Βόλος: Ξεκινάει το έργο για το Μουσείο της Αργούς στο τέλος του καλοκαιριού

Σάρκα και οστά θα πάρει το όνειρο μίας ολόκληρης πόλης μέσα σε λίγους μήνες. Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, από το βήμα της ετήσιας εκδήλωσης που διοργανώνει η παράταξη “Νέα Εποχή – Νέα Δυναμική” έπεσαν οι υπογραφές -πριν από λίγες ώρες- για την ένταξη του Μουσείο της Αργούς στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Η χρηματοδότηση του έργου από το πρόγραμμα θα αγγίξει τα 17.000.000 ευρώ και ο Κώστας Αγοραστός υπέγραψε σήμερα τη σχετική απόφαση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Αχιλλέα Μπέου, έως τις αρχές Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει το έργο με την επιλογή του εργολάβου.

Η Αργώ φτιάχτηκε για να ταξιδεύει. Ο φυσικός τόπος της είναι η θάλασσα. Η προκείμενη πρόταση εμπνέεται από τη δυσκολότερη στιγμή του ταξιδιού, το πέρασμα από τις Συμπληγάδες. Μία σύγχρονη απόδοση των μυθικών βράχων αποτελεί το περιβάλλον έκθεσης του πλοίου: μοιάζει να πλέει, καθώς “ίπταται” πάνω από το νερό στη θέση της έκθεσης, ενώ, εάν καθελκυσθεί, θα μπορεί να κάνει ένα μικρό ταξίδι εξόδου από τις νέες Συμπληγάδες του, και να επιπλεύσει στον υπαίθριο χώρο του Μουσείου. Γύρω απ’ αυτές τις “Συμπληγάδες” συντίθενται οι χώροι επίσκεψης, όπου ο επισκέπτης κάνει μια διαδρομή, που σταδιακά του αποκαλύπτει το σκαρί, μαζί με τα μυστικά του, μέσα από ένα πλήρες και συναρπαστικό μουσειολογικό σενάριο. Η επίσκεψη στο μουσείο αντιμετωπίζεται σαν «ταξίδι», πραγματικό και νοητικό. Η μουσειολογική οργάνωση και, επομένως, η αρχιτεκτονική σύνθεση αρθρώθηκαν πάνω στο δίπολο: «Αργώ, το μοναδικό πραγματικό έκθεμα» και «Ταξίδι, το σημαινόμενο του αρχαίου πλοίου».

Δύο στιβαροί, κλειστοί κτιριακοί όγκοι παραπέμπουν στο πέρασμα μέσα από τις Συμπληγάδες. Ο ένας, στο νότιο όριο του οικοπέδου, ευθύγραμμος· ο δεύτερος, τεθλασμένος, αφίσταται από τον πρώτο με ένα πορθμό σκαληνό με τον απαραίτητο χώρο για την ανάδειξη του σύγχρονου αντιγράφου της Αργούς. Το μακρύ ορθογώνιο οικόπεδο μεταλλάσσεται σε μια μικρή αστική πλατεία στα δυτικά, εξυπηρετώντας και το γειτονικό πάρκο. Η υδάτινη επιφάνεια συναπαρτίζει το βάθρο των κτιριακών «Συμπληγάδων», που μαζί με «σκοπέλους» και «υφάλους» υποβάλλουν συνειρμούς με το μύθο. Το έργο, νέο αστικό γεγονός, προβάλλεται ως τοπόσημο, παραπέμποντας στο μύθο και την αλληγορία του με «μεγαλιθική» δόμηση τοιχωμάτων αδρού μπετόν, με φόντο το μυθικό βουνό του Πηλίου. Η εσωστρέφεια, με ελάχιστα ανοίγματα και μεγάλα πάχη θερμομονώσεως, συνιστούν κτιριακό έργο σχεδιασμένο με βιοκλιματικά κριτήρια.

Πηγή: thenewspaper.gr

Δείτε επίσης: Βόλος: 85χρονος βρέθηκε απανθρακωμένος στο σπίτι του

Loading