Τζανάκης: Να αναβληθούν οι σχολικές εκδρομές – Να ξανασκεφτούμε την υποχρεωτικότητα

Ο καθηγητής δήλωσε πως πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο επέκτασής της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού

Την εκτίμηση του ότι τα ημερήσια κρούσματα θα ξεπεράσουν τα σημερινά επίπεδα και ενδέχεται να αγγίξουν τα 10 ή τα 11 χιλιάδες σε μία ημέρα, παρέθεσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

propoli

«Προς το τέλος Νοεμβρίου θα ανεβούμε πάνω από τα 9 χιλιάδες κρούσματα κατά μέσο όρο και σύμφωνα με τα μοντέλα μας μπορεί σε μια ημέρα να δούμε 10-11 χιλ κρούσματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Παράλληλα, ο καθηγητής εξέφρασε την ανησυχία του για την διεξαγωγή πολυήμερων μαθητικών εκδρομών, προτείνοντας μάλιστα και την αναβολή τους: «Μαθαίνω ότι πάρα πολλά σχολεία ετοιμάζουν σχολικές εκδρομες 5-7 ημερών. Εν μέσω πανδημίας να μετακινούνται μαθητικοί πληθυσμοί σε κόκκινες περιοχές και να επιστέφουν πίσω; Νομίζω πρέπει να το δούμε πολύ σοβαρά το θέμα.Πρέπει με κάποιο τρόπο να αναβληθούν. Οι γονείς να δουν ότι το πρόβλημα είναι σοβαρό όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και για όλη την κοινωνία», είπε ο καθηγητής.

«Να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την επέκταση της  υποχρεωτικότητας.Είναι εθνική ανάγκη και πρέπει να βρούμε τρόπο να συνεργαστούμε με συναίνεση και χωρίς πολιτικά κόστη μεταξύ των κομμάτων. Να δούμε και το παράδειγμα της Γαλλίας που έβαλε υποχρεωτικότητα στους  άνω των 65 ετών για την 3η δόση παρά τις αντιδράσεις», πρόσθεσε.

Αύξηση 50% στις νέες μολύνσεις την τελευταία εβδομάδα

Τα κρούσματα ανεβαίνουν κατά εκατοντάδες καθημερινά, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία επιβαρύνουν το σύστημα υγείας, ενώ το μόνο παρήγορο στην όλη υπόθεση είναι η αύξηση των ραντεβού για τον εμβολιασμό.

Ο κορονοιός σφυροκοπά τη Μακεδονία και τη Θράκη, εξαιτίας της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού τους, γεγονός που αποτυπώνεται με τον πιο βαρύ τρόπο στους επιδημιολογικούς δείκτες. Χθες το 45% των συνολικών νέων εισαγωγών ατόμων με Covid -19 έγιναν στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας, παρότι η περιοχή αντιπροσωπεύει το 25% του πληθυσμού της χώρας.

Στα νοσοκομεία της από τον περασμένο μήνα νοσηλεύεται σταθερά το 40% του συνόλου των νοσηλευομένων COvid στο ΕΣΥ. Ο αριθμός των διασωληνωμένων, ανεμβολίαστων στην πλειονότητά τους, έφθανε χθες τους 195, σε Μακεδονία και Θράκη, μόλις δύο λιγότεροι από τους ασθενείς με covid στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) της Αττικής.

«Γενικά το ΕΣΥ πιέζεται πάρα πολύ αυτή τη στιγμή. Έχουμε 124 νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα, σχεδόν σε όλα λειτουργούν τμήματα Covid και λειτουργούν και όλα τα υπόλοιπα τμήματα. Τα τμήματα Covid που λειτουργούν μεταφράζονται σε διπλάσια, τριπλάσια και πολλές φορές τετραπλάσια δουλειά για τους γιατρούς που βρίσκονται μέσα σε αυτά» τόνισε κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την επιδημία, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, κυρία Μίνα Γκάγκα.

«Είναι ένα πολύ μεγάλο φορτίο, όχι μόνο γιατί είναι πολύ περισσότερα τα κρούσματα, αλλά γιατί είναι πολύ βαρύτερα τα κρούσματα. Χρειάζονται όλοι οξυγονοθεραπεία με αποτέλεσμα οι δεξαμενές των νοσοκομείων για το οξυγόνο να αδειάζουν μέσα σε μία ημέρα αντί σε μία ή σε δύο εβδομάδες που άδειαζαν παλαιότερα. Είναι μία πολύ μεγάλη πίεση» κατέληξε.

Δείτε επίσης: Σήμερα η δίκη του «Dr Kontos» – Με μαντζούνια και βότανα υπόσχονταν θεραπεία για τον καρκίνο

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading