Τροφές για ζώα στις πυρόπληκτες περιοχές από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τις κυνηγετικές οργανώσεις

Περισσότεροι από 7,5 τόνοι τροφών διανεμήθηκαν σε 11 διαφορετικά σημεία του Καπανδριτίου, του Βαρνάβα, του Μαραθώνα και της Πεντέλης, περιοχών που επλήγησαν από την πρόσφατη μεγάλη πυρκαγιά. Η επιχειρησιακή ομάδα που πραγματοποίησε τη δράση σχηματίστηκε κατόπιν εντολής του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρου Σκυλακάκη, με τη συνεργασία της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδας, καθώς και κυνηγετικών συλλόγων από την Αττική, την Εύβοια και τη Βοιωτία.

Ταυτόχρονα, οι συμμετέχοντες στη δράση δημιούργησαν σημεία συγκέντρωσης νερού ώστε τα διάφορα είδη ζώων να έχουν πρόσβαση σε αυτό κατά την κρίσιμη περίοδο πριν από τις πρώτες βροχές.

Στη δράση συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Δασών Στάθης Σταθόπουλος, ο γενικός διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος Ευάγγελος Γκουντούφας, ο διευθυντής Διαχείρισης Δασών Παναγιώτης Δρούγας, καθώς και δεκάδες στελέχη των δασικών υπηρεσιών, θηροφύλακες και εθελοντές κυνηγοί από συλλόγους της Αττικής, της Εύβοιας και της Βοιωτίας.

Ο Στάθης Σταθόπουλος δήλωσε ότι βασικό μέλημα του υπουργείου στην εφαρμογή του συνολικού σχεδίου φυσικής αποκατάστασης της περιοχής είναι η άμεση λήψη μέτρων ανακούφισης για τα είδη ζωής που επηρεάζονται. Τόνισε ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί σε τακτά χρονικά διαστήματα για τουλάχιστον δύο μήνες, με τη συνεχή παροχή τροφής προς τα είδη άγριας πανίδας που έχουν υποστεί ζημίες στον βιοτόπο τους και αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην επιβίωσή τους. Οι τροφές και οι σπόροι που έχουν επιλεγεί απευθύνονται σε μία μεγάλη ομάδα ειδών θηλαστικών και πτηνών που ενδημούν στην περιοχή, με τη δράση να καθοδηγείται από τα τοπικά δασαρχεία και ειδικούς επιστήμονες των κυνηγετικών οργανώσεων, οι οποίοι έχουν χαρτογραφήσει τις περιοχές που χρήζουν παρέμβασης.

Ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας Γιώργος Αραμπατζής δήλωσε ότι έθεσε τον μηχανισμό των κυνηγετικών οργανώσεων στη διάθεση του υπουργείου, υπογραμμίζοντας τη σημασία της υποστήριξης της ξεσπιτωμένης άγριας ζωής κατά την μεταπυρική περίοδο και της βοήθειας προς το περιβάλλον για την αποκατάσταση των πληγών του.

Οι τροφές μεταφέρθηκαν στις πυρόπληκτες περιοχές και στις περιμετρικές ζώνες τους με κομβόι αγροτικών και φορτηγών αυτοκινήτων.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading