Β. Ελλάδα: «Επιδρομές» Ελλήνων εκτός συνόρων για πασχαλινές αγορές και βενζίνη

Β. Ελλάδα: «Επιδρομές» Ελλήνων εκτός συνόρων για πασχαλινές αγορές και βενζίνη

Σε… Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία στέλνουν οι τσουχτερές τιμές των καυσίμων αλλά και κρέατος τους βορειοελλαδίτες που βγαίνουν εκτός συνόρων για να γεμίσουν το ρεζερβουάρ τους αλλά και το καλάθι τους για το πασχαλινό τραπέζι.

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Πλοιαρίδη

Με την τιμή των καυσίμων να πλησιάζει τα 2 ευρώ το λίτρο ενόψει Πάσχα, όλο και περισσότεροι κάτοικοι κυρίως από τις παραμεθόριες περιοχές προτιμούν τις γειτονικές αγορές, με δέλεαρ τη βενζίνη που κοστολογείται κατά 50 λεπτά φθηνότερη. Φυσικά δεν είναι λίγοι εκείνοι που συνδυάζουν τις αυθημερόν επισκέψεις ακόμη και με την αγορά φθηνών τσιγάρων, ρούχων και ακόμη και τα ψώνια του Πάσχα. Ωστόσο, αυτή η φαινομενικά αναίμακτη λύση για το πορτοφόλι τους, δημιουργεί τεράστιο πλήγμα στις αγορές των παραμεθόριων περιοχών, με τους επιχειρηματίες να κάνουν λόγο για τεράστιους τζίρους, που όμως πηγαίνουν στα ταμεία ξένων χωρών.

«Είναι μια αυθημερόν εκδρομή για τον κόσμο, όμως ο αντίκτυπος είναι έντονος»

«Όσο αυξάνονται οι τιμές στα καύσιμα, το κίνητρο είναι ακόμη πιο έντονο», αναφέρει στο Politic.gr o Αλέξανδρος Μελίδης, μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων και της Ένωσης Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης, κάνοντας λόγο για ένα διαχρονικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλες οι παραμεθόριες περιοχές, που με την τελευταία εκτόξευση της τιμής των καυσίμων διογκώνεται. «Τα Σκόπια από Θεσσαλονίκη είναι αρκετά μακριά, αλλά αρκετοί το συνδυάζουν με τη βόλτα τους και κάνουν και τα ψώνια τους. Για τον κόσμο είναι μια αυθημερόν εκδρομή, όμως ο αντίκτυπος είναι έντονος. Δυστυχώς, δεν περιορίζεται μόνο στα καύσιμα, επιστρέφουν γεμάτοι με ψώνια από σουπερ μάρκετ, καπνικά, αλκοόλ. Σαν ομοσπονδία, ζητήσαμε να διεξαχθεί πιλοτικά στην Κομοτηνή ένα Market Pass για τις παραμεθόριες περιοχές να δούμε αν θα αυξηθούν οι τζίροι, αλλά δεν υλοποιήθηκε», αναφέρει, τονίζοντας πως «ο μόνος ζημιωμένος είναι οι επαγγελματίες των παραμεθόριων περιοχών αλλά και το κράτος που χάνει φόρους και δασμούς».

«Έχει ερημώσει η αγορά μας»

Στη Βουλγαρία, η τιμή της βενζίνης είναι φθηνότερη κατά 45-50 λεπτά το λίτρο από ό,τι στην Ελλάδα, εξηγεί στο Politic.gr ο Γιώργος Τζαμπαζλής ιδιοκτήτης πρατηρίου καυσίμων στην Κομοτηνή και μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, επισημαίνοντας πως «το πρόβλημα είναι πολύ έντονο, έχει ερημώσει η αγορά μας». Όπως αναφέρει, το πρώτο βενζινάδικο της Βουλγαρίας απέχει μόλις 16 χλμ από την Κομοτηνή και δεν είναι λίγοι αυτοί που επιλέγουν να γεμίσουν το ρεζερβουάρ τους εκεί, καθώς η φθηνότερη τιμή και η κοντινή απόσταση είναι μεγάλο δέλεαρ για τον μέσο Έλληνα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η τοποθέτηση διοδίων θα ήταν μια λύση για να περιοριστεί αυτό το πρόβλημα – μάστιγα για τις παραμεθόριες περιοχές. «Επειδή δεν υπάρχει φωνή βοόντος σε εμάς να μειώσει τις τιμές στην παραμεθόριο που είμαστε εμείς, όπως η Φλώρινα και ο Έβρος, το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να μπουν διόδια. Με τους μισθούς που παίρνουν οι συμπολίτες μας είναι λογικό και εύλογο να πηγαίνουν, εμείς ζητούμε να παρθούν μέτρα, ειδικά τώρα που τα καύσιμα έχουν ανοδική πορεία και αποτελεί μεγάλο πρόβλημα». Σε μελέτες που έχουν γίνει διαχρονικά από το 2014 έως σήμερα η πτώση του τζίρου είναι στο 40-43%, σύμφωνα με τον κ. Τζαμπαζλή.

Πάντως, έντονο είναι το αίσθημα δυσφορίας στους Έλληνες κτηνοτρόφους, οι οποίοι βλέπουν συνεχόμενη μεταφορά καταναλωτών προς τις γειτονικές χώρες ακόμη και για αγορές αμνοεριφίων, παρά το γεγονός ότι απορρόφησαν οι ίδιοι τις ανατιμήσεις από το κύμα ακρίβειας. Ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου Χρήστος Τσέρνιος δήλωσε στο Politic.gr: «Πάνω κάτω κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα οι τιμές, υπάρχει μια διαφορά στην τιμή των αμνοεριφίων. Προϊόν ίδιας εταιρείας, μπορεί αν το βρεις ίδιο στη Βουλγαρία ο έμπορος μπορεί να ρίξει την τιμή, ενώ στην Ελλάδα να ανέβει περισσότερο». Καθώς πλησιάζει το Πάσχα, τα ίδια προϊόντα κυκλοφορούν σε χαμηλότερη τιμή στη Βουλγαρία από ό,τι στην Ελλάδα, κάτι που ωστόσο δεν εγγυάται και την ίδια ποιότητα. «Την ποιότητα που τρώμε εδώ στην Ελλάδα, στη Βουλγαρία την πληρώνουν πιο ακριβά. Μπορείς να βρεις πιο φθηνά αλλά είναι και η ποιότητά τους κατώτερη», εξηγεί ο κ. Τσέρνιος υπογραμμίζοντας πως «οι κτηνοτρόφοι στην Ελλάδα ευαγγελιζόμαστε την ποιότητα».

Δείτε επίσης: Πρόεδρος κρεοπωλών Θεσσαλονίκης: «Διαθέσαμε το σύνολο του εμπορεύματος ενόψει Πάσχα»

Loading

Play