Τζανάκης για τον ιό: «Μεγάλη αύξηση κρουσμάτων χωρίς μέτρα προστασίας»

Τζανάκης για τον ιό: «Μεγάλη αύξηση κρουσμάτων χωρίς μέτρα προστασίας»

Ο καθηγητής αναλύει τους λόγους αύξησης κρουσμάτων στον κορωνοϊό και των λοιμώξεων σε κάθε ηλικία, ακόμη και στα παιδιά.

Ο κ. Τζανάκης τόνισε πως η χρήση μάσκας για τις ευπαθής ομάδες και για τους άνω των 65 ετών, θεωρείται απαραίτητη,καθώς και το αντισηπτικό στα χέρια σε κάθε ηλικία. «Θα ήταν ευχής έργον, όλα αυτά να αποτελέσουν μια πραγματικότητα την οποία δεν αποτελούν. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλονται με πρόστιμο και δεν αποδίδουν στη δημόσια υγεία. Αυτό το οποίο αποδίδει όμως είναι η εθελοντική, πειθαρχημένη συμμετοχή όλων μας στις υποδείξεις των υπεύθυνων φορέων.

Αυτό είναι που κατά τη γνώμη μου είναι το κρίσιμο το οποίο πρέπει να κάνουμε. Αλλιώς θα φτάσουμε στα επίπεδα που είμαστε σήμερα, που είμαστε στην αρχή μιας πανοραμικής καμπύλης που θα εξελιχθεί πολύ άσχημα, που ενδεχομένως θα έχουμε πάνω από 500.000 κρούσματα γριπωδών συνδρόμων την εβδομάδα, που σημαίνει ότι μέσα σε ένα μήνα κατά πάσα πιθανότητα ή σε δύο μήνες, το 50% των Ελλήνων θα έχει περάσει μία ή δύο από αυτές τις ιώσεις» υπογράμμισε ο κ. Τζανάκης.

Η έλλειψη φαρμάκων δεν αποτελεί πρόβλημα στην χώρα μας,καθώς τα φάρμακα τα οποία είναι σε έλλειψη βοηθούν στην καταπολέμιση των συπτωμάτων και δεν έχουν κανένα κοινό με τα εμβόλια ή τα αντιικά. «Και μάλιστα αυτά τα φάρμακα και είναι προς τιμήν του ΕΟΠΥΥ και του Υπουργείου, στην ουσία έχουν τους αντικαταστάτες τους, έχουμε ισοδύναμα φάρμακα» προσέθεσε ο κ. Τζανάκης.

Ο καθηγητής στην συνέντευξη του μίλησε για την ιδιαιτερότητα του φετινού έτους αφού υπάρχουν διαφορές σχετικά με τις χρονιές χωρίς κορωνοϊό. «Είμαστε στην ουσία, ανεκπαίδευτοι, το ανοσοποιητικό μας είναι ανεκπαίδευτο και ως ένα βαθμό αναποτελεσματικό στην αντίσταση κατά αυτών των λοιμώξεων, δεδομένης της τρίχρονης αποχής του από την επαφή με όλα αυτά. Αφενός έχουμε αυτή την ιδιαιτερότητα, αφετέρου μια μερίδα του πληθυσμού, όπως είναι τα πεντάχρονα παιδιά δεν έχουν έρθει σε επαφή με τίποτε όλα αυτά στη ζωή τους.

Ένα παιδάκι που γεννήθηκε το 2019 και ήταν μερικών μηνών έως ενός έτους μπήκε σε μία καραντίνα για την επόμενη τριετία, Στην ουσία αυτό είναι παρθένος οργανισμός από πλευράς ανοσοποιητικού. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι αυτά τα παιδάκια και θα περάσουν πολλές ιώσεις και θα είναι βαρύτερες. Και τέλος βέβαια φταίει και το γεγονός ότι πλέον δεν φοράμε μάσκες. Αυτοί οι τρεις παράγοντες μαζί, αν βάλεις επιπλέον την πολύ σχετικά χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη για τη γρίπη σε σχέση με παλαιότερες χρονιές, νομίζω ότι υπάρχει εξήγηση για το τι γίνεται σήμερα» περιέγραψε ο κ. Τζανάκης.

Εν συνεχεία, απάντησε στο ερώτημα για το ποσοστό της αποτελεσματικότητας των εμβολίων προς τον ιό. Ανέφερε πως ακόμα και αν βγει τέταρτη και πέμπτη δόση δεν θα υπάρχει 100% εξουδετέρωση του ιού. «Πολλά από τα εμβόλια δεν προσφέρουν αποστειρωτική ανοσία παρά σε περιορισμένη χρονική δυνατότητα ή και καθόλου. Διότι εξαρτάται από άλλους παράγοντες αυτή η ανοσία, πρώτον από την απάντηση του ατόμου που κάνει το εμβόλιο, δεύτερον από το τι ιικό φορτίο δέχεσαι όταν μολύνεσαι. Αν είναι μικρό, ενδεχομένως θα προστατευτείς αν όμως είναι μεγάλο δεν θα προστατευτείς» ανέφερε ο καθηγητής.

Τέλος επισήμανε πως η ηλικία και το ανοσοποιητικό σύστημα δημιουργούν μία δυναμική βάσει της οποίας θα υπάρξει ή όχι επιβάρυνση μόλυνσης. «Συνεπώς, δεν μπορούμε να πούμε ότι τα εμβόλια προστατεύουν 100%, Προστατεύουν όμως πολύ καλά και πρόσκαιρα από τη μόλυνση για 1-2 μήνες και προστατεύουν πολύ καλά και άριστα ως προς τη βαριά νόσηση» ανέφερε ο κ. Τζανάκης.

Δείτε επίσης: Τζανάκης: Τα κρούσματα γρίπης εβδομαδιαίως θα φτάσουν στα 300.000

Loading

Play