Την Ναντίνα Χριστοπούλου, συνιδρύτρια του δικτύου Μέλισσα, για το Διεθνές Βραβείο Γυναικείου Θάρρους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (International Women of Courage Award), πρότεινε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, στην εναρκτήρια εκδήλωση για τον Μάρτιο ως μήνα της ιστορίας των γυναικών
Με την αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών, που τιμάται στις 8 Μαρτίου, σε μια λιτή συνάντηση, ο κ. Πάιατ επεσήμανε κατ’ αρχάς ότι «είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τον αντίκτυπο που έχει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις Ουκρανές γυναίκες. Όλοι έχουμε δει τις εικόνες στις σήραγγες του μετρό και τα καταφύγια με τα μικρά παιδιά και τις μητέρες, τις σκηνές πανικού στους σταθμούς των τρένων, κάτι που η Ευρώπη δεν είχε δει για πολλές, πολλές δεκαετίες».
Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε στον «εξαιρετικά σημαντικό ρόλο που έχουν παίξει οι γυναίκες στην μεταμόρφωση της Ουκρανίας τα τελευταία οκτώ χρόνια», όπως η «Eka Zguladze, η οποία ήταν υφυπουργός Εσωτερικών και η οποία ουσιαστικά επανεφηύρε την ουκρανική αστυνομική δύναμη, πολλοί από τους αστυνομικούς και τους αμυνόμενους που βλέπετε αυτή τη στιγμή είναι δική της δουλειά. Η άλλη αγαπημένη φίλη Natalie Jaresko, η οποία ήταν υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας όταν ήμουν εκεί και βασικά έσωσε την οικονομία της χώρας». Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε και στην «φρικτή βία» που υφίσταται ο «ελληνικός κόσμος» στην Μαριούπολη.
Ωστόσο, όπως εξήγησε ο ίδιος, παρά τις συνθήκες, «ο λόγος που θέλαμε να κάνουμε αυτή την εκδήλωση ήταν για να τιμήσουμε μια γυναίκα και έναν συγκεκριμένο οργανισμό», την Ναντίνα Χριστοπούλου και το δίκτυο γυναικών Μέλισσα. Κάθε χρόνο, οι Αμερικανοί πρέσβεις παντού στον κόσμο μπορούν να προτείνουν προς βράβευση πρόσωπα για το Διεθνές Βραβείο Γυναικείου Θάρρους. Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ αποφάσισε να προτείνει την κ. Χριστοπούλου για «την εξαιρετική δουλειά της και της ομάδας της στην Μέλισσα για να φροντίσουν για την ευημερία και την ασφάλεια εκατοντάδων Αφγανών γυναικών που ήρθαν στην Ελλάδα μετά την απίστευτη βία που ξέσπασε στην Καμπούλ τον περασμένο Αύγουστο». Η κ. Χριστοπούλου ήταν ένα πρόσωπο κλειδί στην εκκένωση της Καμπούλ για περισσότερες από 600 επιφανείς γυναίκες (πολιτικούς, δημοσιογράφους, δικαστές, ακτιβίστριες) οι οποίες λόγω της κοινωνικής τους δράσης βρίσκονται σε λίστες θανάτου των Ταλιμπάν. Μαζί με την ομάδα της και άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις κίνησαν τις διαδικασίες ώστε οι γυναίκες αυτές που βρίσκονταν σε άμεσο και κρίσιμο κίνδυνο να φτάσουν νόμιμα στη χώρα μας.
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Πάιατ για την συνεισφορά της κ. Χριστοπούλου και της Μέλισσας «εκ μέρους όλου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και της ομάδας της πρεσβείας, θέλω να γνωρίζετε πόσο σεβόμαστε αυτά που έχετε καταφέρει εσείς και η ομάδα σας».
Παρούσα στην εκδήλωση ήταν και η υφυπουργός για την Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια αρμόδια για τα θέματα ισότητας Μαρία Συρεγγέλα, η οποία επίσης συνέβαλε καθοριστικά στις ενέργειες που αφορούν τις Αφγανές γυναίκες, όπως ανέφερε η κ. Χριστοπούλου.
«Ας θυμόμαστε ότι ο αγώνας μας για τα δικαιώματα και την ισότητα των γυναικών πρέπει να είναι συνεχής και καθημερινός. Η ιστορία μας έχει διδάξει ότι μια κρίση είναι αρκετή για να επανεκκινήσει την αμφισβήτηση των δικαιωμάτων των γυναικών. Κρίσεις όπως η πανδημία ή τώρα η ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία, όπου γυναίκες και άνδρες παλεύουν για την πατρίδα τους και τις οικογένειες τους, γίνονται γόνιμο έδαφος για την αναπαραγωγή των ανισοτήτων των φύλων» υπογράμμισε η Μαρία Συρεγγέλα στον σύντομο χαιρετισμό της.
«Είναι χαρά για εμένα που βρίσκομαι εδώ, τιμώντας τη δέσμευσή μας για τα δικαιώματα των γυναικών και τιμώντας την Μέλισσα, ένα πολύ σημαντικό δίκτυο που ενισχύει τις φωνές των γυναικών μεταναστριών και προσφύγων στην Ελλάδα, τις ενδυναμώνει και ανοίγει διαύλους επικοινωνίας» είπε η υφυπουργός ευχαριστώντας την κ. Χριστοπούλου για την «πολύτιμη συνεργασία».
«Η Μέλισσα είναι ένα μελίσσι γυναικών που διαθέτουν θάρρος, γυναίκες από περισσότερες από 45 χώρες» είπε η κ. Χριστοπούλου αναφερόμενη στο δίκτυο του οποίου είναι συνιδρύτρια και στην πρόταση για την βράβευσή της. Η οργάνωση περιλαμβάνει «γυναίκες που φεύγουν από παρατεταμένους πολέμους και καταπίεση, που επιζούν από το είδος της έμφυλης βίας που δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια μέχρι τις θαρραλέες γυναίκες πολιτικούς με τις οποίες έχουμε μοιραστεί τους τελευταίους μήνες, δημιουργώντας δεσμούς ισχυρότερους από την οικογένεια. Γυναίκες που ο αγώνας τους για τα δικαιώματα των γυναικών, την ειρήνη, την δικαιοσύνη και τη δημοκρατία στο Αφγανιστάν έβαλε τα ονόματά τους στις λίστες θανάτου των Ταλιμπάν και οι οποίες αμέσως μόλις έφτασαν σε ασφαλές έδαφος άρχισαν να κινητοποιούνται και να υπερασπίζονται τον λαό τους και εργάζονται ακούραστα για να δημιουργήσουν ένα δίκτυο μέσω του οποίου θα μπορούν να υψώσουν τη φωνή τους, να ευαισθητοποιήσουν και να διεκδικήσουν ρόλο στις συζητήσεις για το μέλλον της χώρας τους» είπε η κ. Χριστοπούλου προσθέτοντας «μέχρι τις Ουκρανές γυναίκες και τη νεολαία που ενώνουν τις δυνάμεις τους και κινητοποιούνται για την υποστήριξη της χώρας τους και τον προσφύγουν που δραπετεύουν από αυτό τον απροσδόκητο και αδικαιολόγητο πόλεμο». Αξίζει να σημειωθεί ότι παρούσες στην εκδήλωση ήταν οι Αφγανές βουλευτές Nazifa Yusufi Bek, Homa Ahmadi, Zohra Nawrozi και Mobina Akbari από το «Δίκτυο Βουλευτών και Ηγετών Αφγανών Γυναικών» και η Romana Lobach από την Trembita, μια οργάνωση της ουκρανικής κοινότητας στην Αθήνα.
«Αυτή η αναγνώριση είναι η αναγνώριση του δικού τους αγώνα και των δικών τους κατορθωμάτων» είπε η κ. Χριστοπούλου. «Είναι επίσης αναγνώριση για όλο το έργο βάσης που γίνεται από τις κοινότητες και τις οργανώσεις στο πεδίο, για τους πολύτιμους εταίρους και συμμάχους μας, και ανάμεσά τους, για τους δικούς μας ανθρώπους, τις σοφές γυναίκες μας, τους πυλώνες της κοινότητάς μας» σημείωσε η Ναντίνα Χριστοπούλου, η οποία ανέφερε μεταξύ αυτών τις Deborah Carlos Valencia, Ivy Delacion, Θάλεια Πορτοκάλογλου και Alicia Stallings ως γυναίκες με εξαιρετικά σημαντική συνεισφορά στη Μέλισσα.
«Το έργο μας βασίζεται στη συλλογική σοφία γυναικών από όλο τον κόσμο που διασταυρώνονται εδώ στην Ελλάδα και συνδυάζει δυνατές φωνές με ταπεινές και ήσυχες πράξεις, στο πεδίο, στη βάση, στόμα με στόμα: η θεραπεία, η αποκατάσταση και η δουλειά που τρέφει την ψυχή και μετατρέπει το τραύμα σε πηγή δύναμης για τους ανθρώπους και τις κοινότητές τους. Γι΄ αυτό αυτή η αναγνώριση και όλη η υποστήριξή σας μετράνε τόσο πολύ για εμάς» κατέληξε η κ. Χριστοπούλου.
- ΗΠΑ: Αυστηρή προειδοποίηση προς την Τουρκία για τη Χαμάς
- Ουκρανία: Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία για κλιμάκωση της σύγκρουσης με την εμπλοκή στρατευμάτων από τη Βόρεια Κορέα
- Στα νέα της Τρίτης: Νέες ρυθμίσεις για τη φορολογητέα αξία
- Προκρίθηκαν οι οκτώ ομάδες για τα προημιτελικά του Nations League
- Καιρός: Πρόσκαιρες καταιγίδες και βροχές στη δυτική Ελλάδα – Πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες