Τη θωράκιση του Ανώτατου Υγειονομικού Συμβουλίου από οποιαδήποτε παρέμβαση θα προβλέπει η νομοθετική πρωτοβουλία που θα φέρει στη Βουλή ο υπουργός Υγείας, το προσεχές διάστημα. Όπως ανακοίνωσε στην Ολομέλεια ο Βασίλης Κικίλιας, με βάση την ρύθμιση δεν θα μπορεί κανένας υπουργός Υγείας να παρεμβαίνει στις αποφάσεις του Ανώτατου Υγειονομικού Συμβουλίου, κάτι που -όπως διευκρίνισε- ούτως η άλλως δεν είναι δυνατόν να συμβεί και σήμερα, αλλά θα θεσμοθετηθεί με νόμο.
Με αιχμή την αναφορά του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου, στην υπόθεση του μικρού Παναγιώτη Ραφαήλ (το ΑΣΥ απεφάνθη αρνητικά στο αίτημα για κάλυψη των εξόδων θεραπείας του μικρού στο εξωτερικό), ο υπουργός Υγείας παρενέβη για να απευθυνθεί στο Σώμα καλώντας «να θωρακίσουμε, όλοι να στηρίξουμε το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο, γιατί είναι ένα ανεξάρτητο όργανο το οποίο δεν έχει και δεν πρέπει να έχει διασύνδεση με την εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου Υγείας».
«Οι αποφάσεις του πρέπει να δεσμεύει τον εκάστοτε υπουργό Υγείας, τον πρωθυπουργό και το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας της χώρας. Δεν είναι δυνατόν να εξουσιοδοτούμε το δικαίωμα να αποφασίζει κανείς έναντι των επιστημόνων για τη ζωή ενός παιδιού, για το ποια είναι η ενδεδειγμένη θεραπεία», είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε ειδικώς στην υπόθεση του μικρού Ραφαήλ. Ο κ. Κικίλιας εξήγησε ότι οι επιστήμονες του ΑΥΣ έψαξαν για συγκεκριμένο περιστατικό και για όλα τα περιστατικά διαχρονικά, έψαξαν στα πανευρωπαϊκά παιδονευρολογικά συνέδρια, μίλησαν με συναδέλφους του εξωτερικού, βρήκαν την ανάλογη βιβλιογραφία και τελικά πήραν μία απόφαση και δήλωσε: «Τους στηρίζω επιστημονικά, και πρέπει όλοι να τους στηρίξουμε επιστημονικά».
«Θα καταρρεύσει το ΕΣΥ αν μπούμε στη διαδικασία να προσπεράσουμε την επιστημοσύνη και να αφήνουν δεξιά και αριστερά να διαρρέεται ότι η εκάστοτε απόφαση του Ανώτατου Υγειονομικού Συμβουλίου είναι οικονομικό θέμα» προσέθεσε.
Ο υπουργός Υγείας, ζήτησε από την Βουλή «να προασπίσουμε όλοι αυτό το ανεξάρτητο επιστημονικό όργανο» και τόνισε: «Αν δεν υπάρχει αυτό, δεν υπάρχει ΕΣΥ και δεν υπάρχει δικαιοσύνη, γιατί τότε δίνουμε το δικαίωμα στον οποιοδήποτε πολιτικό προϊστάμενο να έρθει και να αποφασίσει για την τάδε ή δείνα απόφαση χωρίς επιστημονικά στοιχεία. Τότε πραγματικά γινόμαστε ζούγκλα».
Τέλος, ο κ. Κικίλιας εξήγησε ότι πίσω από κάθε ένα περιστατικό, που βγαίνει στο φως της δημοσιότητας, υπάρχουν χιλιάδες κάθε εβδομάδα που δεν βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας και προσέθεσε: «Αυτά όλα τα περιστατικά και αυτοί όλοι οι άνθρωποι οι αναξιοπαθούντες και αυτά όλα τα παιδιά έχουν ανάγκη δικαιοσύνης και θεραπείας με βάση τον επιστημονικό προσδιορισμό που δίνει αυτή η επιτροπή».
Διαβάστε επίσης:
Β. Κικίλιας για την υπόθεση του μικρού Ραφαήλ: Το ζήτημα είναι επιστημονικό, όχι οικονομικό