Τη λειτουργία των θεσμών την περίοδο της πανδημίας συζήτησε στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.
«Οι νέοι άνθρωποι σήμερα έχουν ισχυρή αβεβαιότητα για την ίδια τη ζωή, το όραμά τους, για τα δικαιώματά τους, για το μέλλον τους, πόσο ανοικτό ορίζοντα έχουν, που προφανώς προκαλείται και από τις στερήσεις δικαιωμάτων που υπάρχουν, τους περιορισμούς, αλλά και από πολιτικές που ασκούνται, τους στερούν αυτές τις μεγάλες δυνατότητες και ανάγκες που έχουν» είπε ο Νίκος Βούτσης ξεκινώντας την παρέμβασή του.
Ως παράδειγμα, ανέφερε «το ζήτημα του συνέρχεσθαι» και προσέθεσε πως «υπάρχουν και πολιτικές που κατατείνουν σε μια πίεση στο ζήτημα των δικαιωμάτων, ιδιαίτερα για τη νεολαία, πέραν των περιορισμών που υπάρχουν για όλη την κοινωνία».
Αναφερόμενος στη δεύτερη φάση της πανδημίας, χαρακτήρισε αποτυχημένη την αντιμετώπισή της από την κυβέρνηση. Ο κ. Βούτσης υποστήριξε πως «η κυβέρνηση μέσω νομοθετικών παρεμβάσεων πριν από την πανδημία, αλλά και μέσα στην πανδημία, μέσω Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, μέσω θεσμικών παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη, οδήγησε σε μία αυταρχική διακυβέρνηση» και προσέθεσε ότι «αναφύεται ζήτημα δημοκρατίας στη χώρα μας, συρρίκνωσης δικαιωμάτων σε πάρα πολλά επίπεδα».
Παράλληλα, ο κ. Βούτσης εξέφρασε ανησυχία «μήπως οι παρεμβάσεις οι οποίες γίνονται λόγω ή και με πρόσχημα την πανδημία, μπορεί να οδηγήσουν σε μη ανατάξιμες καταστάσεις» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν τήρησε τη συμφωνία που υπήρξε στη Βουλή για την πρώτη φάση της πανδημίας, ότι δεν θα ερχόντουσαν νομοθετήματα πέραν αυτών που με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο θα είχαν μια σχέση για την επούλωση των βαρύτατων πληγμάτων στο πεδίο της οικονομίας, της κοινωνίας, της υγείας εν καιρώ πανδημίας και δεν θα εξελισσόταν το νομοθετικό έργο κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ή πόσο μάλλον με πολλά νομοθετήματα έξω και πέραν αυτού του προγράμματος».
«Κάνουν παρεμβάσεις οι οποίες θέλουν να θωρακίσουν μία αυταρχική, νεοφιλελεύθερη πολιτική για μετά την πανδημία, χωρίς να αναλογίζονται ενώ είναι η κοινή γνώμη ότι ο κόσμος δεν θα είναι ίδιος μετά την πανδημία» ανέφερε ακόμα. Επίσης, προέταξε πως η νέα κανονικότητα είναι το μεγάλο ζητούμενο για μετά την κρίση.
Ερωτηθείς αν η Δικαιοσύνη την περίοδο της πανδημίας ετέθη σε κίνδυνο, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, αφού ανέφερε πως «έχουμε ένα προοδευτικό δικαϊκό σύστημα σε κλίμακα Ευρώπης, με σοβαρές παραδόσεις, καλούς δικαστές σε πολύ μεγάλη πλειοψηφία και έμπειρους λειτουργούς», είπε πως «η κυβέρνηση έχει κάνει παρεμβάσεις, νομοθετικές κι άλλες, οι οποίες κατατείνουν στη συρρίκνωση της παρέμβασης της Δικαιοσύνης» και υποστήριξε πως «αποτελεί μείζονα εκτροπή το ζήτημα που αφορά στη Novartis, ότι υπήρξαν πολιτικές παρεμβάσεις στελεχών εναντίων των δικαστικών λειτουργών».
Δείτε επίσης: Συναντήσεις Κυρ. Μητσοτάκη την Πέμπτη 13 Μαΐου