Ο καθηγητής τόνισε ότι η όμικρον 2 είναι πιο μεταδοτική από την όμικρον
Ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης μίλησε σε τηλεοπτική εκπομπή του MEGA και σχολίασε την αύξηση των κρουσμάτων που παρουσιάστηκε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, λέγοντας πως «δε θέλω να πιστεύω ότι είναι πισωγύρισμα».
«Τα κρούσματα θα παραμείνουν όπως φαίνεται σε υψηλό επίπεδο»
«Δεν θέλω να πιστεύω ότι η αύξηση των κρουσμάτων είναι ένα πισωγύρισμα. Τα κρούσματα θα παραμείνουν, όπως φαίνεται, σε υψηλό επίπεδο, με κινητό μέσο όρο τα 15.000. Έχουμε σίγουρα μία αποκλιμάκωση η οποία θα παραμείνει. Η όμικρον 2 είναι 60% πιο μεταδοτική, είμαστε στη μετάβαση απ΄ την όμικρον στην όμικρον 2», δήλωσε αρχικά.
«Το 40-50% είναι πλέον όμικρον 2. Δεν βλέπουμε κλινικές επιπτώσεις όπως αύξηση των σκληρών δεικτών. Το κακό της όμικρον 2 είναι ότι επειδή ξεφεύγει σε μεγαλύτερο βαθμό, δυστυχώς διεισδύει σε μονάδες ευάλωτων ανθρώπων, αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Στα σχολεία μεταδίδεται γιατί τα μικρά παιδάκια δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν τηρούν και τα μέτρα», συμπλήρωσε ο κ. Τζανάκης.
Παράλληλα ο κ. Τζανάκης αναφέρθηκε και στα παιδιά που έχουν κάνει το εμβόλιο, λέγοντας πως είναι πιο προστατευμένα από αυτά που δεν έχουν εμβολιαστεί, και μίλησε και για την κλινική εικόνα που δίνει η όμικρον 2.
«Τα παιδιά που είναι εμβολιασμένα, είναι πιο προστατευμένα. Η όμικρον και η όμικρον 2 φαίνεται πως δημιουργούν λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού, με συνέπεια να έχουμε διαφορετική κλινική εικόνα».
Δείτε επίσης: Πτωτική τάση στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα Αττικής – Οριακή αύξηση στη Θεσσαλονίκη
- Ισημερινός: Τουλάχιστον 12 θάνατοι σε ένοπλη επίθεση κατά θεατών κοκορομαχιών
- Καλλιθέα: Νεκρός άνδρας εντοπίστηκε σε αυτοκίνητο με τραύματα από πυροβόλο όπλο
- Λαϊκή Δημοκρατία Κονγκό: Τουλάχιστον 148 νεκροί και εκατοντάδες αγνοούμενοι από πυρκαγιά σε πλοίο
- Συρία: Η μείωση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ κατά το ήμισυ
- Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην περιφορά του Επιταφίου στην Τήνο