«Τι ζητούν οι πολίτες από εμάς; Δεν ζητούν κάτι το απίθανο! Ως οργανωμένη Πολιτεία έχουμε υποχρέωση να τους παρέχουμε συγκεκριμένες υπηρεσίες. Θέλω να είναι σαφές ότι όλα όσα κάνουμε έχουν ως στόχο την αξία της ανθρώπινης ζωής, για την ευημερία του κόσμου, ώστε να προστατεύσουμε, να στηρίξουμε και να εμπνεύσουμε αίσθηση ασφάλειας». Αυτά δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξή του στο κανάλι Open. Επιπλέον, ανέφερε ότι το νέο και σημαντικό αυτό υπουργείο πρέπει «να έχει δομές, φυσική συνέχεια και να μην εξαρτάται από τον εκάστοτε υπουργό».
Όσον αφορά την φετινή αντιπυρική περίοδο, υπογράμμισε ότι πράγματι έχουν γίνει αλλαγές, καθώς «πετάμε έμφορτοι πάνω από την Αττική, εξοικονομώντας πολύτιμο χρόνο. Φυσικά, εφαρμόζουμε ένα νέο σύστημα με drones που επιτηρούν σχεδόν όλη την Ελλάδα. Επίσης, τροποποιήσαμε το δόγμα και προχωρήσαμε σε 1,8 δισ. διαγωνισμούς μέσω του Αιγίς» και συμπλήρωσε ότι η συντονισμένη συλλογική προσπάθεια έχει μεγάλη σημασία: «Το Πυροσβεστικό Σώμα, η Δασική Υπηρεσία, οι δασάρχες μας, οι εθελοντές, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η Αστυνομία και ο Στρατός είναι όλοι παρόντες και συνθέτουν το νέο δόγμα κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών, φέρνοντας την αλλαγή».
Μιλώντας ειδικά για τους άνδρες και τις γυναίκες της Πυροσβεστικής και τους εθελοντές, τόνισε: «Θέλω ο κόσμος να καταλάβει τι σημαίνει ότι στέλνουμε αυτούς τους εκπαιδευμένους πυροσβέστες και τους εθελοντές μας σε πολύ επικίνδυνα σημεία. Θυμίζω ότι εμείς επιστρέφουμε σπίτι μας, ενώ αυτοί αντιμετωπίζουν κίνδυνο σε κάθε πυρκαγιά. Οι ΕΜΟΔΕ αναλαμβάνουν τις πιο δύσκολες αποστολές, έχουν καταφέρει να μας στηρίξουν και οι παλαιότεροι, όλοι τους αφιερώνουν την ψυχή τους και τους ευχαριστώ θερμά για τη φετινή τους μάχη».
Ο Β. Κικίλιας αναφέρθηκε στα προληπτικά μέτρα της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου, όπως ο καθαρισμός των οικοπέδων και η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στα δάση, υπογραμμίζοντας ότι παρά τις αρχικές αντιδράσεις, αναπτύσσεται μια νέα αντίληψη από τους συμμετέχοντες. «Δημιουργείται μια ισχυρή συμμαχία, που δεν είναι κομματική, πολιτική ή κυβερνητική. Είναι εθνική, με στόχο την προστασία των δασών, των περιουσιών και πρωτίστως της ανθρώπινης ζωής». Πρόσθεσε: «Αυτό, κατά τη γνώμη μου, είναι ο νέος πατριωτισμός· μια νέα έκφραση αγάπης προς την πατρίδα, την περιοχή μας, και θα προστατεύσω το σπίτι, την οικογένεια, το χωριό και την εστία μου».
Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στους 835.000 ιδιοκτήτες που καθάρισαν τα οικόπεδά τους και τους εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη συμβολή τους στην αντιπυρική πολιτική, καθώς και στους αυτοδιοικητικούς που προχώρησαν σε καθαρισμούς και συλλογή ξερών χόρτων και κλαδεμάτων. Αναφέρθηκε, επίσης, στο πρόγραμμα ANTINERO του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος για τον σταδιακό καθαρισμό των δασών.
Αναφερόμενος στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, επισήμανε το αναδυόμενο πρόβλημα λειψυδρίας στην Ελλάδα, δηλώνοντας ότι «πρέπει να καταρτιστεί εθνική στρατηγική για τη διαχείριση των υδατικών πόρων, αντί να δοθούν τοπικές λύσεις. Δεδομένης της νησιωτικότητας που αποτελεί πλεονέκτημα για εμάς, θα πρέπει να δούμε πώς να εκμεταλλευτούμε τη δυνατότητα ύπαρξης συμπληρωματικών ή compact μονάδων αφαλάτωσης, καθώς και τη μείωση του ενεργειακού κόστους μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας». Έκανε επίσης αναφορά στον αναγκαίο διαχωρισμό του πόσιμου νερού και την εφαρμογή λύσεων ανακύκλωσης για άλλες χρήσεις, υπογραμμίζοντας: «Δεν μπορεί να χρησιμοποιούμε πόσιμο νερό για την πλύση του αυτοκινήτου ή για καθημερινές λειτουργίες».
Επίσης, επισήμανε τον κρίσιμο ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι καλό να συζητάμε για την ενεργειακή μετάβαση ύστερα από δέκα, είκοσι, τριάντα χρόνια, αλλά χρειάζεται η ΕΕ να δράσει τώρα, να πάρει αποφάσεις και να επενδύσει στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες».
Κατέληξε τονίζοντας ότι όλα όσα έχει αντιμετωπίσει ο πλανήτης τα τελευταία χρόνια, από την πανδημία μέχρι τις σοβαρές πυρκαγιές και πλημμύρες, ενδέχεται να έχουν δημιουργήσει μια νέα πραγματικότητα που πρέπει να διαχειριστούμε. «Ζούμε σε δύσκολες εποχές που επηρεάζουν όλο τον κόσμο. Υπάρχουν πολλά να γίνουν και απαιτείται σκληρή δουλειά κι όχι απλώς λόγια. Η επικοινωνία είναι σημαντική, αλλά η πραγματικότητα είναι αυτή που μετρά. Ζούμε στην εποχή των πράξεων, όχι στη σφαίρα της επικοινωνίας».