Β. Μαυρίδης: Στην τελική ευθεία η επέκταση του φράχτη στον έβρο

Στην τελική ευθεία βρίσκεται πλέον η διαδικασία για την επέκταση του αγκαθωτού φράχτη στον Εβρο, ο οποίος θα εκτείνεται σε 31.5 χλμ, με σκοπό την ανακοπή των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών.

Της Ελίνας Τουκουσμπαλίδου

propoli

Οι εργασίες που πραγματοποιούνται στο σημείο είναι διορθωτικές, ενώ μάλιστα αυτό που μένει είναι η διαγωνιστική διαδικασία. Σύμφωνα με πληροφορίες, πέντε μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες έδειξαν ενδιαφέρον να αναλάβουν το μεγάλο έργο, κόστους 62.9 εκατ. ευρώ. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός οκτώ μηνών.

Το politic.gr ήρθε σε επικοινωνία με τον δήμαρχο Ορεστιάδας, κ. Βασίλη Μαυρίδη, ο οποίος τόνισε πως για αυτό το διάστημα η τουρκική προκλητικότητα στην περιοχή έχει σταματήσει. «Δεν υπάρχει καμία κινητικότητα τους τελευταίους μήνες στο τελωνείο των Καστανέων, όμως δεν ισχύει το ίδιο και για το ποτάμι», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εκτός από την επέκταση του σιδερένιου, αγκαθωτού φράχτη στον Έβρο, ο κ. Μαυρίδης σημείωσε πως για την ενίσχυση της προστασίας στην περιοχή, προσελήφθησαν επιπλέον 400 συνοριοφύλακες.

Μάλιστα σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ενημέρωσε τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης και Δημόσιας Τάξης για τα βασικά σημεία της Σύμβασης επέκτασης του φράχτη.

Ο υπουργός χαρακτήρισε επιβεβλημένη την κατασκευή νέου φράχτη και τη διόρθωση των ζημιών που υπέστη ο υφιστάμενος, υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά πως «απειλή υφίσταται και σήμερα. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν απόπειρες εισόδου».

Ο νέος φράχτης θα έχει αμυντικό χαρακτήρα, όπως σημείωσε ο κ. Χρυσοχοϊδης, ενώ λόγω της μορφολογίας της περιοχής θα κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να λειτουργήσει κι ως αντιπλημμυρικό έργο για την προστασία καλλιεργειών και οικισμών.

Επιπλέον, ο υπουργός ανέφερε ότι ο φράχτης θα αποτελείται από ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα, χάλυβα ύψους 5 μέτρων και κοιλοδοκούς. Το επάνω μέρος του, περίπου 1,25 μέτρα, θα απαρτίζεται από επίπεδη λεία λαμαρίνα με αντιαναρριχητική λειτουργία, ενώ θα προσαρμοστούν προεξοχές για αγκαθωτή κονσερτίνα (συρματόπλεγμα). Το κιγκλίδωμα θα εδράζεται σε πασσάλους οι οποίοι θα θεμελιώνονται  σε βάθος 6 μέτρων, επειδή η περιοχή είναι πλημμυρική.

Σημειωτέον δε πως στις 27 Μαρτίου 2020, κατά την προσπάθεια προώθησης χιλιάδων μεταναστών στο εσωτερικό της Ελλάδας από τα χερσαία σύνορα του Εβρου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε έκτακτη σύσκεψη με την συμμετοχή και της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, είχε προαναγγείλει την συνέχιση της προσπάθειας ενίσχυσης του φράχτη «χωρίς εφησυχασμό».

Μολονότι ωστόσο το έργο χαρακτηρίσθηκε κατεπείγον και απόρρητο, η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) και το Ελεγκτικό Συνέδριο, χρειάστηκαν πέντε μήνες για να περατώσουν τους ελέγχους διαφάνειας.

Δείτε ακόμη: Κυβερνητική κοροϊδία: Χιλιάδες παιδιά εκτός ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ

Loading