Τρίκαλα: Η Δημοτική Φιλαρμονική άντεξε πολλά και τον κορονοϊό

Τρίκαλα: Η Δημοτική Φιλαρμονική άντεξε πολλά και τον κορονοϊό

Μακρά με σημαντικές επιτυχίες, είναι η ιστορική παρουσία και διαδρομή της Δημοτικής Φιλαρμονικής Τρικάλων, η οποία ξεκινά από το 1902 με την αρχική της ίδρυση, με την ονομασία «Φιλαρμονική Εταιρεία Τρικάλων».

Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας του Οδυσσέα Τράντου, κάνει την παρθενική της εμφάνιση στις 25 Μαρτίου του 1902 στην επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης, με Αρχιμουσικό τον Γρηγόριο Γεώργεβιτς από τη Λάρισα.

Μέχρι το 1907 η Φιλαρμονική πρωταγωνιστεί σε όλες τις πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις της πόλης ψυχαγωγώντας τους Τρικαλινούς. Τη διεύθυνση της Φιλαρμονικής μετά τον Γεώργεβιτς ανέλαβαν ο Αθανάσιος Ζαχαρόπουλος από την Λαμία και Νικόλαος Παναγόπουλος από το Ναύπλιο.

Τον Ιούνιο του 1907, ξεσπάει στα Τρίκαλα καταιγίδα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει ο Ληθαίος ποταμός και να προκαλέσει ανυπολόγιστες καταστροφές στην πόλη. Το κτήριο της Φιλαρμονικής καταρρέει και χάνονται όλα τα έπιπλα και τα μουσικά όργανα της Φιλαρμονικής. Σε μόλις τρεις μήνες η Φιλαρμονική ανασυγκροτείται και με μαέστρο τον Νικόλαο Παναγόπουλο συνεχίζει τη λειτουργία της. Τόσο κατά τους δυο Βαλκανικούς πολέμους, όσο και κατά τη Μικρασιατική εκστρατεία, παρά τις συνεχείς επιστρατεύσεις των μελών της, η Φιλαρμονική καταφέρνει να κρατήσει την συνοχή της.

Το 1914, σύμφωνα με στοιχεία του Δήμου Τρικκαίων, συστήνεται ο Μουσικογυμναστικός Σύλλογος σε μια κοινή προσπάθεια του Μουσικού και Γυμναστικού Συλλόγου της πόλης. Το 1938 ιδρύεται η πρώτη Δημοτική Φιλαρμονική Τρικάλων και το 1954 θεσμοθετείται με Βασιλικό Διάταγμα. Σήμερα αποτελεί ενεργό τομέα του Τμήματος Πολιτισμού & Αθλητισμού της Διεύθυνσης Παιδείας- Πολιτισμού & Αθλητισμού του Δήμου Τρικκαίων.

Πολλοί σημερινοί καταξιωμένοι μουσικοί προερχόμενοι από τη Δημοτική Φιλαρμονική Τρικάλων, διέπρεψαν σε ορχήστρες της Ελλάδος και του εξωτερικού και στις μπάντες των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας της Ελλάδας, ως εκτελεστές και στη συνέχεια κάποιοι από αυτούς ως αρχιμουσικοί. Υπεύθυνη της Δημοτικής Φιλαρμονικής Τρικάλων είναι η αρχιμουσικός, Μαίρη Μητσοπούλου, η οποία μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τονίζει:

«Η Δ.Φ.Τ. είναι μία από τις παλαιότερες φιλαρμονικές της Θεσσαλίας. Έχω την τιμή να την υπηρετώ ως εκτελεστής από τα μαθητικά μου χρόνια και ως υπεύθυνη και μαέστρος τα τελευταία 7 χρόνια. Αποτελείται από μαθητές και φοιτητές, όπως επίσης και από ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικούς. Τα τελευταία χρόνια η Φιλαρμονική συμμετείχε με πληθώρα εμφανίσεων στα πολιτιστικά & θρησκευτικά δρώμενα τόσο του τόπου μας αλλά και άλλων πόλεων της Ελλάδος. Για πρώτη φορά στην πόλη των Τρικάλων και με την ευκαιρία του εορτασμού της συμπλήρωσης 80 χρόνων της φιλαρμονικής ως δημοτικής, διοργανώθηκε και καθιερώθηκε Φεστιβάλ Φιλαρμονικών με ορχήστρες από όλη την Ελλάδα. Επίσης, τα τελευταία χρόνια έγιναν συμπράξεις με Ορχήστρες Πνευστών, όπως αυτή του Πολεμικού Ναυτικού, συμμετείχαμε σε αθλητικές διοργανώσεις με το τμήμα κρουστών και σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις με το μικτό Quintetto Πνευστών. Επίσης, διοργανώθηκαν δεκάδες σεμινάρια για την επιμόρφωση των μελών μας, με εισηγητές αξιόλογους μουσικούς από τον μουσικό ελλαδικό χώρο».

Η κ. Μητσοπούλου δεν παραλείπει να τονίσει πως από το 2014 λειτουργεί στον χώρο της «Δωροθέας Σχολής» η «Συλλογή αντικειμένων, εντύπων, αρχείων και πάσης φύσης ντοκουμέντων της Δημοτικής Φιλαρμονικής». Αυτή η συλλογή αποτελείται από μουσικά όργανα, στολές, ενθυμήματα και φωτογραφίες της Φιλαρμονικής από το 1900 έως σήμερα. Την όλη οργάνωση και επιμέλεια της συλλογής έκανε ο Οδυσσέας Τράντος, ο οποίος συνέλεξε όλο το εκθεσιακό υλικό, μέρος του οποίου δώρισε στον Δήμο Τρικκαίων.

Όλα αυτά, διευκρινίζει η αρχιμουσικός, «τα πετύχαμε με την άριστη συνεργασία και διαρκή στήριξη του τμήματος Πολιτισμού & Αθλητισμού της Διεύθυνσης Παιδείας- Πολιτισμού & Αθλητισμού του Δήμου μας όπως επίσης και με τον Σύλλογο Φίλων της Δημοτικής Φιλαρμονικής Τρικάλων».

Για να καταλήξει σημειώνοντας: «Το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος έληξε απότομα αναγκάζοντάς μας να αφήσουμε στην άκρη πολλά από τα σχέδια που κάναμε. Η πανδημία του κορονοϊού δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα στον χώρο μας παγκοσμίως. Τώρα, στην αρχή της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, είμαστε σε αναμονή των εξελίξεων και στη χώρα μας. Σχεδιάζουμε και οργανώνουμε έναν ασφαλή χώρο για τους μαθητές και εκτελεστές μας, ώστε να επιστρέψουμε πίσω στην μουσική μας “οικογένεια” που τόσο μας έχει λείψει».

Η Φιλαρμονική στεγάζεται στο κτίριο της Δωροθέας Σχολής επί της οδού στρατηγού Στέφανου Σαράφη 42.

Από μουσικούς που ειδικεύονται στα Θεωρητικά και στα Πνευστά – Κρουστά Όργανα διδάσκονται τα παρακάτω:

* Ξύλινα Πνευστά (Φλάουτο, Κλαρινέτο, Σαξόφωνο)

* Χάλκινα Πνευστά (Γαλλικό Κόρνο, Τρομπέτα, Τρομπόνι, Ευφώνιο, Τούμπα)

* Κρουστά (Ταμπούρο, Γκραν Κάσα, Κύμβαλα)

* Θεωρία της Μουσικής (Τμήματα παιδιών και ενηλίκων)

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play