ήταν ντελιβεράς. Πέθανε μόνος

Δεν τον έψαξαν ούτε οι άνθρωποι από το εστιατόριο όπου εργαζόταν

Η απώλεια της ζωής ενός 18χρονου ανασφάλιστου διανομέα από το Πακιστάν, που σκοτώθηκε το βράδυ της 10ης Οκτωβρίου σε τροχαίο στην Καλλιθέα, εξαιτίας της παραβίασης ενός «STOP» από οδηγό ταξί, αποτελεί ίσως μια είδηση “συνηθισμένη” στον κύκλο των ντελιβεράδων που όμως φέρνει ξανά στο προσκήνιο τις δυσχερείς εργασιακές συνθήκες του επαγγέλματος.

Οι τραυματιοφορείς του ΕΚΑΒ παρέλαβαν τον νεαρό χωρίς ζωτικά σημεία, ενώ το υγειονομικό προσωπικό του Νοσοκομείου «Γεννηματάς» διαπίστωσε τον θάνατό του.

Ο Ανέες έχοντας τραυματιστεί θανάσιμα πέθανε εντελώς μόνος, αφήνοντας την τελευταία του πνοή πιθανότατα κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο.

Η ανατριχιαστική λεπτομέρεια που ήθελε να μην έχει αναζητήσει τη σορό του κανείς ακόμη και από το εστιατόριο όπου δουλεύει, μας φέρνει αντιμέτωπους με το αυταπόδεικτο γεγονός ότι ο ντελιβεράς είναι από τα επαγγέλματα του ιδιωτικού τομέα, τα οποία, διαχρονικά, απολαμβάνουν ελάχιστης προσοχής σε επίπεδο δημόσιας συζήτησης και κρατικής μέριμνας.

«Το έμαθα από ανάρτηση συναδέλφου μέσα στο πρώτο 24ωρο. Τα συναισθήματά μου; Οργή κι αγανάκτηση για το γεγονός ότι συνέχεια χάνονται συνάδελφοι εν ώρα εργασίας και η συνειδητοποίηση ότι πρέπει επιτέλους κάτι να αλλάξει. Αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο. Αυτό δεν είναι το πρώτο περιστατικό και δυστυχώς δεν θα είναι το τελευταίο», αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο Νεκτάριος Κτενάς, διανομέας και μέλος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών – Επισιτιστικών Επιχειρήσεων και της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων Θεσσαλονίκης.

«Τα ΜΜΕ το δημοσίευσαν άμεσα. Αλλες φορές το μαθαίναμε από καταγγελίες συναδέλφων γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις θανάτων ή ατυχημάτων σε τροχαία, οι εργοδότες μαζεύουν τα κουτιά και τα διακριτικά του μαγαζιού τους από την άσφαλτο και τα συγκεκριμένα περιστατικά καταγράφονται ως απλά τροχαία και όχι ως εργατικά δυστυχήματα. Εχουμε, σχεδόν έναν νεκρό ανά ένα με δύο μήνες. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουμε 40 νεκρούς συναδέλφους

» Δυστυχώς, αυτή η κατάσταση έχει γίνει συνήθεια. Από την πρώτη στιγμή, μπήκαμε στον μακάβριο ρόλο να μετράμε, να βγάζουμε ανακοινώσεις, να κάνουμε κινητοποιήσεις όταν υπάρχουν νεκροί συνάδελφοι για να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο και να πιέσουμε την εκάστοτε κυβέρνηση για μέτρα προστασίας. Η ανασφάλιστη ή υποασφαλισμένη εργασία προκαλεί τα ατυχήματα. Τα περισσότερα καταστήματα πιέζουν τους ήδη εξουθενωμένους, υποαμειβόμενους συναδέλφους να πηγαίνουν τις παραγγελίες γρήγορα χωρίς να τους παρέχουν μέσα ατομικής προστασίας».

Δείτε επίσης: Ο νόμος των Ταλιμπάν στην Αθήνα: Εφιάλτης η εφαρμογή της Σαρία για κορίτσια 8, 9 και 10 ετών

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading