Τουρκικά ΜΜΕ για Καστελλόριζο: «Παράδοξο να ανήκει στην Ελλάδα – Μπορούμε να πάμε κολυμπώντας»

Δεν έχουν τέλος οι τουρκικές προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας, με Τούρκους αξιωματούχους να ανεβάζουν επικίνδυνα την ένταση.

Ο Ερντογάν έχει κλιμακώσει επικίνδυνα τις προκλήσεις τις τελευταίες ημέρες, προχωρώντας σε ακραίες απειλές εναντίον της Ελλάδας ενώ στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται και κορυφαίοι αξιωματούχοι, όπως ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Οι πρόγονοι σου ξέρουν πολύ καλά. Μην προσπαθήσετε να το ξαναζήσετε. Το τίμημα θα είναι βαρύ» ήταν το τελευταίο μήνυμα του τούρκου προέδρου το βράδυ της Κυριακής προς την Ελλάδα και προσωπικά το Κυριάκο Μητσοτάκη με τους τόνους να ανεβαίνουν επικίνδυνα.

Η κλιμάκωση είναι συνεχής, με την επιθετική ρητορική της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας να μην κοπάζει, απλά να αλλάζει μορφή. Στο «χορό» μάλιστα της προπαγάνδας μπήκε και μερίδα τουρκικών ΜΜΕ, διακινώντας ψευδείς ειδήσεις προκειμένου να πλήξουν της εικόνα της χώρας μας.

Την ίδια ώρα όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, ο διευθυντής της εφημερίδας Hurriyet, Αχμέτ Χακάν ανέφερε ότι «κολυμπώντας μπορώ να πάω στο Καστελόριζο;

Ένας καλός κολυμβητής μπορεί. 2100 μέτρα από την Τουρκία».

Στη συνέχεια πρόσθεσε δε ότι:

«Είναι παράδοξο αυτό το νησί να ανήκει στην Ελλάδα», ενώ ο καθηγητής του τμήματος Στρατηγικών Ερευνών στο Πανεπιστήμιου, Atlinbas, Εραϊ Γκιουτσουλέρ απάντησε ότι «οι Άγγλοι πίεσαν και το έδωσαν στους Έλληνες». 

Ψυχαιμία από Αθήνα

Η Αθήνα παρακολουθεί με προσοχή κάθε δήλωση που προέρχεται από την άλλη πλευρά του Αιγαίου προτάσσοντας από την πλευρά της με ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Κυβερνητικά στελέχη σε συζητήσεις επισημαίνουν τα δύο ορόσημα που ακολουθούν μέχρι το τέλος του μήνα –Σύνοδοι Κορυφής ΕΕ και ΝΑΤΟ– και μέχρι τότε, εκτιμούν, η Τουρκία θα ανεβοκατεβάζει τους τόνους, αλλά δεν θα επιχειρήσει κάτι παράτολμο.

Άλλωστε όπως αναφέρουν πολιτικοί αναλυτές, ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίζεται στρυμωγμένος στο εσωτερικό της χώρας και αναζητά ένα πεδίο στο οποίο θα μπορέσει να κάνει επίδειξη ισχύος αλλά και να στρέψει το ενδιαφέρον των πολιτών μακριά από τα πραγματικά προβλήματα.

Στο εσωτερικό ο Τούρκος πρόεδρος χρησιμοποιεί τα ελληνοτουρκικά για να δημιουργήσει ένα νέο αφήγημα, απέναντι στην οικονομία που συνεχίζει να βουλιάζει και τον απειλεί άμεσα, ενόψει και των εκλογών.


Δείτε επίσης: Πως ο Μητσοτάκης προσπαθεί να «περικυκλώσει» διπλωματικά την Τουρκία