Τουρισμός: «Βαριά βιομηχανία της χώρας» με χαμηλούς μισθούς, εξαντλητικά ωράρια και απλήρωτες υπερωρίες

Τουρισμός: «Βαριά βιομηχανία της χώρας» με χαμηλούς μισθούς, εξαντλητικά ωράρια και απλήρωτες υπερωρίες

Αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις για τον φετινό τουρισμό αλλά με χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας – Χαμηλοί μισθοί, εξαντλητικά ωράρια και απλήρωτες υπερωρίες αποθαρρύνουν τους νέους.

Ρεπορτάζ: Χρίστος Φιλιππούδης

Αισιόδοξα τα μηνύματα για τον φετινό τουρισμό στην βόρεια Ελλάδα με τις αφίξεις στους τουριστικούς προορισμούς να είναι ενθαρρυντικές παρ’ όλα αυτά οι ξενοδοχειακές μονάδες δεν έχουν ακόμα στελεχωθεί επαρκώς.

«Η Χαλκιδική θα πάει πολύ καλύτερα από πέρυσι στον τουρισμό, τα μηνύματα από τις προκρατήσεις είναι θετικά αλλά τα τουριστικά καταλύματα μετρούν δεκάδες κενές θέσεις εργασίας», είπε στην Politic.gr ο Πρόεδρος των Ξενοδοχοϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης & Χαλκιδικής Γρηγόρης Λειβαδιώτης.

«Η αιτία των χιλιάδων ελλείψεων στον τουριστικό κλάδο οφείλεται σε δύο κυρίως λόγους» σημειώνει ο κ. Λειβαδιώτης και εξηγεί: «μετά την πανδημία τα ξενοδοχεία έμειναν χωρίς προσωπικό καθώς οι εξειδικευμένοι εργαζόμενοι του κλάδου απορροφήθηκαν σε άλλα επαγγέλματα». Από την άλλη πλευρά όπως τονίζει οι συνθήκες εργασίας καθώς και οι οικονομικές απολαβές είναι το κυρίως πρόβλημα.

Όπως εξηγεί ο Πρόεδρος των Ξενοδοχοϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης & Χαλκιδικής: «πέρυσι είχαμε καταγγελίες εργαζομένων ότι διέμεναν σε “τρώγλες” και διαμαρτυρίες για πολλά κρούσματα γαστρεντερίτιδας» παράλληλα κάνει λόγο για απλήρωτες υπερωρίες, ρεπό και άδειες που δεν δίνονται ενώ στηλιτεύει και την «πάγια τακτική πολλών εργοδοτών στον τομέα του τουρισμού τον πρώτο μήνα να μην κολλάνε ένσημα με σκοπό να γλιτώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές».

«Έως 3.000 οι κενές θέσεις εργασίας στη Χαλκιδική»

«Με έως 3.000 κενές θέσεις εργασίας αναμένεται να ξεκινήσει η τουριστική σεζόν στη Χαλκιδική», τονίζει ο κ. Λειβαδιώτης ενώ σχολιάζοντας το μέτρο της κυβέρνησης για τη στελέχωση με εργαζόμενους από τρίτες χώρες ανέφερε ότι: «η λύση για εργαζόμενους από τρίτες χώρες δεν είναι επιθυμητή», καθώς όπως ισχυρίζεται: «ο σκοπός είναι μέσω αυτής της λύσης να πέσει ο μισθός και του ντόπιου εργαζόμενου» και καταλογίζει δόλο από πλευράς εργοδοτών και κυβέρνησης. «Με ανεργία 12% στο γενικό πληθυσμό και 30% στους νέους ψάχνουμε εργαζόμενους από τρίτες χώρες χωρίς την απαραίτητη εμπειρία και εκπαίδευση», τόνισε και είπε ότι πρέπει να προβληματίσει το γεγονός γιατί δεν απορροφούνται στον τουριστικό κλάδο οι απόφοιτοι των ΤΕΙ, ΙΕΚ κτλ.

Παράλληλα τα αιτήματα που έθεσε ο κ. Λειβαδιώτης είναι υποχρεωτική κλαδική σύμβαση για όλους τους εργαζόμενους στον τομέα του τουρισμού, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά καθώς και το ΕΦΑΠΑΞ και το ταμείο ανεργίας να ανέβει στα προ μνημονίου επίπεδα.

ΙΝΣΕΤΕ: Οι ελλείψεις ανά γεωγραφική περιοχή

Σύμφωνα με την μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ, από το σύνολο των θέσεων εργασίας που προβλέπονται βάσει οργανογράμματος, το 27% αντιστοιχεί σε θέσεις εργασίας σε ξενοδοχεία που βρίσκονται στην περιοχή του Νοτίου Αιγαίου και ακολουθεί η Κρήτη με 20%, τα Ιόνια Νησιά με 12% και η Κεντρική Μακεδονία με 10%. Σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές, αντιστοιχεί ποσοστό μικρότερο από 10% του συνόλου. Το 24% των συνολικών ελλείψεων (14.346 κενές θέσεις εργασίας) καταγράφηκε στο Νότιο Αιγαίο, το 18% (10.808 θέσεις) στην Κρήτη, το 10% (5.891 θέσεις) στην Κεντρική Μακεδονία και το 14% (8.378 θέσεις) στα Ιόνια Νησιά.

Δείτε επίσης: Ξεκίνησε το πρώτο Intercity από Αθήνα για Θεσσαλονίκη – Στο πρώτο βαγόνι ο Γεραπετρίτης

Loading