Τουρισμός: Εκτίμηση θετικού προσήμου για την φετινή χρονιά

Τουρισμός: Εκτίμηση θετικού προσήμου για την φετινή χρονιά

Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Αλέξανδρος Βασιλικός εκτιμά ότι το πρόσημο στον τουρισμό θα είναι θετικό για την φετινή χρονιά

Την εκτίμηση ότι η φετινή τουριστική χρονιά για την Ελλάδα θα έχει θετικό πρόσημο εξέφρασε σε παρέμβαση του στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Αλέξανδρος Βασιλικός λέγοντας: «Η Ελλάδα πάει καλά. Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν για άλλη μια σεζόν με θετικό πρόσημο».

Σύμφωνα με τον Βασιλικό αυτή η επιτυχία οφείλεται στη συνεργασία και τον συντονισμό όλων των εμπλεκομένων μερών: «Και το κράτος, κυρίως μέσω του Υπουργείου Τουρισμού και ο ιδιωτικός τομέας και οι φορείς, η αυτοδιοίκηση και οι εργαζόμενοι και όλοι όσοι συνεργαζόμαστε για να κρατήσουμε ψηλά την Ελλάδα μέσα στην παγκόσμια αγορά, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη προσφορά του τουρισμού στην κοινωνία και την οικονομία».

Με το βλέμμα στραμμένο στο δύσκολο γεωπολιτικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί από τα γεγονότα στην Μ. Ανατολή και τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, ο κ. Βασιλικός κάνει λόγο για παράγοντες αβεβαιότητας, που κανείς δεν γνωρίζει πώς θα εξελιχθούν και τι συνέπειες ενδεχομένως θα έχουν. Μάλιστα αφού εστιάζει στον απρόβλεπτο παράγοντα που έχει εισέλθει για τα καλά στις ζωές μας, με πρόσφατες τις συνέπειες της Κλιματικής Κρίσης και τις πλημμύρες στο Ντουμπάι υπογραμμίζει το ζήτημα της προετοιμασίας για το απρόβλεπτο γεγονός και τονίζει:

«Γι’ αυτό και στο ΞΕΕ επιμένουμε διαρκώς στο ζήτημα της προετοιμασίας. Το ερώτημα δεν είναι πλέον το αν θα συμβεί μια κρίση αλλά το πότε θα συμβεί. Είναι και ο λόγος που σε συνεργασία με την ΠΟΞ, δημιουργήσαμε ένα πολύ ενδιαφέρον και πρωτότυπο οπτικοακουστικό υλικό που μοιράστηκε δωρεάν σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας για την επικοινωνιακή διαχείριση μιας κρίσης και την προστασία του brand κάθε προορισμού. Σε αβέβαιους καιρούς η προετοιμασία και η ετοιμότητα παίζουν καθοριστικό ρόλο».

Απαντώντας στο ερώτημα του ποιες είναι οι προκλήσεις για το αύριο του ελληνικού τουρισμού, ο Αλέξανδρος Βασιλικός κάνει λόγο για τρεις μεγάλες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν συλλογικά κι αποτελεσματικά.

Η πρώτη είναι η ενίσχυση των υποδομών της χώρας. Λιμάνια, δρόμοι, αεροδρόμια είναι αναπόσπαστο κομμάτι της τουριστικής εμπειρίας αλλά έχουν και καθοριστική σημασία για τους πολίτες της χώρας, εξηγεί ο πρόεδρος του ΞΕΕ. Ειδικά για μια κατ’ εξοχήν νησιωτική χώρα όπως η Ελλάδα οι υποδομές αυτές πέρα από την αυτονόητη σημασία τους για τον τουρισμό συνιστούν παράγοντα τοπικής ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής, αναφέρει συγκεκριμένα.

Η δεύτερη πρόκληση αφορά στην βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη. Το περιβάλλον και ο φυσικός μας πλούτος πρέπει να τύχουν αποτελεσματικής διαχείρισης με όρους βιωσιμότητας και σε ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων, από τη μη χρήση πλαστικών μέχρι τα συστήματα αποκομιδής των απορριμμάτων και την ανακύκλωση. Επιπλέον, αναπόσπαστο στοιχείο της βιωσιμότητας είναι η ανθεκτικότητα απέναντι στις συνέπειες της Κλιματικής Κρίσης, σημειώνει ο Αλέξανδρος Βασιλικός. Και η τρίτη μεγάλη πρόκληση είναι η εξασφάλιση του προσωπικού που παίζει κυρίαρχο ρόλο σε μια τόσο ανθρωποκεντρική δραστηριότητα όπως ο τουρισμός. Φιλοξενία είναι πάνω απ’ όλα το ανθρώπινο χαμόγελο, αναφέρει με νόημα ο πρόεδρος του ΞΕΕ.

Έρχεται ένα νέο σύστημα κατάταξης των ξενοδοχείων με βάση τις αρχές της βιωσιμότητας

Με την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των στρατηγικών στο πεδίο του τουρισμού ο Αλέξανδρος Βασιλικός αναφέρει ότι αν και γίνονται βήματα προς την κατεύθυνση αυτή, σίγουρα μένουν και πολλά περισσότερα να γίνουν. Πάντως το ΞΕΕ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού, επεξεργάζεται αυτό το διάστημα ένα νέο σύστημα κατάταξης των ξενοδοχείων με βάση τις αρχές της βιωσιμότητας και είμαστε βέβαιοι πως θα φέρει εξαιρετικά αποτελέσματα, αναφέρει ο κ. Βασιλικός. Στην παρέμβαση του ο πρόεδρος του ΞΕΕ υπενθυμίζει ότι η πρόκληση της βιωσιμότητας ξεπερνάει τα εθνικά σύνορα και απαιτεί συνένωση πολλών δυνάμεων και υπογράμμισε την πρώτη ιστορική συνάντηση όλων των κορυφαίων εκπροσώπων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην αγορά της φιλοξενίας στην Ευρώπη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της HOTREC στη Ρόδο στις 8 και 9 Απριλίου και τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη. Με την Κοινή Διακήρυξη που υπογράφηκε για τον ευρωπαϊκό τουρισμό και την κλιματική αλλαγή, ανάφερε ο κ. Βασιλικός, αφενός ο ιδιωτικός τομέας δεσμεύεται για τις δράσεις που θα αναλάβει ο ίδιος για τον βιώσιμο τουρισμό και αφετέρου ζητεί από τη νέα ηγεσία των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε που θα προκύψει από τις προσεχείς ευρωεκλογές να διαμορφώσει σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα τις κατάλληλες πολιτικές και τα αναγκαία χρηματοδοτικά εργαλεία για την απάντηση στις προκλήσεις της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας. “Είμαι βέβαιος πως η Ελλάδα απέναντι στην πρόκληση της βιωσιμότητας μπορεί να βγει μπροστά”, σημείωσε ο κ. Βασιλικός.

Στην πρόκληση του ανθρώπινου δυναμικού, ο κ. Βασιλικός, που όπως τονίζει είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, κάνει μια προσέγγιση που γίνεται σε δυο επίπεδα. «Το πρώτο είναι πως πρέπει να καταλάβουμε όλοι πως ο τουρισμός δίνει αξία στη χώρα μας και δεν είναι μια δουλειά δεύτερης διαλογής», όπως αναφέρει. Και το δεύτερο, όπως λέει ο κ. Βασιλικός, είναι να συνειδητοποιηθεί ότι ο τουρισμός περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα επαγγελμάτων που όχι μόνον δεν είναι ευκαιριακά αλλά προσφέρουν το σταθερό έδαφος για μια πραγματικά επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία.

Κλείνοντας την παρέμβαση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βασιλικός απαντά πως εξελίσσεται το ζήτημα των βραχυχρόνιων μισθώσεων μετά και τις δηλώσεις του δημάρχου Αθηναίων για τον υπερτουρισμό «Είναι ένα φαινόμενο που το παρακολουθούμε στο ΞΕΕ από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσής του κι έχουμε καταγράψει τη μεταμόρφωση της οικονομίας διαμοιρασμού σε ασύδοτη επιχειρηματική δραστηριότητα», σημειώνει.

«Σε αυτή την πορεία έχουν γίνει ασφαλώς κάποιες ρυθμίσεις, οι οποίες όμως είχαν ως βασικό στόχο τη φορολογική συμμόρφωση, αφήνοντας στην άκρη την κοινωνική πτυχή του φαινομένου. Τη στεγαστική κρίση, τα πανάκριβα ενοίκια στην Αθήνα και τα νησιά, την αλλοίωση της φυσιογνωμίας ολόκληρων γειτονιών, την επιβάρυνση των υποδομών και της διαχείρισης της καθημερινότητας όπως συμβαίνει με την αποκομιδή των απορριμμάτων. Θα περιμέναμε και από τον Δήμαρχο της Αθήνας, Χάρη Δούκα να έχει συνειδητοποιήσει τις επιπτώσεις αυτής της ανεξέλεγκτης δραστηριότητας, όπως τις συνειδητοποιούν καθημερινά οι ίδιοι οι πολίτες”, αναφέρει συγκεκριμένα ο κ. Βασιλικός και προσθέτει: “Εμείς, με την ιδιότητα του θεσμικού συμβούλου της Πολιτείας, συνεχίζουμε να εισηγούμαστε ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση όλων αυτών των κοινωνικών συνεπειών, όπως έχουν εφαρμοστεί στη συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών αλλά και των παγκόσμιων προορισμών».

Loading

Play