Σε διαδικτυακή εκδήλωση ο εκπρόσωπος του Κέντρου Ερευνών Νοτιοανατολικής Ευρώπης Γιώργος Ελευθεράκης δήλωσε πως η επίσημη παρουσίαση του σχεδίου ισότητας των φύλων για την Κεντρική Μακεδονία, μετά την έγκρισή του από την Περιφέρεια επρόκειτο να γίνει τον Οκτώβριο.
Το σχέδιο θα αποτελέσει έναν χάρτη και μια πυξίδα προκειμένου να βοηθήσει όσους ασχολούνται με την έρευνα και την καινοτομία στην Περιφέρεια να το υλοποιήσουν, τόνισε ο εκπρόσωπος.
Στη διαδικασία δημιουργίας του σχεδίου μετέχουν εκπρόσωποι από τα πανεπιστήμια και τους ερευνητικούς φορείς, τη βιομηχανία, τους φορείς χάραξης πολιτικής καθώς και εκπρόσωποι της κοινωνίας και των πολιτών.
Μετά την έγκρισή του, οι φορείς αυτοί θα το υπογράψουν και θα κληθούν να το εφαρμόσουν, με σκοπό την αντιμετώπιση ζητημάτων που σχετίζονται με τις διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού στους φορείς αυτούς, την υποεκπροσώπηση των γυναικών στην έρευνα και την καινοτομία, το μισθολογικό χάσμα των φύλων και τη μάχη ενάντια σε όλα τα στερεότυπα σε βάρος των γυναικών.
Ως προς τη δυνατότητα να γνωρίζει κανείς αν επιτυγχάνονται οι στόχοι του σχεδίου, ο κ. Ελευθεράκης γνωστοποίησε ότι “θα υπάρξουν δείκτες, μέσω των οποίων θα αντλούνται δεδομένα για την κατάσταση που επικρατεί σχετικά με τα ποσοστά ανδρών και γυναικών στα σώματα που κυβερνούν έναν οργανισμό, τον σχεδιασμό μέσα σε μια εταιρεία για την εξέλιξη της καριέρας των ατόμων του οργανισμού λαμβάνοντας υπόψη το φύλο, τις μετρήσεις στους μισθούς, την ύπαρξη στερεοτύπων, την ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής κ.ά. Παράλληλα, τα δεδομένα αυτά θα χρησιμοποιηθούν ως βάση προκειμένου σε βάθος χρόνου να είναι δυνατόν να εκτιμηθεί οποιαδήποτε αλλαγή ως θετική απόρροια της εφαρμογής του σχεδίου ισότητας των φύλων”.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Δήμητρα Κογκίδου επισήμανε ότι «πραγματικό σχέδιο ισότητας των φύλων με όλες τις επιστημονικές προδιαγραφές δεν έχει γίνει σε κανένα πανεπιστήμιο μέχρι τώρα. Το γεγονός ότι υπάρχει από το Horizon η σχετική προϋπόθεση οδήγησε ώστε οι διάφορες αρχές στα πανεπιστήμια να το πάρουμε λίγο πιο σοβαρά».
Τέλος σημείωσε ότι από το 2019 που γίνονται επιτροπές ισότητας των φύλων στα πανεπιστήμια προβλέπεται από τον νόμο η εκπόνηση σχεδίου ισότητας των φύλων, ενώ από τον Οκτώβριο του 2020, 13 πανεπιστήμια συμμετέχουν στο Δίκτυο των Επιτροπών Ισότητας των Φύλων και όλα τα πανεπιστήμια προσπαθούν να αρχίσουν να εκπονούν σχέδια.
Υπογράμμισε, επίσης και την ανάγκη εφαρμογής των πολιτικών που αποφασίζονται.