Βασιλακόπουλος: «Δεν ανησυχεί την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα η υποπαραλλαγή Όρθρος»

Για τη νέα υποπαραλλαγή του κορονοϊού μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, σχετικά με τα 93 θετικά δείγματα ασθενών στην Ελλάδα που εντοπίστηκαν με την νέα υποπαραλλαγή του κορονοϊού «Όρθρος» και εξήγησε ότι αυτό είναι μία υποπαραλλαγή του «Κενταύρου».

«Δε φαίνεται ακόμα και στην έκθεση των Άγγλων -ο Όρθρος σαρώνει τη Βρετανία– να συνδέεται με αυξημένη νοσογόνο δύναμη ή αυξημένη θνητότητα, παρότι έχει μία μετάλλαξη που είχε ο “Δέλτα” και αυτό είχε φοβίσει αρχικά τους επιστήμονες» δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Θέλοντας να καθησυχάσει την κοινή γνώμη είπε, ότι «δεν ανησυχεί προς το παρόν την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα η συγκεκριμένη υποπαραλλαγή» καθώς βρίσκεται κάτω από επιστημονικό έλεγχο.

«Με την “Κράκεν” μάλλον έχω ένα 20% περισσότερες πιθανότητες να κολλήσω, με τον «Όρθρο» δεν είναι καν σίγουρο αυτό. Δεν πρέπει να μας πιάνει καμία τρέλα, ούτε πανικός. Αυτό που πρέπει να μας ανησυχεί είναι η έκθεση του ΕΟΔΥ που βγήκε χθες (19/1) για τον κορωνοϊό και για τα άλλα νοσήματα. Έχουμε πλέον 250 εισαγωγές την ημέρα από κορωνοϊό εκεί που ήμασταν σε κάποια φάση στις 120 εισαγωγές. Σιγά-σιγά ανεβαίνουμε, την προηγούμενη εβδομάδα ήμασταν κοντά στις 200, έχουμε πάρει την ανηφόρα».

Μιλώντας για τα θλιβερά στατιστικά της πανδημίας (θάνατοι, διασωληνώσεις) σημείωσε ότι «αυτό πρέπει να μας ανησυχεί και να μας κινητοποιήσει ώστε να πάμε να εμβολιαστούμε».

Όπως είπε τα υπάρχοντα εμβόλια καλύπτουν τα υποστελέχη του κορονοϊού σε πολύ μεγάλο ποσοστό, παρέχοντας 80% μείωση του κινδύνου να πάει στο νοσοκομείο κάποιος που ανήκει σε ευπαθή ομάδα.

Αναφορικά με την πληροφορία ότι το επικαιροποιημένο εμβόλιο της Pfizer ενδεχομένως να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού σε ασθενείς άνω των 65 ετών ο κ. Βασιλακόπουλος απάντησε αρνητικά.

Όπως, αναφέρει ο κ. Βασιλακόπουλος, οι ερευνητές διαπίστωσαν, ότι «δεν υπάρχει αυτός ο αυξημένος κίνδυνος» ισχαιμικού επεισοδίου διευκρινίζοντας ότι το νούμερο αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από το προβλεπόμενο για την ηλικία.

«Δεν είναι λοιπόν κάτι που ούτε έχει αποδειχτεί, ούτε θα πρέπει να μας ανησυχήσει. Οι ειδικοί στην ανακοίνωσή τους λένε ότι δε φαίνεται να είναι πραγματικός ο κίνδυνος και συνεχίζουν να συστήνουν το εμβόλιο και αυτό πρέπει απλά να μας καθησυχάζει ότι τα συστήματα επιτήρησης λειτουργούν άψογα», σημείωσε για το θέμα του επικαιροποιημένου εμβολίου για τον κορονοϊό.

Δείτε επίσης: Γέμισαν ράντζα τα νοσοκομεία – Τι φταίει και ποιο είναι το σχέδιο του υπουργείου