Η βία και η παρενόχληση στην εργασία σημειώνουν δραματική αύξηση, με το 39% των καταγγελιών να αφορούν σε λεκτική και σωματική βία. Η ετήσια αύξηση των καταγγελιών περιστατικών βίας και παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο αγγίζει το 39%, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του τμήματος της Επιθεώρησης Εργασίας. Εντυπωσιακή είναι η τριετής αύξηση (2022-2024), που φτάνει το 110%, με τις καταγγελίες να ανεβαίνουν από 151 σε 318 το 2024. Σύμφωνα με την έκθεση, το 88% των περιστατικών αφορούν λεκτική και σωματική βία, ενώ το 12% σχετίζεται με σεξουαλική παρενόχληση. Η Γεωργία Βαζάκη, προϊσταμένη του αυτοτελούς τμήματος, τονίζει την ανάγκη για αυξημένη ορατότητα σχετικά με αυτές τις απαράδεκτες συμπεριφορές και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης του κοινού προς τις αρμόδιες αρχές. Είναι καθήκον όλων μας να διασφαλίσουμε έναν εργασιακό χώρο χωρίς βία και παρενόχληση, με θεμέλια μηδενικής ανοχής.
Στην Ελλάδα, οι εργοδότες έχουν υποχρέωση να εφαρμόζουν μέτρα προστασίας για τους εργαζομένους τους, σύμφωνα με τη νομοθεσία, ενώ οι εργαζόμενοι μπορούν να καταφεύγουν στην Επιθεώρηση Εργασίας ή στα δικαστήρια εάν κρίνεται αναγκαίο. Τα στοιχεία για τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης είναι ανησυχητικά, καθώς το 2024, οι θιγόμενοι είναι κυρίως γυναίκες, και η πλειοψηφία των κατηγορουμένων είναι άνδρες.
Συνολικά, το 2024 οι κλάδοι του χονδρικού και λιανικού εμπορίου βρίσκονται στην κορυφή των καταγγελιών, ακολουθούμενοι από τις βιομηχανίες του τουρισμού. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η παραδοσιακή νοοτροπία υπεροχής του αντρικού φύλου εξακολουθεί να επιδρά αρνητικά σε ορισμένους τομείς εργασίας. Η βία και η παρενόχληση σε εργασιακά περιβάλλοντα με υψηλό στρες και ανισορροπίες εξουσίας είναι συχνότερες, κάτι που υπογραμμίζει την ανάγκη για βελτίωση της προστασίας των εργαζομένων.
Πηγή περιεχομένου: in.gr