Τζανάκης: «Οι άνω των 60 θα πρέπει να κάνουν την τέταρτη δόση» (vid)

Ο καθηγητής αναφέρθηκε και σε όσους δεν έχουν νοσήσει ακόμα από τον ιό

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Νίκος Τζανάκης μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» και αναφέρθηκε στην έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού μέσα στο καλοκαίρι αλλά και στην τέταρτη δόση του εμβολίου.

Ο καθηγητής έκανε λόγο για πολύ μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων επικαλούμενος τα στοιχεία του παρατηρητηρίου του Πανεπιστημίου Κρήτης.

«Εάν χθες είχαμε 17.000 κρούσματα, στην ουσία αυτά είναι κοντά στις 50.000» δήλωσε ο καθηγητής, επισημαίνοντας πως 1 στους 2 έχει κορονοϊό.

Για τους ανθρώπους που μέχρι τώρα δεν έχουν νοσήσει από τον ιό, ο καθηγητής τόνισε ότι παρατήρησε πως τηρούν τα μέτρα προστασίας.

Ερωτώμενος για την αλλαγή του ιού, απάντησε πως έχει αλλάξει πλήρως προς το χειρότερο, είναι μεταδοτικότερος, ωστόσο έχει αλλάξει προς το καλύτερο σε ό,τι αφορά την παθογένεια.

«Οι ασθενείς δεν χρειάζονται κλινική υποστήριξη γιατί ο ιός δεν προκαλεί πνευμονίες» συμπλήρωσε.

Οι κατηγορίες ατόμων για την 4η δόση

Σύμφωνα με τον καθηγητή, όσοι είναι άνω των 60 ετών θα πρέπει να κάνουν την τέταρτη δόση του εμβολίου ακόμα και αν δεν έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα.

«Όποιος έχει βαρύ υποκείμενο νόσημα, ανεξαρτήτως ηλικίας, θα πρέπει να συνεννοηθεί με τον γιατρό του» προσέθεσε.

Ολοκληρώνοντας είπε πως λόγω του εμβολιασμού η πανδημία φαίνεται να γίνεται ενδημική και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το φθινόπωρο με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Δείτε επίσης: Λιθουανία: Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων