Τραγικές ελλείψεις στο Γ.Ν. Δράμας: Παραιτούνται οι δύο εναπομείναντες παθολόγοι – «Έφτασαν στα όριά τους» λέει ο πρ. των Εργαζομένων στην POLITIC

Τραγικές ελλείψεις στο Γ.Ν. Δράμας: Παραιτούνται οι δύο εναπομείναντες παθολόγοι – «Έφτασαν στα όριά τους» λέει ο πρ. των Εργαζομένων στην POLITIC

SOS από το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας το οποίο μένει χωρίς ειδικούς παθολόγους λόγω παραιτήσεων των δύο τελευταίων γιατρών. Οριακά λειτουργεί και η ΜΕΘ η οποία λίγο έλειψε να κλείσει.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Κετικίδης

Σε πολύ κακή κατάσταση είναι το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας λόγω σοβαρότατων ελλείψεων σε πολλούς τομείς. Ο πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος μίλησε στην politic και ανέφερε μεταξύ άλλων πως η ΜΕΘ ήταν πολύ κοντά στο να κλείσει λόγω του ότι δεν υπήρχαν γιατροί να τη στελεχώσουν.

Αναλυτικά τα όσα είπε:

Για το πόσοι παθολόγοι θα έπρεπε να είναι στο νοσοκομείο έτσι ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του νοσοκομείου:

«Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν 11 οργανικές θέσεις σε μια από τις μεγαλύτερες κλινικές σε αριθμό κλινών της χώρας. Η κλινική έχει 52 κλίνες και ποτέ δεν πέφτει κάτω από το 90% η πληρότητα. Αυτήν τη στιγμή εργάζονται ως παθολόγοι οι δύο γυναίκες οι οποίες θα παραιτηθούν, και υπάρχει και ένας ακόμη γιατρός ο οποίος έχει προβλήματα υγείας και είναι στη διαδικασία της συνταξιοδότησης. Λόγω των προβλημάτων υγείας που έχει, εφημερεύει ελάχιστα. Πριν από περίπου ένα τρίμηνο παραιτήθηκε μια ακόμη ειδική παθολόγος και από τότε η 4η ΥΠΕ μετακινεί γιατρούς από όμορα νοσοκομεία».

Για το για ποιο λόγο παραιτήθηκαν οι δύο γιατροί:

«Οι άνθρωποι έχουν φτάσει στα όριά τους. Αναγκάζονται να κάνουν από 10 – 15 εφημερίες ο καθένας και δε μπορούν να πάρουν ούτε τις καλοκαιρινές και τις χειμερινές άδειές τους. Ουσιαστικά δύο γιατροί μπορεί να είναι υπεύθυνοι για 52 ασθενείς και πολλές φορές ο αριθμός των ασθενών είναι μεγαλύτερος από τις κλίνες που υπάρχουν. Κάποιες μέρες, οι ασθενείς φτάνουν και τους 60 και τους βάζουμε σε άλλες κλινικές, ωστόσο παρακολουθούνται και πάλι από παθολόγους».

Για το αν πλέον θα δανειστεί το νοσοκομείο γιατρούς από αλλού ή αν θα στέλνει τους ασθενείς σε άλλα νοσοκομεία:

«Δεν ξέρουμε ποια θα είναι η επόμενη εξέλιξη. Αν παραιτηθούν αυτοί οι δύο γιατροί, το νοσοκομείο δε θα μπορεί να λειτουργεί με μετακινούμενους γιατρούς οι οποίοι θα έρχονται για μια μέρα και θα φεύγουν. Θα πρέπει να έχει κάποιος την ευθύνη αυτής της κλινικής. Σήμερα θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του Σωματείου των Εργαζομένων με το Σωματείο των Εργαζομένων των νοσοκομειακών γιατρών. Θα ενημερωθούμε από τη διοίκηση, θα απευθυνθούμε και στο υπουργείο και στην 4η ΥΠΕ και θα δούμε ποια θα είναι η επόμενη μέρα. Πλέον έχουμε φτάσει σε αδιέξοδο.

Όλες οι προκηρύξεις βγαίνουν άγονες επειδή προκηρύσσονται 1-2 θέσεις. Εμείς ως Σωματείο έχουμε ζητήσει να προκηρυχθούν μαζικά οι θέσεις και να δοθούν ιδιαίτερα κίνητρα. Ένα κίνητρο είναι να χαρακτηριστεί το νοσοκομείο της Δράμας άγονο τότε δίνονται προνόμια στους γιατρούς που έρχονται να εργαστούν. Θα μπορεί για παράδειγμα μετά από κάποια χρόνια ένας γιατρός να μετακινείται σε νοσοκομείο της περιοχής που επιθυμεί».

Για το αν υπάρχουν ελλείψεις στους υπόλοιπους τομείς του νοσοκομείου:

«Γενικά υπάρχουν αρκετά κενά. Στο θέμα τωνη γιατρών, είμαστε καλυμμένοι περίπου στο 50% των οργανικών θέσεων. Το νοσοκομείο έχει 112 θέσεις οργανικών γιατρών και υπηρετούν οι 52. Υπάρχουν σίγουρα ελλείψεις και στη ΜΕΘ η οποία κινδύνευε κι αυτή να κλείσει. Μέχρι τον Μάρτιο είχαμε τέσσερις γιατρούς από τους οποίους οι δύο διορίστηκαν σε άλλα νοσοκομεία. Η ΜΕΘ ήταν πολύ κοντά στο να πάψει να λειτουργεί. Έχουμε 7 κλίνες ΜΕΘ με δυνατότητα να γίνουν 12».

«Τα τελευταία 10 χρόνια που είμαι στο Σωματείο, αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα» συνέχισε.

Για τις καταγγελίες που έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό για ελλείψεις ασθενοφόρων και αν υπάρχει πιθανότητα για ανάλογο περιστατικό στη Δράμα, ο κ. Παπαδόπουλος είπε:

«Γνωρίζω ότι υπάρχουν προβλήματα και στα ΕΚΑΒ. Λόγω του ορεινού όγκου του νομού, έχουμε απομακρυσμένα Κέντρα Υγείας. Το Νευροκόπι αυτήν τη στιγμή έχει μόνο έναν οδηγό ο οποίος μπορεί να καλύψει μόνο πρωινές βάρδιες. Όταν δηλαδή υπάρχει έκτακτο περιστατικό, θα πρέπει να πάει ή από το νοσοκομείο της Δράμας ή από κάποιο άλλο Κέντρο Υγείας σε μια περιοχή που από τη Δράμα απέχει περίπου μία ώρα. Υπάζει δηλαδή ο κίνδυνος να πεθάνει κάποιος άνθρωπος επειδή δεν έχει προλάβει να πάει το ασθενοφόρο».

Δείτε επίσης: Λέσβος: Γυναίκα πέθανε την ώρα που περίμενε το ασθενοφόρο στην παραλία Γαβαθά

Loading