Οι συνθήκες εργασίας στον τουρισμό αποθαρρύνουν τους νέους, επηρεάζοντας την ποιότητα υπηρεσιών και τη βιωσιμότητα του κλάδου. Το 2ο Διεθνές Συνέδριο The Luxury Side of Greece πραγματοποιήθηκε και φέτος στο νησί της Σαντορίνης, επικεντρωμένο στον πολυτελή τουρισμό και την ενίσχυση της επικοινωνίας και της τεχνογνωσίας του.
Ωστόσο, το συνέδριο δεν κύλησε ομαλά, καθώς εργαζόμενος στο χώρο του τουρισμού παρενέβη στην συζήτηση με θέμα Luxury Gastronomy Experience. Ο νεαρός εξήγησε πως είναι αναγκαίο να διακόψει την ομιλία καθώς τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα για τους εργαζόμενους στον τουρισμό, όσο παρουσιάζονται στην κουβέντα. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στις άθλιες συνθήκες διαμονής του προσωπικού, κάνοντάς λόγο για κατσαρίδες και μυρμήγκια στο δωμάτιο που τον είχαν βάλει κατά τη διάρκεια της πρακτικής του. Όταν κάποιος νέος μπαίνει σε μια επιχείρηση θα κάνει λάντζα, αλλά όταν πάει να ξεκουραστεί θα πρέπει οι συνθήκες να είναι τέλειες. Δεν γίνεται να ζει με κατσαρίδες, δήλωσε.
Ο πρόεδρος του Chefs Club Ελλάδος, Τάσος Πρωτόψαλτης, πήρε τον λόγο και αντέτεινε ότι, αν και και στο δικό του σπίτι κάποιες φορές συναντάει έντομα, η υπομονή είναι αναγκαία για όσους αγαπούν τη δουλειά τους.
Ο διατροφολόγος Ευάγγελος Ζουμπανέας τοποθετήθηκε, επισημαίνοντας τις απαιτήσεις του τουρισμού και υπογραμμίζοντας την ανάγκη για κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης για τους εργαζομένους. Πρέπει να αλλάξουν τα πράγματα. Χρειάζονται ωράριο και συνθήκες ξεκούρασης και ηρεμίας.
Πρόσθεσε ότι είναι παράλογο να ζητάμε από έναν εργαζόμενο σε αυτές τις συνθήκες να είναι χαμογελαστός και ευχάριστος. Οι δηλώσεις του Ζουμπανέα προκάλεσαν το χειροκρότημα του κοινού, το οποίο συμφώνησε με τα λεγόμενά του.