Βουλή: Στην προκαταρκτική επιτροπή το υπόμνημα Μιωνή.

Βουλή: Στην προκαταρκτική επιτροπή το υπόμνημα Μιωνή.

Δεν υπήρξε ποτέ αξιωματούχος της ισραηλινής κυβέρνησης, ενώ ούτε ο Αντώνης Σαμαράς, ούτε η πρεσβεία του Ισραήλ, παρενέβησαν ποτέ για την επίλυση της ιδιωτικής διαφοράς του με τον εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη, ισχυρίζεται ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνή, σε υπόμνημά του προς την προκαταρκτική επιτροπή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

«Το υπόμνημα Μιωνή αποδομεί την κατάθεση του πρώην υπουργού Νίκου Παππά», σχολιάζουν πηγές της πλειοψηφίας στην προκαταρκτική επιτροπή. Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον επιχειρηματία ότι λέει ψέματα που αβίαστα αποδεικνύονται συγκρινόμενα με όσα ο ίδιος έχει πει και έχει καταθέσει στο παρελθόν. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει επίσης, ότι από την επιτροπή πρέπει να εξεταστούν οι δικηγόροι των κ.κ. Μιωνή και Φιλιππάκη και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Πηγές ΝΔ: Το υπόμνημα Μιωνή αποδομεί την κατάθεση του Ν. Παππά

Πηγές της ΝΔ επισημαίνουν, ότι ο κ. Μιωνή, με το υπόμνημα

που υπέβαλε ενώπιον της επιτροπής, αποδομεί πλήρως την κατάθεση του κ. Νίκου Παππά της Πέμπτης, 5 Μαρτίου 2020. Επισημαίνουν ειδικότερα τις εξής αναφορές του υπομνήματος του επιχειρηματία, στις οποίες:

– αναφέρει χαρακτηριστικά: «Λυπάμαι ειλικρινά, γιατί η μνήμη του κ. Παππά φαίνεται να τον προδίδει, με αποτέλεσμα η κατάθεσή του να εμφανίζει ανακρίβειες»

– ξεκαθαρίζει ότι ο ίδιος δεν είναι «κυβερνητικός αξιωματούχος» όπως τον παρουσίασε ο κ. Παππάς. Επισημαίνει δε, «με την μεγαλύτερη δυνατή ένταση, ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ, είτε απευθείας, είτε διαμέσου της πρεσβείας στην Ελλάδα, είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, ουδέποτε παρενέβη στην αμιγώς ιδιωτική αντιδικία μου με τους κ.κ. Φιλιππάκη και Τάρκα. Αυτόθροη συνέπεια είναι, ότι η συνάντηση της 10ης Μαρτίου 2016, έλαβε χώρα μετά από πρωτοβουλία του Ιωάννη Φιλιππάκη».

– Διαψεύδει τον κ. Παππά, που μίλησε στην κατάθεσή του για δικαστικά έξοδα που έθεσαν και οι δύο πλευρές, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ο δε κ. Παπαγγελόπουλος, παρουσία του κ. Νίκου Παππά, απαίτησε να πληρώσω ‘έξοδα’ του κ. Φιλιππάκη και όχι ‘δικαστικά έξοδα’, όπως ψευδώς και τεχνηέντως αναφέρθηκε. ‘Έξοδα’ τα οποία δεν όφειλα και για τα οποία δεν υπήρχε ουδείς νόμιμος τίτλος. Η λέξη ‘δικαστικά’ έξοδα, ουδέποτε αναφέρθηκε από κανέναν σε όλη τη συνάντηση».

– Προσθέτει δε, ότι πέρα από τα έξοδα, ο κ. Παπαγγελόπουλος έθεσε και θέμα ‘εγγυήσεων’, τις οποίες ο κ. Παππάς δεσμεύτηκε ότι θα παράσχει.

– Μέμφεται τον κ. Παππά, γιατί «ενώ είχε καταλάβει ότι ο κ. Σταύρος Παπασταύρου ήταν αθώος, ήθελε να εκμεταλλευτεί για πολιτικούς λόγους την υπόθεσή του. Όπως, μάλιστα, του είχε πει χαρακτηριστικά, ‘it’s just politics’».

– Ξεκαθαρίζει ότι «τον κ. Σαμαρά δεν τον συνάντησα ποτέ, ούτε του μίλησα ποτέ όσο ήταν πρωθυπουργός. Ούτε στο Μέγαρο Μαξίμου πάτησα ποτέ το πόδι μου, ούτε για ένα δευτερόλεπτο. Αυτονοήτως, ο κ. Σαμαράς ποτέ δεν μεσολάβησε μεταξύ εμού και του κ. Φιλιππάκη, προκειμένου να επέλθει ο οποιοσδήποτε συμβιβασμός».

– Εκτιμά ότι «οποιαδήποτε προσπάθεια ‘συμψηφισμού’ του δικαστικού συμβιβασμού του 2013, με τις εκβιαστικές ενέργειες των ετών 2016 – 2018, γίνεται ελλείψει επιχειρημάτων και είναι δείγμα πανικού εκ μέρους των μηνυομένων».

-Η μοναδική Αλήθεια, την οποία θεσμικώς κατήγγειλε ενώπιον των ελληνικών εισαγγελικών αρχών, είναι ότι εκβιάστηκε από τον κ. Παπαγγελόπουλο και την εγκληματική του συμμορία, προκειμένου να πληρώσει 350.000 ευρώ για να παύσουν οι ποινικές διώξεις εναντίον του, και να ακυρωθούν τα παράνομα εντάλματα συλλήψεως του Άγγελου Μεταξά, που οι ίδιοι είχαν στήσει, με τη συνεργασία επίορκων κρατικών λειτουργών.

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: τα τέσσερα ψέματα Μιωνή

Για τέσσερα ψεύδη στο υπόμνημα του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, κάνουν λόγο πηγές του ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνουν ειδικότερα πως ο επιχειρηματίας γράφει στο υπόμνημά του:

1. «Ο κ. Σαμαράς ποτέ δεν μεσολάβησε μεταξύ εμού και του κ. Φιλιππάκη, προκειμένου να επέλθει ο οποιοισδήποτε συμβιβασμός».

Κατά την εξέτασή του, όμως, στην προανακριτική, στις 26/2/2020, ο κ. Μιωνής παραδέχθηκε ότι η πρόταση συμβιβασμού που του μεταφέρθηκε το 2013 από τον κ. Παπασταύρου, προήλθε από τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραθέτει και απόσπασμα από την εξέταση του Μιωνή:

– Ραγκούσης: Όταν ο κ. Παπασταύρου σας μετέφερε την πρόταση συμβιβασμού με τον κ. Φιλιππάκη το 2013, σας απέκρυψε ότι αυτή προέρχεται από τον πρώην πρωθυπουργό κ. Σαμαρά;

– Μιωνής: Όχι, δεν μου το απέκρυψε. Μου είπε καθαρά ότι είναι πρόταση από τον κ. Σαμαρά. Μετά από αυτό δέχθηκα να συμβιβαστώ.

2. «Δεν είμαι, ούτε υπήρξα ποτέ αξιωματούχος της ισραηλινής κυβέρνησης».

Στην ένορκη κατάθεσή του όμως, στην πρεσβεία της Ελλάδας στο Ισραήλ (31/05/2013), στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης για τη λίστα Λαγκάρντ δήλωνε: «Είμαι εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού».

3. «Η κυβέρνηση του Ισραήλ, είτε απευθείας, είτε δια μέσου της πρεσβείας στην Ελλάδα, είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, ουδέποτε παρενέβη στην, αμιγώς ιδιωτική, αντιδικία μου με τους κ.κ. Φιλιππάκη και Τάρκα».

Η πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα όμως, απαντώντας σε ελληνικό μέσο ενημέρωσης επιβεβαίωσε πριν από λίγες ημέρες εμμέσως, πως η συνάντηση του 2016 δεν αφορούσε προσωπική υπόθεση αλλά διπλωματικό θέμα, καθώς γίνεται αναφορά σε «επικοινωνίες διπλωματικών καναλιών».

4. «Τον κ. Σαμαρά δεν τον συνάντησα ποτέ».

Ο κ. Μιωνής, όμως, στην κατάθεσή του στην εξεταστική επιτροπή για τη λίστα Λαγκάρντ, στις 14 Ιουνίου 2013, παραδέχεται ότι είχε συναντήσει τον κ. Σαμαρά στις αρχές του 2012, όταν ο τελευταίος ήταν πρόεδρος της ΝΔ και η ΝΔ συμμετείχε στην συγκυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Λουκά Παπαδήμο. Τις δύο πλευρές είχε φέρει σε επαφή ο κ. Παπασταύρου. Στη συνάντηση ήταν παρόντες οι κ.κ. Σαμαράς, Μιωνής, Παπασταύρου, Μηταράκης.

Ν. Παππάς: «Δίχτυ προστασίας στον Σαμαρά»

Στην προκαταρκτική επιτροπή, ολοκληρώθηκε σήμερα η εξέταση του πρώην υπουργού Νίκου Παππά. Απαντώντας σε ερωτήσεις που του ετέθησαν, ο κ. Παππάς φέρεται να επισήμανε ότι:

– Αν ο κ. Παπαγγελόπουλος είχε τη δυνατότητα να πιέζει τους εισαγγελείς Διαφθοράς για την άσκηση ποινικών διώξεων κατά 10 πολιτικών προσώπων, τότε δεν υπάρχει εξήγηση για το πώς οι 7 από τις 10 διώξεις μπήκαν στο αρχείο και για το ότι μέχρι σήμερα οι εισαγγελείς έχουν ασκήσει μια μόνο ποινική δίωξη.

– Οι προστατευόμενοι μάρτυρες κατέθεσαν ήδη στην επιτροπή και στους εισαγγελείς του Αρείου Πάγου, ότι δεν γνώριζαν καν τον κ. Παπαγγελόπουλο. Κατά συνέπεια, δεν προκύπτει παρέμβαση και κατάχρηση εξουσίας του κ. Παπαγγελόπουλου, όπως ισχυρίζεται η πλειοψηφία.

– Η προκαταρκτική επιτροπή πρέπει να εξετάσει και τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τους δικηγόρους των κ.κ. Μιωνή και Φιλιππάκη. Αν δεν το πράξει η επιτροπή, τότε υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα και δίχτυ προστασίας στον κ. Σαμαρά και την παράταξή του, διότι «τον κ. Σαμαρά τον ανέφερε ρητά και ο ίδιος ο κ. Μιωνής. Άρα η εξέτασή του είναι μονόδρομος. Αυτό θα έκανε κάθε όργανο που διερευνά με στοιχειώδη αξιοπιστία την παρούσα υπόθεση».

– Ο Νίκος Παππάς ποτέ δεν έλαβε γνώση, τι ακριβώς αφορούσαν οι δικαστικές διαφορές Μιωνή-Φιλιππάκη, ούτε γνώριζε τις λεπτομέρειες αυτών. Γνώριζε μόνο την ύπαρξη αντιδικίας τους, από όσα έλεγαν μεταξύ τους οι δύο διάδικοι, και από την επιθυμία της ισραηλινής κυβέρνησης να περαιωθεί αυτή η αντιδικία.

– Σε καμία περίπτωση δεν αντιλήφθηκε πίεση ή εκβιασμό του κ. Παπαγγελόπουλου προς τον κ. Μιωνή να συμβιβαστεί. Άλλωστε, στη συνάντηση, ο κ. Μιωνή είχε τον κύριο λόγο. Επικαλούνταν γνωριμίες, σχέσεις με ισχυρούς πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες.

– Ουδέποτε ενώπιόν του έγινε κουβέντα για επίλυση υποθέσεων του Μιωνή που εκκρεμούν στην ποινική δικαιοσύνη, και ούτε επίσης ελήφθησαν δεσμεύσεις από οιονδήποτε.

©Πηγή: amna.gr

Loading