Βενιζέλος και Χωμενίδης στα συμπεράσματα του Κύκλου Ιδεών: «Εάν κάτι είναι επικίνδυνο, αυτό είναι η μίζερη δημοκρατία»

Για το κομματικό σύστημα που είναι στενότερο από την κοινωνία και τα προβλήματα συμφώνησαν ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Χρήστος Χωμενίδης στη συζήτηση που συνόψισε τα συμπεράσματα του συνεδρίου.

«Δεν θέλω να ακούω στη Βουλή των Ελλήνων επιχειρήματα, ευφυολογήματα και ατάκες που θυμίζουν τις γενικές συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων του 1974 και του 1975. Είμαστε πολύ μακριά από αυτό. Χρειάζεται μεγαλύτερη διανοητική ευρυχωρία και μεγαλύτερη συναισθηματική γενναιοδωρία» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος για να προσθέσει: «Εάν κάτι είναι επικίνδυνο, είναι η μίζερη δημοκρατία, η δημοκρατία που δεν έχει την ικανότητα να υπερβαίνει τον εαυτό της και να αναστοχάζεται».

propoli

Ο κ. Χωμενίδης διερωτήθηκε αν μπορεί η κοινωνία να εκφραστεί μεταπολιτικά: «Η κοινωνία εκφράζεται μόνο θεσμικά μέσα από την εκλογική διαδικασία» απάντησε ο κ. Βενιζέλος για να παρατηρήσει πως «η ανισορροπία του κομματικού συστήματος είναι αποτέλεσμα του νοσηρού τρόπου με τον οποίο αυτό διαμορφώθηκε την περίοδο της οικονομικής κρίσης».

Και σήμερα; «Θα αρκεστούμε σε μια απλή και μονοδιάστατη αφήγηση ότι όλα θα πάνε καλά, θα υπάρξουν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, έρχεται το χρήμα του ευρωπαϊκού σχεδίου Μάρσαλ, δεν φοβόμαστε τίποτα; Ή θα οδηγηθούμε σε μια αφήγηση πιο σύνθετη λαμβάνοντας υπόψη ότι αρχίζει ένας κύκλος ενεργειακών κρίσεων, ότι έχει σπάσει η εφοδιαστική αλυσίδα, ότι εμφανίζεται πληθωρισμός στην Ευρώπη και ιδίως στη Γερμανία, ότι οι ειδικοί μιλούν για τον κίνδυνο του στασιμοπληθωρισμού, δηλαδή ενός συνδυασμού πληθωριστικών πιέσεων και καχεκτικής ανάπτυξης;» διερωτήθηκε ο κ. Βενιζέλος.

Δείτε επίσης: Φρίκη στον Ασπρόπυργο – Βρέθηκε βρέφος εγκαταλελειμμένο στο δρόμο και τρία παιδιά κλειδωμένα σε πορτ μπαγκάζ (vid)

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading