Οι ρυθμίσεις έχουν στόχο να μείνουν τα νέα κόκκινα δάνεια κάτω των 4 δισ. ευρώ.
Οι τράπεζες προχωρούν σε νέες ρυθμίσεις δανείων για τους πελάτες που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές, σύμφωνα με το newmoney.gr.
Ο Σεπτέμβριος αναμένεται ένας καυτός μήνας από πλευράς ρυθμίσεων δανείων, καθώς μέχρι τα τέλη του οι τράπεζες θα δώσουν και τις πρώτες ρυθμίσεις στις περίπου 30.000 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του νέου πτωχευτικού νόμου, η οποία εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο.
Με τον καταιγισμό των ρυθμίσεων δανείων που αναμένονται, οι τράπεζες θα επιδιώξουν να συντηρήσουν σε χαμηλά επίπεδα τα νέα κόκκινα δάνεια και να «τρέξουν» με τη μείωση του υφιστάμενου αποθέματος ΜΕΔ μέσω του «Ηρακλή ΙΙ», με στόχο μονοψήφιο δείκτη ΜΕΔ για κάποιες εξ αυτών ήδη από το τρέχον έτος.
Στο μέτωπο των νέων κόκκινων δανείων, οι μέχρι διαπιστώσεις από την πορεία του α΄ εξαμήνου αναφέρουν ότι επιτυγχάνεται το πιο αισιόδοξο σενάριο για τα νέα κόκκινα δάνεια της πανδημικής κρίσης.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης, τα νέα ΜΕΔ του Covid-19 αναμένονται στα 3 – 4 δισ. ευρώ, με τις πιθανότητες μάλιστα να δείχνουν προς το χαμηλότερο εύρος της κλίμακας. Σημειώνεται ότι το προηγούμενο, επίσης αισιόδοξο σενάριο των τραπεζών υπολόγιζε τα νέα ΜΕΔ της κρίσης στα 4 – 5 δισ. ευρώ.
Τα χαμηλά επίπεδα των νέων κόκκινων δανείων θα επιχειρηθεί να κρατηθούν χαμηλά τόσο με τις νέες ρυθμίσεις του Κώδικα ρύθμισης οφειλών με παροχή 2ης ευκαιρίας, όσο και με τις διμερείς ρυθμίσεις τραπεζών – δανειοληπτών με τον Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών.
Παράλληλα, αν και θα μεσολαβήσει μία εξάμηνη περίοδος μέχρι τα τέλη του ερχόμενου Φεβρουαρίου κατά την οποία οι τράπεζες θα «παγώσουν» τις καταβολές δόσεων των δανείων των πυρόπληκτων πελατών τους, εντούτοις από τώρα θα ξεκινήσουν να προετοιμάζουν ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των δανείων αυτών μετά τη λήξη των μορατόριουμ.
Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται η δημιουργία προϊόντων τύπου «balloon», τα οποία θα φανούν πολύ χρήσιμα για το διάστημα μετά τον Φεβρουάριο του 2022, όταν θα λήξει η περίοδος του εξάμηνου μορατόριουμ παύσης πληρωμών.
Με τα προγράμματα αυτά, οι τράπεζες θα προσφέρουν τη δυνατότητα στους πελάτες τους να «σπάνε» το κεφάλαιο της οφειλής τους σε δύο μέρη, μεταφέροντας στο μέλλον την αποπληρωμή μέρους του κεφαλαίου, το οποίο στο μεταξύ δεν θα εκτοκίζεται.
Για την περίοδο μετά τον Φεβρουάριο του 2022, ανοιχτό θα είναι και το ενδεχόμενο διαγραφής μέρους των οφειλών πυρόπληκτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, εφόσον διαπιστώνεται ότι ο υφιστάμενος δανεισμός τους δεν θα μπορεί να εξυπηρετηθεί λόγω απώλειας εισοδημάτων, ανεργίας κ.λπ.
Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις των πυρόπληκτων στις τράπεζες και στις εταιρείες διαχείρισης για την ένταξή τους σε μέτρα στήριξης (αναστολές πληρωμών και «πάγωμα» μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης για περίοδο 6 μηνών) θα μπορούν να υποβάλλονται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.
Δείτε επίσης: Κορονοϊός: Μόνο εμβολιασμένοι σε κλειστούς χώρους εστίασης – Πιθανότητα τοπικών lockdown όπου χρειαστεί (vids)
- Σεισμική δόνηση καταγράφεται ανοιχτά της Κρήτης
- Καλαμάτα – Παναχαϊκή 1-0: Η νίκη του Παμλίδη σφράγισε την κορυφή
- Pegasus: Δίκη για το χακάρισμα του WhatsApp από την ισραηλινή NSO
- Πώς να αποφύγετε τα προβλήματα από τη διατροφή κατά τις γιορτές
- Μητσοτάκης: Νέα πρωτοβουλία για την προστασία των ανηλίκων από τον ψηφιακό εθισμό μέσω της πλατφόρμας parco.gov.gr
Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr