Βίντεο – ντοκουμέντο: H προσπάθεια τουρκικής ακταιωρού να εμβολίσει σκάφος του Λιμενικού στο Φαρμοκονήσι (BINTEO)

Στο βίντεο διακρίνεται το πόσο κοντά και με πόσο γρήγορα πλησιάζει το τουρκικό σκάφος το ελληνικό, με κίνδυνο να το εμβολίσει.

Η εφημερίδα «Δημοκρατία» έφερε στο «φως» το βίντεο από το πρωί της 5/1 όταν το τουρκικό σκάφος επιδόθηκε σε παρενοχλητική συμπεριφορά σε περιπολικό σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής στα ανοιχτά του Φαρμακονησίου, το οποίο βρισκόταν σε ελληνικά χωρικά ύδατα.

propoli

Το σκάφος του Λιμενικού Σώματος πραγματοποιούσε εξουσιοδοτημένο εντοπισμό τριών τουρκικών αλιευτικών σκαφών στην περιοχή όταν βρέθηκε αντιμέτωπο με το τουρκικό σκάφος.

Σύμφωνα με το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, το τουρκικό σκάφος προσπάθησε να συγκρουστεί με το ελληνικό σκάφος και το πλήρωμα του ελληνικού σκάφους έριξε προειδοποιητικές βολές ως απάντηση.

Το τουρκικό σκάφος τελικά υποχώρησε και κατευθύνθηκε προς τις τουρκικές ακτές.

Στειτ Ντιπάρτμεντ για το επεισόδιο: Η κυριαρχία όλων των χωρών πρέπει να είναι σεβαστές

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ανάγκη να σεβαστεί η Τουρκία τα χωρικά ύδατα των νησιών που βρίσκονται στο ανατολικό Αιγαίο, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών επανέλαβε τη πάγια αμερικανική θέση που καλεί όλα τα μέρη να απέχουν από ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «δεν υπάρχει αλλαγή στη μακροχρόνια θέση των ΗΠΑ. Πιστεύουμε ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να είναι σεβαστές και να προστατεύονται. Ως θέση αρχής, ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύουν τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης ειρηνικά σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Ενώ γενικά οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν παίρνουν θέση για τις διαφορές στα θαλάσσια σύνορα άλλων κρατών, καλούμε όλα τα μέρη να απέχουν από όλες τις ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους συμμάχους και τους εταίρους μας να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο. Προτρέπουμε όλους τους συμμάχους μας να αποφύγουν τις απειλές και την προκλητική ρητορική που μόνο θα αυξήσουν την ένταση και δεν θα βοηθήσουν κανέναν».

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Αθλητές ακαδημιών σχημάτισαν το όνομα του Άλκη

Loading