Τρία ντοκιμαντέρ και μια ταινία, «προάγγελοι» της επίσκεψης Σι Τζινπινγκ στην Ελλάδα

Τρία ντοκιμαντέρ και μια ταινία, «προάγγελοι» της επίσκεψης Σι Τζινπινγκ στην Ελλάδα

Την παρουσίαση των ντοκιμαντέρ «Κίνα: Η εποχή του Σι», «Ταξιδεύοντας στην Κίνα» και «Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα», καθώς επίσης και την έναρξη των γυρισμάτων της ταινίας «National Action» (Εθνική Δράση) αφορούσε εκδήλωση που πραγματοποίησαν νωρίτερα σήμερα, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και το China Intercontinental Communication Center (CICC).

Πρόκειται για την πρώτη από σειρά εκδηλώσεων που θα «προϋπαντήσουν» τον ερχομό του Προέδρου της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ στην Ελλάδα, την πρώτη επίσκεψη του κινέζου Προέδρου στην χώρα, από το 2012 που ανέλαβε την ηγεσία της Κίνας.

«Η Ελλάδα και η Κίνα έχουν το εξής κοινό: είναι χώρες με μακρά ιστορία και πολιτισμό. Για την Κίνα, η Ελλάδα είναι φίλη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και συνεργάτης, η σχέση μας με την οποία χαρακτηρίζεται από συνεργασία, στήριξη και αλληλοβοήθεια», τόνισε στον χαιρετισμό του ο διευθυντής του γραφείου Πληροφοριών του Κρατικού Συμβουλίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Γκουό Γουεϊμίν. Σημείωσε δε, ότι η προβολή του ντοκυμαντέρ «Κίνα: Η εποχή του Σι» είναι μια ευκαιρία για να δουν οι Έλληνες την Κίνα του σήμερα, τους Κινέζους του σήμερα, ώστε να τους κατανοήσουν και να τους γνωρίσουν καλύτερα.

Την εκδήλωση χαιρέτησε και η πρέσβειρα της Κίνας στην Ελλάδα, Τσανγκ Τσιγιουέ, επισημαίνοντας ότι τα ντοκυμαντέρ μπορεί να αποτελέσει το μέσο για να αναπτυχθούν περισσότερες συνεργασίες, αλλά και για να διαφημιστεί η Ελλάδα στην Κίνα και η Κίνα στην Ελλάδα.

Εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό, Κυριακο Μητσοτάκη, ο γ.γ. Ανώτατης Εκπαίδευσης, Απόστολος Δημητρόπουλος, επεσήμανε ότι οι δύο λαοί έχουν δημιουργήσει τις βάσεις για να ενισχυθεί η συνεργασία τους στους τομείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, του εμπορίου και της οικονομίας. «Θα λειτουργήσει προς όφελος και των δύο η στενότερη συνεργασία Ελλάδας και Κίνας», ανέφερε.

«Οι σχέσεις Ελλάδας και Κίνας έρχονται από πολύ παλιά και έχουν πολύ δρόμο και στο μέλλον», τόνισε από τη μεριά του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης. Σημείωσε ότι οι συνεργασίες και οι επενδύσεις από την Κίνα στην Ελλάδα συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς και ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα υποδεχθεί με χαρά τον Πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, ώστε να δοθεί συνέχεια στις καλές σχέσεις των δυο χωρών. Ειδική αναφορά στα γεγονότα του Φεβρουαρίου 2011, όταν η Ελλάδα ανέλαβε την ασφαλή μεταφορά Κινέζων εργαζομένων στη Λιβύη προς την Κίνα μέσω Κρήτης, πραγματοποίησε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου, ο οποίος τότε ήταν Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας. «Ο φίλος τον φίλο πραγματικά δεν εγκαταλείπει στον κίνδυνο», είπε χαρακτηριστικά.

Τη σημασία της συνεργασίας με την Κίνα υπογράμμισε από τη μεριά του και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ‘Αγγελος Κότιος. Ανέφερε ότι το ΠΑΠΕΙ έχει ήδη αναπτύξει συνεργασίες με κινεζικά πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και think-tanks και υπογράμμισε τη σημασία της συμμετοχής του πανεπιστημίου στον ακαδημαϊκό διάλογο για το ρόλο και τη σημασία της Κίνας στο σύγχρονο κόσμο, για την περαιτέρω προώθηση των ελληνο-κινέζικων επιστημονικών και πολιτιστικών σχέσεων, καθώς και για την προβολή της Ελλάδας στην Κίνα.

Αξιοσημείωτο είναι, το ότι όλοι οι εκπρόσωποι των δύο χωρών τάχθηκαν υπέρ της διεύρυνσης της συνεργασίας και της σύσφιξης των διμερών σχέσεων.

Επίσημη έναρξη των γυρισμάτων της ταινίας «Εθνική Δράση – Έκτακτη Ανάγκη»

Κατά την εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης των γυρισμάτων της κινηματογραφικής ταινίας με τίτλο «Εθνική Δράση» («National Action»). Το θέμα της ταινίας αφορά την έξοδο και μεταφορά – αρχικά στην Κρήτη και εν συνεχεία στην Κίνα – 15.000 κινέζων πολιτών από τη Λιβύη, όταν ξέσπασε εκεί ο πόλεμος το 2011. Η Ελλάδα τότε, κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες και βοήθησε την κινέζικη κυβέρνηση στη διάσωση των κινέζων πολιτών, κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες. Η ταινία, μέρος της οποίας θα γυριστεί στην Κρήτη και στις ελληνικές θάλασσες, αποτελεί, όπως σημείωσαν οι διοργανωτές, «την έμπρακτη ευγνωμοσύνη της Κίνας προς το ελληνικό λαό». Μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων, η ταινία θα προβληθεί στην Κίνα και αναμένεται «να αποτελέσει τη μεγαλύτερη διαφήμιση του ελληνικού φιλότιμου και της ελληνικής αλληλεγγύης».

Πέραν της συμβολής της στην ελληνο-κινέζικη φιλία, η ταινία θα αποτελέσει την καλύτερη διαφήμιση για την Ελλάδα και θα συμβάλει σημαντικά στην αύξηση των τουριστικών ροών από την Κίνα προς τη χώρα μας. Η παραγωγή της ταινίας θα γίνει από την National Cultural Industrial Investment Ltd (NCII) και αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα με τη συμμετοχή σημαντικών συντελεστών του παγκόσμιου κινηματογράφου, ώστε να είναι έτοιμη στα τέλη του 2020.

«Κίνα: Η εποχή του Σι»

Στις 8, 9 και 10 Νοεμβρίου θα προβληθεί από την τηλεόραση της ΕΡΤ το ντοκιμαντέρ «Κίνα: Η εποχή του Σι», μία παραγωγή του Discovery Channel.

Τα τρία επεισόδια του ντοκυμαντέρ, έχουν ως θέμα την σύγχρονη κινεζική κοινωνία, την τεχνολογική εξέλιξη της Κίνας και τις σχέσεις της με τον κόσμο.

Επιπλέον, δύο ακόμα ντοκυμαντέρ αναμένεται να προβληθούν σε Ελλάδα και Κίνα, προκειμένου να έρθουν οι δυο κοινωνίες πιο κοντά. Πρόκειται για τα ντοκυμαντέρ «Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα» και «Ταξιδεύοντας στην Κίνα».

©Πηγή: amna.gr

Loading