Βαρβιτσιώτης: «Ο απελευθερωτικός αγώνας εκτός από εθνικός ήταν και βαθιά χριστιανικός»

Βαρβιτσιώτης: «Ο απελευθερωτικός αγώνας εκτός από εθνικός ήταν και βαθιά χριστιανικός»

Ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ενόψει της επετείου από την Επανάσταση του 1821.

Επισημαίνει πως η 200ή επέτειος της εθνικής παλιγγενεσίας έρχεται σε μια στιγμή παγκόσμιας περισυλλογής, για να μας θυμίσει πως το ελληνικό ιδεώδες παρέμεινε άφθαρτο στους αιώνες.

Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρει πως με την Επανάσταση του 1821 η Ελλάδα έσπασε τα δεσμά που την ήθελαν υπόδουλη στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, ξεφεύγοντας από την ανατολική δεσποτεία. «Έγινε κομμάτι της Δύσης, κομμάτι της Ευρώπης.

Της Ευρώπης που στον πυρήνα της, όμως, είχε τις αιώνιες ελληνικές αξίες και τη φλόγα του ελληνικού πνεύματος» προσθέτει.

Αναφερόμενος στους Έλληνες του ’21, σημείωσε πως απόγονοι των αρχαίων Ηρώων, ενέπνευσαν με την Ιστορία τους τον κόσμο, εμπνέονται με τη σειρά τους από τα ιδανικά του Διαφωτισμού, είναι η δική τους ψυχική δύναμη που τους οδηγεί στην εξέγερση, είναι αυτή που επιτάσσει «ελευθερία ή θάνατο».

Περαιτέρω, τόνισε πως ο ελληνικός πατριωτισμός, η δύναμη ψυχής των Ελλήνων, η εσωτερική ανάγκη των αγωνιστών του ’21 για αυτοδιάθεση και ελευθερία, οδήγησαν στον Αγώνα για την Ανεξαρτησία και λίγο αργότερα στην ίδρυση του πρώτου ελληνικού κράτους.

«Ο απελευθερωτικός αγώνας εκτός από εθνικός ήταν και βαθιά χριστιανικός. Η πίστη των επαναστατημένων Ελλήνων έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην Επανάσταση, καθώς δεν διακρίνονται μόνο από το ομόγλωσσο αλλά και από το ομόθρησκο. “Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος”, έγραφε χαρακτηριστικά η επαναστατική προκήρυξη του Αλέξανδρου Υψηλάντη.

Η ελληνική επανάσταση δεν ήταν απλώς μία κίνηση αυτοπροσδιορισμού ενός λαού. Ήταν η ενσάρκωση της εθνικής αφύπνισης, η Ιστορική Μοίρα που συνέδεσε τον Θεμιστοκλή, τον Όμηρο και τον Αριστοτέλη, με τον Καραϊσκάκη, τον Υψηλάντη και τον Αδαμάντιο Κοραή.

Είναι η εθνική Ιδέα, που το ’21 όπλισε με ανδρεία τους ήρωες, η οποία χιλιάδες χρόνια πριν αποτυπώθηκε στον στίχο του Αισχύλου : “Ώ παίδες Ελλήνων, ίτε ελευθερούτε πατρίδ’ ελευθερούτε δε παίδας, γυναίκας, θεών τε πατρώων έδη, θήκας τε προγόνων νυν υπέρ πάντων αγών”. Είναι η ίδια Ιδέα που σήμερα μας κάνει να ριγούμε όταν ακούμε “Χαίρε, ω χαίρε, Λευτεριά”.

Με τη θυσία τους, η Ελλάδα του 2021 είναι σήμερα ελεύθερη, ανεξάρτητη και ισχυρή. Με παρακαταθήκη το ένδοξο παρελθόν μας, προχωράμε μπροστά. Η Ελλάς ευγνωμονούσα! Χρόνια Πολλά Ελλάδα!» υπογραμμίζει καταληκτικά ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Δείτε επίσης: Μήνυμα Γιάννη Βαρουφάκη για την 25η Μαρτίου

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play