Τρίκαλα: Πνίγηκαν 700 αιγοπρόβατα σε μονάδα παραγωγής γάλακτος – «Μας έλεγαν να τα κουβαλήσουμε μόνοι μας ενώ είναι σε προχωρημένη σήψη» (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Η Θεσσαλία «βούλιαξε» από την κακοκαιρία Daniel, με τις ζημιές σε πολλές περιοχές να είναι ανυπολόγιστες, την ώρα που μεγαλώνει η αγωνία για τους αγνοούμενους, των οποίων τα ίχνη χάθηκαν σε τοποθεσίες που προκλήθηκαν τεράστιες καταστροφές.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Φακής

propoli

Μεγάλο όγκο νερού, τόσο από τη βροχή, όσο και από το γεγονός ότι υποχώρησαν αναχώματα και φράγματα, δέχθηκαν τα Τρίκαλα, με το νερό να πλημμυρίζει σπίτια εντός της πόλης, αλλά και στα περίχωρα, με τις ζημιές προς το παρόν να μην μπορούν να υπολογιστούν επακριβώς. Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων καταστράφηκαν, ενώ τεράστιος είναι και ο αριθμός των ζώων που πνίγηκαν σε μονάδες εκτροφής.

Ο Θανάσης Ζούζουλας και η Ιωάννα Καρρά είναι δύο νέοι άνθρωποι, που εδώ και μερικά χρόνια αποφάσισαν να πορευτούν μαζί, τόσο στην προσωπική τους ζωή, όσο και στον επαγγελματικό τομέα. Για να γίνει αυτό, ένωσαν τα ζώα που είχαν και σταδιακά δημιούργησαν μία μονάδα παραγωγής γάλακτος με αιγοπρόβατα στη Ζηλευτή, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο των Τρικάλων. Όλα πήγαιναν πολύ καλά, με τους νεαρούς αγροτοκτηνοτρόφους να πετυχαίνουν πολύ καλούς τζίρους κάθε χρόνο, απόρροια των συμφωνιών με μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες.

Όπως τονίζουν στην Politic, το νερό της βροχής άρχισε να πλημμυρίζει το χωριό, ενώ στη συνέχεια το «κακό» έγινε και από το… σπάσιμο των αναχωμάτων. Η μονάδα πλημμύρισε, με το ύψος των υδάτων να ξεπερνά τα δύο μέτρα. Ο Θανάσης, η Ιωάννα, συγγενείς και φίλοι προσπάθησαν να σώσουν τα 750 αιγοπρόβατα που βρίσκονταν εντός της μονάδας, ωστόσο αυτό εν τέλει κατέστη ανέφικτο, με μόλις 50 ζώα να βγαίνουν ασφαλή. «Κάποιοι πιστεύουν ότι μπορούσαμε να σώσουμε τα ζώα και δεν το κάναμε. Αυτό είναι αδιανόητο. Η στάθμη του νερού ανέβηκε πολύ γρήγορα. Πάθαμε τεράστια καταστροφή, αλλά σιγά – σιγά θα τα ξαναφτιάξουμε», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Οι ίδιοι ξεκαθαρίζουν ότι δεν σκέφτονται να εγκαταλείψουν τον πρωτογενή τομέα, βάζοντας στόχο να ξαναχτίσουν από την αρχή. Για να γίνει αυτό θα χρειαστεί πολλή υπομονή και επιμονή, αλλά και κεφάλαιο, ωστόσο για αρχή είναι αναγκαίο να απομακρυνθούν τα νεκρά ζώα από τη μονάδα στη Ζηλευτή. Μία εβδομάδα και πλέον μετά την πλημμύρα, δεν έχει γίνει καμία κίνηση από τις αρμόδιες Αρχές, προκειμένου να συλλεχθούν τα κουφάρια, ενώ ο Θανάσης και η Ιωάννα άκουσαν να τους ζητούν να προχωρήσουν μόνοι τους τη διαδικασία. Κάτι τέτοιο, ασφαλώς, είναι πολύ επικίνδυνο για την υγεία του εκάστοτε κτηνοτρόφου, ο οποίος δεν έχει ειδική στολή για να πλησιάσει το νεκρό ζώο, αλλά ούτε και τα απαραίτητα μηχανήματα για να τα απομακρύνει.

Είναι δεδομένο ότι τα κουφάρια των ζώων αποτελούν εστία μόλυνσης, λόγω των βακτηρίων που αναπτύσσονται, με το νερό σε πολλές περιοχές πλέον να είναι μολυσμένο, σε βαθμό που απαγορεύεται ακόμα και το πλύσιμο των χεριών. Πάντως, οι νεαροί κτηνοτρόφοι δηλώνουν αποφασισμένοι να επιστρέψουν στο επάγγελμα με το οποίο ασχολούνται εδώ και πολλά χρόνια, ξεκαθαρίζοντας ότι αγαπούν την κτηνοτροφία, όσο και αν τους πλήγωσε η μεγάλη καταστροφή από τον «Daniel».

Αξίζει να σημειωθεί, όπως και σε προηγούμενα ρεπορτάζ, ότι τα στάσιμα νερά, σε συνδυασμό με τις ακαθαρσίες και τα νεκρά ζώα, έχουν δημιουργήσει μια υγειονομική βόμβα στις περιοχές που επλήγησαν, ενώ κάτι που δεν μπορεί να αποτυπωθεί μέσα από τα βίντεο και τις φωτογραφίες είναι ασφαλώς η έντονη δυσοσμία. Δύσκολα μπορεί ένας άνθρωπος να καθίσει για πολλά λεπτά στα σημεία που υπάρχουν κουφάρια ζώων, με τη Θεσσαλία να έχει εξελιχθεί σε ένα τεράστιο έλος, ούσα γεμάτη εστίες μόλυνσης.

«Θέλουμε να φύγουν τα νεκρά ζώα από τη μονάδα μας και να ξεκινήσουμε την απολύμανση, γιατί θα αρρωστήσουμε και εμείς στο τέλος. Μας είπαν να βγάλουμε μόνοι μας τα ζώα και να έρθει φορτηγό να τα παραλάβει. Περιμένουμε να δούμε τι αποζημιώσεις θα δοθούν. Θα επέλθει πείνα για όλους από αυτό που συνέβη στη Θεσσαλία», σημειώνει η Ιωάννα Καρρά.

Δείτε επίσης: Τρίκαλα: Αποκομμένες περιοχές από τις καταστροφές στο οδικό δίκτυο

Loading