Βασιλακόπουλος για ευλογιά των πιθήκων: «Δεν πρόκειται να υπάρξει πανδημία ούτε σοβαρή επιδημία» (vid)

Ο καθηγητής φρόντισε να καθησυχάσει τους πολίτες σχετικά με την εμφάνιση της νόσου και το πόσο πιθανό είναι να έρθει νέα πανδημία

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» και αναφέρθηκε στην ευλογιά των πιθήκων και στο αν υπάρχει περίπτωση να εμφανιστούν περισσότερες ασθένειες.

«Δεν πρόκειται να υπάρξει πανδημία, ούτε επιδημία που μπορεί να επηρεάσει τις ζωές μας στο παραμικρό» δήλωσε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Στη συνέχεια συμπλήρωσε πως η μεταδοτικότητα του ιού δεν είναι μεγάλη και αυτό είναι πολύ σημαντικό όπως είπε, ενώ μεταδίδεται μόνο όταν κάποιος έχει συμπτώματα.

«Επομένως είναι εύκολο να εντοπίσουμε τα κρούσματα, να βρούμε τις στενές επαφές τους και να το περιορίσουμε» συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Κατόπιν, σημείωσε πως η εν λόγω νόσος είναι ιός DNA, που σημαίνει πως όταν φτιάχνουν αντίγραφα του εαυτού τους, όταν πολλαπλασιάζονται, έχουν καλούς επιδιορθωτικούς μηχανισμούς και δεν παθαίνουν μεταλλάξεις.

«Είναι καλό που ο κόσμος έχει αποκτήσει γρήγορα αντανακλαστικά για τα υγειονομικά ζητήματα μετά τον κορονοϊό. Όμως δεν πρέπει να πανικοβάλλεται» επισήμανε.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στη λέπρα που έχει εντοπιστεί στη χώρα μας, καθησυχάζοντας τον κόσμο πως δεν πρόκειται «να γεμίσουμε ούτε λέπρα ούτε ευλογιά των πιθήκων στην Ελλάδα.

Δείτε επίσης: Βασιλακόπουλος: «Οι εμβολιασμένοι για ευλογιά είναι προστατευμένοι και από την ευλογιά των πιθήκων» (vid)