Τη γέφυρα που την ενώνει με τις ρίζες της χτίζει η Νέα Σμύρνη. Ο αθηναϊκός δήμος βρίσκεται σε ευθεία γραμμή με τον δήμο της Σμύρνης και οι δύο πόλεις θα «ξανασυναντηθούν» μέσα στο 2020 με όχημα και πάλι τον πολιτισμό. Είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε δειλά το 2017 με ένα πρωτόκολλο συνεργασίας, συνεχίστηκε με επιτυχία το 2019 και οι δύο δήμοι βρίσκονται πλέον σε ανοιχτή επικοινωνία, ώστε να αναπτύξουν κοινές πολιτιστικές αλλά και αθλητικές δράσεις.
Τον περασμένο Ιούνιο ο Μουσταφά Τουνκ Σογιέρ έγινε ο πρώτος δήμαρχος της Σμύρνης που επισκέφτηκε τη Νέα Σμύρνη σε αυτά τα 90 χρόνια της πόλης και έτυχε της ζεστής φιλοξενίας από τη δημοτική αρχή. Μεταξύ άλλων το δημοτικό συμβούλιο τού απένειμε το μετάλλιο της πόλης κι ένα επισμαλτωμένο κλαδί ελιάς, ως σύμβολο ειρήνης και φιλίας, ενώ μαζί με τον δήμαρχο Σταύρο Τζουλάκη είχαν παρακολουθήσει στο Ηρώδειο τη συναυλία του Γιώργου Νταλάρα με τραγούδια Ελλήνων συνθετών, μπαλάντες της Μεσογείου και ένα αφιέρωμα με τραγούδια από τη Μικρά Ασία του Απόστολου Καλδάρα.
Οι κοινές δράσεις θα συνεχιστούν και αυτή τη χρονιά, καθώς ο δήμος της Νέας Σμύρνης οργανώνει συναυλία στη Σμύρνη. Πρόκειται για ένα κύκλο νέων τραγουδιών πάνω σε ποίηση του Κωστή Παλαμά, του Γιώργου Σεφέρη, του Οδυσσέα Ελύτη, αλλά και σύγχρονων στίχων όπως της Λίνας Νικολακοπούλου, σε μελοποίηση του Ανδρέα Κατσιγιάννη. Θεματογραφία τους είναι η Σμύρνη την εποχή της ακμής της και έχει προγραμματιστεί για τις 9 Μαΐου με ερμηνευτές την ‘Αλκηστη Πρωτοψάλτη και τον Ζαχαρία Καρούνη και με τη συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας της Σμύρνης. Και ήδη έχει γίνει αίτηση ώστε να ενταχθεί αυτή η συναυλία και στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών κι έτσι να παρουσιαστεί αυτό το καλοκαίρι στο Ηρώδειο.
Ο αντιδήμαρχος Πολιτιστικού Βαγγέλης Χατζαντουριάν είναι ο άνθρωπος που «τρέχει» όλο αυτό τον σχεδιασμό του δήμου της Νέας Σμύρνης και μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε μεταξύ άλλων: «Πρόκειται για μια προσπάθεια αρμονικής και δημιουργικής συνεργασίας. Χτίζουμε τις γέφυρες πολιτισμού μεταξύ των δύο πόλεων, προκειμένου να τονώσουμε τα στοιχεία που μας ενώνουν. Και οφείλουμε να αναφέρουμε τη μεγάλη συνδρομή που είχαμε από την πρόξενό μας στη Σμύρνη Αργυρώ Παπούλια, η οποία έχει βοηθήσει πολύ από την πρώτη στιγμή για να υλοποιηθεί όλη αυτή η προσπάθεια. Υπάρχουν κι άλλα πολιτιστικά δρώμενα που προγραμματίζονται, αλλά και αθλητικά, καθώς υπάρχει η σκέψη και για τον Πανιώνιο να πάει στη Σμύρνη και να δώσει ένα παιχνίδι στο γήπεδο της Αλτάι, που ήταν και η έδρα του πριν το 1922».
Για το αν υπάρχει ζεστή ανταπόκριση σε όλα αυτά από τον Δήμο και τους κατοίκους της Σμύρνης, είπε: «Ναι, το κλίμα είναι πολύ θετικό και από την άλλη πλευρά. Πέρυσι ο δήμαρχος της Σμύρνης ανταποκρίθηκε με χαρά στην πρόσκληση που του κάναμε και το ίδιο συνεχίζει να ανταποκρίνεται και τώρα. Και οι κάτοικοι της Σμύρνης είχαν ενθουσιαστεί με τη συναυλία που είχε γίνει εκεί το 2017. Το ίδιο ενθουσιασμένοι είναι και οι δικοί μας δημότες με όλες αυτές τις πρωτοβουλίες. ‘Αλλωστε το βλέπουν ως μία συνέχεια στην ιστορία του δήμου μας και είναι φυσικό αυτό. Οι δύο δήμοι κοιτάζουν μπροστά».
Και ο κ. Χατζαντουριάν κατέληξε λέγοντας: «Οι κοινωνίες πρέπει να είναι ενωμένες. Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε είναι πως ο πολιτισμός ενώνει. Προσωπικά πιστεύω πως ο πολιτισμός και οι τέχνες στέκονται πιο ψηλά από τις πολιτικές, γιατί οι πολιτικές είναι μικρής χρονικής διάρκειας, ενώ ο πολιτισμός και οι τέχνες διαρκούν ασταμάτητα. Και θα τολμήσω να πω και κάτι που ξέρω ότι θα ακουστεί λίγο ρομαντικό, αλλά μακάρι ο πολιτισμός να αποτελέσει τη βάση και για την γενικότερη αλλαγή κλίματος ανάμεσα στις δύο χώρες».