Βασιλακόπουλος για «Αρκτούρο»: «Στη χειρότερη των περιπτώσεων θα είναι ένα 20% πιο μεταδοτικό»

Βασιλακόπουλος για «Αρκτούρο»: «Στη χειρότερη των περιπτώσεων θα είναι ένα 20% πιο μεταδοτικό»

Mια νέα παραλλαγή του κορονοϊού, ο «Αρκτούρος», έκανε την εμφάνισή της σε 30 χώρες και ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, μίλησε για τη νέα απειλή.

«Ξεκίνησε ουσιαστικά εδώ και τρεις τουλάχιστον μήνες από την Ινδία. Δεν έχει δώσει σήμα πολύ μεγάλου κινδύνου σε άλλες χώρες» δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Βασιλακόπουλος καθησυχάζοντας τον κόσμο, αφού η νέα παραλλαγή δεν έχει αυξηθεί και πάρα πολύ.

Όπως αναφέρει ο κ. Βασιλακόπουλος, αυτή η παραλλαγή η οποία εμφανίστηκε στην Ινδία, δεν ανησυχεί και πάρα πολύ τους επιστήμονες αφού αυτή η χώρα έχει διαφορετικά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά από την Ελλάδα.

Και όπως αποκάλυψε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει ακόμα ονοματίσει τη νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον ως στέλεχος υψηλού κινδύνου.

«Εργαστηριακές μελέτες λένε ότι στη χειρότερη των περιπτώσεων θα είναι ένα 20% πιο μεταδοτικό και μάλλον δεν θα κάνει πιο βαριά νόσηση. Ελπίζουμε ότι δε θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα συστήματα υγείας» είπε ο κ. Βασιλακόπουλος. Αναφερόμενος στα συμπτώματα της νέας παραλλαγής τόνισε ότι έχει κάποιες ιδιαιτερότητες, με την έννοια ότι στην Ινδία κάνει λίγο πιο συχνά -ιδίως στα παιδάκια- επιπεφυκίτιδα δηλαδή κόκκινα μάτια με τσίμπλες, βλέφαρα που δεν μπορούν να ανοίξουν».

Ο Βασιλακόπουλος εξήγησε ότι ο ιός συνέχεια θα εξελίσσεται και ότι δεν πρόκειται να εξαφανιστεί ως δια μαγείας. «Κάποιες από αυτές τις μεταμορφώσεις του ιού θα δίνουν στελέχη τα οποία πιθανόν θα αποκτούν και κάποια νέα χαρακτηριστικά», σημείωσε.

Ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε επίσης ότι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια ενδέχεται να δούμε ένα πιο δυνατό στέλεχος του κορονοϊού.

«Ο ιός όσο περνάει ο καιρός να προσπαθεί να γίνεται πιο μεταδοτικός γιατί μόνο έτσι επιβιώνει κάποιος μέσα σε ξενιστές, αλλά δεν θέλει ο ιός να σκοτώνει τους ξενιστές του διότι αν τους σκοτώσει δεν θα μπορεί να μεταδοθεί», πρόσθεσε.

«Ο σημαντικότερος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία»

«Ο μεγάλος κίνδυνος αυτή τη στιγμή είναι ότι όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε την πανδημία. Έχουμε λοιπόν βάλει και τα μέτρα και την επιτήρηση τελείως στην άκρη και εκεί ελλοχεύει ένας κίνδυνος να έρθει ξανά κάποιο στέλεχος το οποίο να είναι πραγματικά πιο δύσκολο και να μην το αντιληφθούμε έγκαιρα» προειδοποίησε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Ο κ. Βασιλακόπουλος μίλησε και για την επιστημονική έρευνα αναφέροντας ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν να χρηματοδοτήσουν περισσότερα από 18 δισ. δολάρια που ήδη έχουν δώσει για να παρασκευαστούν εμβόλια τα οποία θα είναι για το ανώτερο αναπνευστικό.

«Υπάρχει ελπίδα ότι μέσα στον επόμενο χρονικό διάστημα η νόσος και από την επιστημονική κοινότητα θα μπορεί να αντιμετωπίζεται και με καινούργια, πιο σημαντικά εργαλεία», επισήμανε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

«Το φθινόπωρο θα χρειαστεί να κάνουμε νέο εμβόλιο»

Απαντώντας στο εάν θα χρειαστεί να κάνουμε και τέταρτο εμβόλιο ο ίδιος εμφανίστηκε βέβαιος. «Το ότι θα χρειαστεί να κάνουμε ένα νέο εμβόλιο το φθινόπωρο αυτό είναι το σίγουρο. Δε νομίζω ότι θα καταφέρουμε τόσο γρήγορα να έχουμε το νέο εμβόλιο. Υπάρχουν εμβόλια σε φάση κλινικών δοκιμών» προσέθεσε λέγοντας ότι τα νέα εμβόλια θα προσφέρουν προστασία από όλους του κορονοϊούς.

Για το Πάσχα και το ότι θα μαζευτεί πολύς κόσμος στα οικογενειακά τραπέζια, ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι «η κυκλοφορία και η θετικότητα που υπάρχει στη χώρα μας είναι πολύ πιο μικρή από άλλες χρονιές. Ωστόσο, όπως είπε, έχουμε μάθει πια πώς να προστατεύουμε τους αγαπημένους αγαπημένους μας ανθρώπους που είναι ευάλωτοι, που είναι είτε ηλικιωμένοι είτε έχουν προβλήματα υγείας».

Δείτε επίσης: Κορονοϊός: Τέλος τα μέτρα στα σχολεία – Απουσίες στους μαθητές που είναι θετικοί

Loading

Play