Σοβαρό περιστατικό μηνιγγίτιδας σε τρίχρονο παιδί στην Πάτρα, με κινητοποίηση των υγειονομικών αρχών. Περιστατικό μηνιγγίτιδας από μηνιγγιτιδόκοκκο καταγράφηκε στην Πάτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το tempo24.news, το απόγευμα του Σαββάτου 1 Μαρτίου, εισήχθη στην Παιδιατρική Κλινική του ΠΓΝΠ με υψηλό πυρετό παιδί ηλικίας 3 ετών, στο οποίο διαγνώσθηκε μηνιγγίτιδα. Το τρίχρονο παιδί είχε μεταβεί από την Ηλιούπολη στην Πάτρα με τους γονείς του για τις καρναβαλικές εκδηλώσεις και φιλοξενούνταν σε συγγενικά πρόσωπα στην πρωτεύουσα της Αχαΐας. Μετά τη διάγνωση, κινητοποιήθηκε ο ΕΟΔΥ δίνοντας χημειοπροφύλαξη στο οικείο περιβάλλον του.
Οι γιατροί της Κλινικής παρακολουθούν στενά το περιστατικό και από την κλινική του εικόνα δεν φαίνεται να έχει πληγεί από κεραυνοβόλο μηνιγγίτιδα. Σε επιφυλακή βρίσκεται η επιστημονική κοινότητα για τη μηνιγγίτιδα. Το φαινόμενο της έξαρσης των κρουσμάτων παρακολουθείται, όπως έκανε γνωστό ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, συμπληρώνοντας πάντως πως δεν υπάρχει επιδημία.
Γενικά, παρατηρείται αύξηση της διεισδυτικής μηνιγγίτιδας τα τελευταία χρόνια, χωρίς ωστόσο να σημειώνονται πολύ υψηλά επίπεδα, δηλαδή υψηλότερα από πριν την πανδημία, όπως ανέφερε στο ΕΡΤNews. Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι δεν φαίνεται τα κρούσματα που έχουμε στην Ελλάδα να συνδέονται το ένα με το άλλο, καθώς είναι σποραδικά, οπότε δεν υπάρχει μια επιδημία μηνιγγίτιδας. Επίσης, επεσήμανε ότι δεν υπήρχε περίοδος χωρίς περιστατικά μηνιγγίτιδας, που προκαλείται από διάφορα μικρόβια. Οι πιο ελαφριές μορφές προέρχονται από ιούς, ενώ οι πιο βαριές από βακτήρια, με τη μηνιγγιτιδοκοκκική μορφή να είναι η πιο σοβαρή.
Πηγή περιεχομένου: in.gr